5v етерично масло от ветивер Mayam

mayam

ветивер е растение, което расте на туфи, подобни на трева, високо е, има дълги и плътни листа, с комплекс от подземни корени, които се задълбочават до над 1 метър, корени от които се извлича етеричното масло. Тревата от ветивер се използва в Калкута и Хаити за направата на покрити със слама и за сенници, щори или чадъри, докато в Java корените са използвани за тъкане на килими. Не трябва да се пренебрегва, че растението ограничава ерозията на почвата.
Днес етеричното масло от ветивер е популярна съставка в парфюмерията, която се използва специално за създаване на мъжки парфюми; използва се и при производството на сапуни, тоалетни принадлежности или козметика.

Метод за получаване: чрез парна дестилация на корените

Географска област на произход: Java/Хаити

Презентация: кафява вискозна течност

Описание на обонянието: силна и упорита миризма, топла, богата, със земни и тревисти нотки, с дървесни нотки

Съставка (INCI): масло от корен на vetiveria zizanoides

Свойства на етеричното масло от ветивер

  • парфюмиран със земни нотки, това е обонятелната базова нотка и парфюмният фиксатор
  • тоник на кръвообращението, артериите и вените, лимфен тоник, помага при отоци, разширени вени, флебит
  • стимулант на имунната система, облекчаване на стреса, лек афродизиак

Как да използваме масло от ветивер

  • е продукт, който не се използва като такъв върху кожата, само като съставка в козметика, парфюми и ароматерапевтични състави
  • като базова нотка и фиксатор, за формулиране на парфюми, особено за мъже
  • заедно с други есенции с горни, средни и базови нотки, за създаване на течни или твърди парфюми (виж тематичната статия)
  • като съставка за парфюмиране на козметика, дезодоранти или сапуни
  • като съставка в козметични препарати за източване на масажи и с ефект на стимулиране на кръвообращението
  • включени в масажни масла или кремове, заедно с други специфични есенции и екстракти
  • може да се използва в дози до 2%, но като силно етерично масло със силна миризма, обикновено се използва в по-ниски концентрации

съхранение: плътно затворено, на сухо място, далеч от топлина и светлина

Данни за безопасност:

  • като общо правило, преди да използвате козметичен препарат, се препоръчва да се направи тест за сгъване на лакътя, най-малко 24 часа преди прилагането
  • подробности за безопасното използване на етерични масла
  • избягвам зрителен контакт
  • противопоказан през първия триместър на бременността
  • не е подходящ за малки деца
  • да не поглъща
  • Дръжте далеч от деца
  • външна употреба