Равнина зебра - знания в медийната работилница; 2006-2017 медийна работилница

равнина

Поява

Конете, магаретата и зебрите съставляват семейство еднокопитни бозайници. Тялото на тези животни е предназначено за бързо бягане. Типично за тази група животни е копитото, което се е развило от силно удължения среден пръст.

Естественият ареал на тези животни първоначално е бил ограничен до Африка и Азия, но дивият кон е бил отглеждан от хора и оттогава е намерен по целия свят.

Домът на зебрите е африканският континент. Днес все още има три различни вида зебра: планинската зебра, зебрата на Греви и равнинната зебра.

Равнинната зебра е у дома си в Източна и Южна Африка. Тук откритата савана или с редки трънливи храсти и само отделни дървета е предпочитаното им местообитание.

Зебрите избягват неясен терен, в който враговете им, особено лъвовете, могат да намерят прикритие.

Външен вид

Обикновените зебри могат да достигнат височина на раменете 120-140 cm. Отличните мъже тежат 300-350 кг.

В равнинната зебра има много различни модели на ивици; това се отнася както за отделните животни, така и за различните подвидове.

Поразителните ивици също са добър камуфлаж в тревистия пейзаж. Вертикални ивици могат да се видят и върху растенията в пейзажа, а многото ивици в стадо зебра объркват хищниците, така че те вече не могат да разпознават отделните животни толкова лесно.

Характерни за равнинната зебра са малките уши, черно-бялата опашка с черен пискюл в края, тесните копита и висок крясък.

Те имат зъби, които са много подходящи за скубане и смилане на трева.

Краката са тънки и по врата се стича къса, изправена грива. Основният цвят на тялото се променя от бял до жълтеникав, а ивиците са светли до тъмнокафяви или черни.

Начин на живот и храна

Равнинните зебри са активни през деня. Те напускат мястото за почивка още при изгрев слънце и се преместват на пасищата, където се хранят с трева, а понякога и с листа и кора на дървета.

Но те предпочитат да ядат само върховете на прясна зелена трева. Зебрите се нуждаят от много вода и трябва да пият редовно.

Те живеят в семейни групи от около 6 кобили с техните малки и възрастен жребец, който води тази група. Когато жребецът е на 16-18 години, той мирно ще остави позицията си на лидер на по-млад наследник. Сега старият жребец живее сам.

Няколко семейства притежават заедно площ и могат да образуват по-големи стада.

Но животните в семейна група винаги се разпознават по модела на ивиците, миризмата и призивите си.

Зебрите могат да работят много бързо. Ако има предстояща опасност, те бягат незабавно. Те също бързат, когато пресичат река, защото там често дебнат крокодили.

Ако зебрите подозират опасност и вече не е възможно да избягат, тогава те ще застанат около малките си и ще ритат задните си копита. Най-големите врагове на зебрите са лъвовете и хиените, но също така и дивите кучета, леопарди и гепарди.

През сухия сезон стадата зебри се придвижват най-вече на север, защото там намират по-добри пасища. С началото на дъждовния сезон те се връщат в саваната, защото сега там отново могат да намерят достатъчно храна и вода.

Размножаване

След период на бременност от около година, женските раждат конче, в редки случаи близнаци.

Кобилата прогонва всички останали животни, докато след няколко дни кончето се научи да разпознава майка си по нейната миризма, външен вид и глас.

Младата зебра се суче 6 месеца и става независима след една година.