Запазете миналото си! Запазете паметника на пингвините, птиците с фрак

паметника

страници

Петък, 31 май 2013 г.

Пингвини, фрак птици

паметника

Те са птиците, които излизат от много познати ни модели. Затова не е чудно, че откакто човекът е влязъл в Антарктида, откакто Адели, съпруга на френски изследовател, е открила нов вид пингвин, тези птици предизвикаха любопитството на хората. Техните ледени сватби, разсадниците, които те създадоха, фактът, че мъжките снасят яйцата си или фактът, че тези птици не летят, са причини хората да търсят добре утвърдено общество в далечни страни.

Пингвините принадлежат към семейство Spheniscidae, група водолюбиви птици, които не летят. Ето как започва урокът по зоология, така започваме и продължаваме да ви казваме, че пингвините са превърнали крилата си в плувци, предпочитайки водния живот; те живеят не само в Антарктида, но дори и близо до екватора.
По отношение на годините, в които тези птици се броят, трябва да се каже, че основните видове са живели в Креда, но на площ почти три пъти по-малка от днешната. Най-старият известен изкопаем пингвин е открит в Нова Зеландия и е на 62 милиона години.

Известно е, че повечето пингвини живеят в колонии, чийто размер зависи от породата. А организацията на колониите или колко те са чисти също зависи от расата. Въпреки митовете, популяризирани от карикатурите, трябва да се каже, че тези колонии са мръсни и шумни места. Стотици, хиляди или стотици хиляди пингвини се събират тук по време на чифтосване и издават звуци, за да намерят своето дете или партньор в живота.
Също толкова верен е фактът, че много породи пингвини се оказват много лоялни: всяка година те се връщат не само в колонията, където са видели живота, но и при партньора си миналата година. Как изглежда сватбата в колония? Макаронните пингвини, например, се проявяват по следния начин: мъж и жена седят на гнездото и се викат помежду си с движения на главата. И сега някои любопитни факти от живота на колонията: учените бяха убедени, че пингвините Адели се ориентират според позицията на Слънцето, за да намерят своите колонии; императорският пингвин се оказва смел пътешественик, така че тази порода не се колебае да създава колонии на разстояние от 300 км от брега. След това трябва да се каже, че пингвините също се подготвят за сватбата: преди началото на брачния сезон, пингвините сменят старото си оперение с ново и чисто.

След като партньорът бъде избран, започва животът на бъдещия родител на пингвина и за разлика от човешките практики мъжкият е този, който дълго се грижи за яйцето. Обяснението е просто: след снасянето на яйца женските се връщат във водата, за да се хранят, а мъжките се излюпват за 40-50 дни. Яйцата са защитени от мъжките с помощта на мембраната, която виси от корема, а за да сте сигурни, че бъдещите пилета са защитени, мъжките седят близо един до друг, така че понякога броят на мъжките в група може да надхвърли 6000. дни подред и не яжте, така че не е изненадващо, че докато се излюпят яйцата, мъжките губят около 40% от първоначалното си тегло. Но скоро се възстановяват, тъй като женските се връщат в гнездото няколко дни преди или след излюпването на пилетата. Сега е ред на мъжките да търсят храна във водата, сега е ред на майките да се грижат за малките. Майките носят пилетата си на крака, докато станат достатъчно възрастни, за да отидат в „детската стая“, с други думи, след като пилетата достигнат определена възраст и тегло, родителите ги оставят с останалите и отиват дълбоко в търсене на храна.

Знаете ли, че:
• когато майките пингвини загубят една мацка, те се опитват да откраднат друга, но другите майки скочат на помощ на атакуваната?
• Противно на общоприетото схващане, може ли температурата на тялото на пингвин да се повиши тревожно, застрашавайки прасеца му? След това пингвините изпомпват кръв през крилата си, за да загубят колкото се може повече топлина.
• пингвините спят на кратки периоди и след това или крият главата си под крилото, или лягат?
• някои жени са много хитри и въпреки че избират партньор, когото смятат за добър баща, дали се чифтосват с мъж с по-добри гени? Това гарантира, че ще имат силни кученца, но и партньор, който ще се грижи за тях.
• Когато става въпрос за гнезда, пингвините нямат ли лесна мисия? Антарктическите пингвини драскат лед и снасят яйцата си директно в тези ями, а кралските и императорските пингвини изобщо не гнездят. Най-трудолюбивите пингвини изкопават малка ямка, която пълнят с камъчета.
.