Социалните, всеядни евразийски факти за язовец

Евразийският язовец или европейският язовец (Meles meles) е социален, всеяден бозайник, който се среща в гори, пасища, предградия и градски паркове в по-голямата част от Европа и Азия. В Европа язовците са известни и с няколко често срещани имена като brock, pate, grey и bawson.
Бързи факти: евразийски язовец
- Научно наименование:Мелес Мелес
- Общи имена: Евразийски язовец, европейски язовец, азиатски язовец. В Европа: брок, пастет, сив и боусън
- Основна животинска група: бозайник
- Размер: 22-35 инча дълги
- Тегло: Жените тежат между 14,5-30 паунда, мъжете са 20-36 паунда
- Продължителност на живота: 6 години
- Хранене: всеядно
- Среда на живот: Европа и Азия
- Население: Неизвестен по целия свят; Размерът на площта варира
- Състояние на защита: не е застрашен; считани за застрашени в Албания
описание
Евразийските язовци са мощно изградени бозайници, които имат къси, здрави тела и къси, набити крака, подходящи за копаене. Дъната на краката им са боси и имат здрави нокти, които са заточени с остър край, удължен за изкопаване. Те имат малки очи, малки уши и дълга глава. Черепите им са тежки и удължени и имат овални мозъчни кутии. Козината им е сива и имат черни лица с бели ивици отгоре и отстрани на лицето и шията.
Барсуците варират по дължина на тялото от около 22-35 инча, като опашката се простира с още 4,5 до 20 инча. Жените тежат между 14,5-30 паунда, докато мъжете тежат 20 до 36 паунда.

видове
Някога смятани за един вид, някои изследователи ги разделят на подвидове, които са сходни по външен вид и поведение, но в различни области.
- Обикновен язовец (Meles meles meles)
- Критски язовец (Meles meles arcalus)
- Закавказки язовец (Meles meles canascens)
- Язовец Кизляр (Meles meles heptneri)
- Иберийски язовец (Meles meles marianensis)
- Норвежки язовец (Meles meles milleri)
- Родоски язовец (Meles meles rhodius)
- Фергански язовец (Meles meles severzovi)
среда на живот
Европейски барсуци има по Британските острови, Европа и Скандинавия. Неговата честотна лента се простира на запад до Волга. На запад от Волга азиатските барсуци са често срещани. Те често се изучават като група, а тези в научната преса просто като евразийски язовец.
Евразийските язовци предпочитат твърда дървесина с сечища или открити пасища с малки петна от дърво. Те се срещат и в различни умерени екосистеми, смесени и иглолистни гори, храсталаци, крайградски зони и градски паркове. Подвидовете се срещат в планините, равнините и дори полупустините. Площите на района варират в зависимост от наличността на храна и затова понастоящем не са налични надеждни оценки на населението.
Евразийските язовци са всеядни. Те са опортюнистични фуражи, които консумират плодове, ядки, лук, грудки, жълъди и зърнени храни, както и безгръбначни като земни червеи, насекоми, охлюви и охлюви. Те също ядат малки бозайници като плъхове, полевки, землерийки, бенки, мишки и зайци. Когато присъстват, те също ще се хранят с малки влечуги и земноводни като жаби, змии, тритони и гущери.
Язовиците също се хранят сами, когато участват в социална група: евразийските язовири живеят в териториални, смесени полови социални колонии, всяка от които споделя обща дупка. Животните са нощни и прекарват голяма част от денонощието скрити в гарнитурата си.
поведение
Евразийските язовци са социални животни, които живеят в колонии от шест до 20 индивида от множество мъже, разплодни и невъзплодни жени и млади. Групите създават и се озовават в мрежа от подземни тунели, известни като уреждане или. Някои комплекти са достатъчно големи, за да приютят повече от дузина барсуци и тунели с дължина до 1000 фута с множество отвори към повърхността. Язовецът копае комплектите си в добре дренирани почви, които лесно се копаят. Тунелите са на 2-6 метра под повърхността на земята и язовците често изграждат големи камери, където могат да спят или да се грижат за малките си.
Когато копаят тунели, язовците създават големи могили извън входа. Поставяйки входове на склонове, язовците могат да изтласкат отломките надолу по хълма и далеч от отвора. Те правят същото, когато утайката от почистващи материали, постелки и други отпадъци се изтласква и отвежда от отвора. Групите язовци са известни като колонии и всяка колония може да изгражда и използва различни комплекти на цялата си територия.
Комплектите, които използват, зависят от разпределението на хранителните ресурси в техния район, както и от това дали е размножителният период и дали е млад в населеното място, което ще се отглежда. Комплекти или секции от павета, които не се използват от язовци, понякога се заемат от други животни като лисици или зайци.
Подобно на мечките, язовците преживяват зимен сън, през което време те са по-малко активни, но телесната им температура не спада, тъй като е напълно възстановена за почивка. В края на лятото язовците започват да трупат теглото, което ще им е необходимо, за да ги снабдят през периода на хибернация.
възпроизвеждане
Евразийските язовци са полигинични, което означава, че мъжките се чифтосват с множество женски, но женските се чифтосват само с един мъжки. В рамките на социалните групи обаче само господстващите приятели от мъжки и женски пол. Известно е, че доминиращите жени убиват млади от недоминиращи жени в социалната група. Язовците могат да се чифтосват целогодишно, но най-често в края на зимата до пролетта и края на лятото до началото на есента. Понякога мъжките разширяват своите територии, като се пресичат с допълнителна група жени. Бременността продължава между 9 и 21 месеца и котилата дават по 1-6 кубчета наведнъж; Женските са плодовити по време на бременност, така че многобройните раждания по бащинство са често срещани.
За първи път малките излизат от дупките си след осем до 10 седмици и се отбиват на 2,5 месечна възраст. Те са полово зрели на около година и продължителността на живота им обикновено е шест години, въпреки че най-старият известен див язовец е доживял до 14 години.

Заплахи
Европейските язовци нямат много хищници или естествени хищници. В някои части от ареала им вълци, кучета и рисове представляват заплаха. В някои райони евразийските язовири живеят рамо до рамо с други хищници като лисици без конфликт. Червеният списък на IUCN отбелязва, че тъй като евразийските язовири се срещат в много защитени зони и има голяма плътност в антропогенните местообитания в голяма част от зоната му, евразийският язовец е малко вероятно да намалее със скоростта, необходима дори за класиране като бързо застрашени.
Те са насочени към лов на храна или преследване като вредител, а населението е намаляло в някои градски и крайградски райони. Въпреки че оценките са ненадеждни, изследователите смятат, че общото население се е увеличило в техния район от 80-те години на миналия век. През средата на 90-те години на язовирите по-ниският риск/най-малкото безпокойство (LR/LC) бяха класифицирани поради повишената честота на бяс и туберкулоза, въпреки че оттогава тези заболявания значително намаляха.