Завръщането на вълка във Франция шанс за цялото биологично разнообразие - Асоциация ASPAS pour la

шанс

Лична карта на вълк

  • Сив вълк Canis лупус>
  • Семейство: Canidae
  • Мил: Canis
  • Дълголетие: На 8 и 12 години.
  • Височина в холката: от 65 до 81 см.
  • Дължина (от муцуната до опашката): от 110 до 150 см.
  • Тегло: от 25 до 40 кг (мъжки) и от 18 до 30 кг (женски)
  • Период на размножаване: Февруари март.
  • Приблизително население във Франция: повече от 500
  • Площ на територията на глутницата: може да достигне до 400 км2.
  • Природозащитен статус: Уязвим във Франция според IUCN.
  • Легален статут: Видове, защитени в цяла Европа.

Историята на отношенията между вълци и хора се колебае между благоговението и враждебността. Понякога тотемично животно, понякога алегория на дявола, вълкът винаги е будил страсти.

Подобно на полярните мечки, чиито изображения се използват за предизвикване на изменението на климата, вълците са емблемата на преусъвършенстването, природа, която, макар и лошо управлявана, изглежда възстановява силата си.

Естественото завръщане на тези най-добри хищници във Франция не е останало незабелязано както за нейните поддръжници, така и за неговите недоброжелатели. Страстен обект, ако е, вълкът често прави заглавия в медиите. Днес популацията се оценява на по-малко от 600 индивида - брой, който е твърде нисък, за да гарантира дългосрочното оцеляване на вида. Следователно защитата на вълците във Франция е все още актуална.

Факторите на естественото завръщане на вълка във Франция

Повече от 30 години Франция познава своите пейзажи без вълци. Благодарение на малко население от Италия те постепенно се връщат във Франция през Алпите от края на 80-те години на ХХ век. Едва през ноември 1992 г. се записва първото официално наблюдение в националния парк Mercantour.

Основните фактори, които са позволили на вълците да реинвестират териториите, от които са били ловувани, са основно тяхната правна защита, изоставянето на селското стопанство, което води до увеличаване на площта на залесяване, повторно залесяване и пускане на дивеч за лов.

Капацитетът на разпространението на вълците е такъв, че за тридесет години те успяха да завладеят територия, варираща от Пиренеите до Лотарингия, преминавайки през региона Оверн-Рона-Алпи и региона Прованс-Алпи. Азур. През 2019 г., според последния доклад на ONCFS, тяхното редовно присъствие е потвърдено на повече от 38 000 km² и понякога посещават 26 000 km² от територията. Тези големи хищници се налагат, но това не е без да се сблъскат с все по-тежкото възмездие на анти-вълците.