Колаген - Доктисимо
Вашият браузър не може да възпроизведе това видео.

Колагенът е протеин от естествен произход, използван от десетилетия в козметиката. Намерен естествено в дермата, той е един от гарантите за твърдостта, еластичността и младостта на кожата. Колагенът се превърна в звезда активна съставка в борбата срещу преждевременното стареене на кожата и признаците на стареене.
Име на INCI: Колаген
Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло. Той съставлява около 6% от общото ни телесно тегло и около 65% от всички влакнести протеини в тялото. Той е основната съставка на дермата.
Колагенът се състои от влакна, произведени от фибробласти и се намира главно в съединителната тъкан. Той присъства и в костите, хрущялите, сухожилията, сухожилията, косата, където действа като вид лепило, осигуряващо сплотеността между клетките. Той носи устойчивост и еластичност на кожата.
Забележка: Гръцкият произход на думата колаген, "kolla" означава лепило.
Съществуват различни видове колаген, с различни свойства, в зависимост от това къде се намира. Например, тип I колаген се намира най-вече в дермата, костите и сухожилията; Колагенът тип II е концентриран в хрущялите и стъкловидното тяло.
Активната съставка, използвана в козметиката, може да бъде от морски произход, получена от водорасли, животински произход, от риба и ракообразни. Има структура, подобна на човешкия колаген и е безопасна за здравето. Има и колаген, произведен от екстракти от дрожди.
Колагенът непрекъснато се обновява през целия живот. Но с напредването на възрастта производството му се влошава. Произведеният колаген е с по-ниско качество, той губи дебелина и устойчивост, което води до загуба на еластичност, тонус и твърдост на тъканите. Смята се, че от 30-годишна възраст загубата е около 1% годишно. За да забави ефектите от стареенето, колагенът се прослави в козметиката.
Какви са свойствата на колагена ?
Колагенът пропорционално участва в процеса на стареене на кожата. Той играе основна роля в еластичността и качеството на дермата. В козметиката се използва за превантивно, регенериращо и овлажняващо действие против стареене.