Риболов на щука, къде, как, какво и за какво, съвет от опитен рибар - порталът "LANDFISH" всичко за риболова

риболов

щука
Esox Lucius L. (обикновена щука)

В света има няколко вида щука, но обикновената щука - Esox lucius - е широко разпространена в Европа и Русия. Може да достигне 30 кг тегло, най-често при улов на рибари са 0,5-2 кг индивиди, 7-10 кг щука вече се считат за рекорд.

Щуката е много красива по свой начин: тъмен гръб, плавно се превръща в стоманен цвят със зелен оттенък отстрани с жълти петна и след това в почти бял корем. Удълженото цилиндрично тяло е покрито с малки люспи. Гръбната перка е голяма и изместена към опашката. Задни перки и опашка с оранжев оттенък. Голямата и удължена и плоска глава с изтласкана долна челюст е подобна на крокодил. Широката уста е плътно осеяна отгоре и отдолу с голям брой малки остри зъби.

Щуката има много добро зрение и поради голямата си подвижност на очите, тя може да вижда предмети както отстрани, така и над себе си.

По-възрастните индивиди са много по-тъмни от младите, а обитателите на заилени резервоари също са по-тъмни. В северните райони на Русия щуките са забележимо по-леки и пъстри. Щурятите от първата година са тъмнозелени и започват да променят цвета си в сив от втората година от живота. На третата година петна по телата им започват да пожълтяват.

В някои райони се различават два вида щука:

малка трева (до 2-2,5 кг);

по-голямо дъно.

Но след достигане на определена възраст и размер, всички щуки отиват на дълбоки места и разликата между тях се изравнява.

Мъжките се различават от женските на същата възраст по по-малко тегло и по-издължено тяло. Доста е трудно да се определи възрастта на щуката, тъй като растежът на младите животни не се случва всяка година и зависи от предлагането на храна (броят на малките риби в резервоара).

Забележително е, че младите малки пики растат по-бързо от малките. Следователно, с възрастта на щуката е възможно да се определи само приблизително, а след това за един конкретен воден обект.

Местообитание, хвърляне на хайвера

Щуката е най-често срещаният хищник и живее в почти всички водни тела на Русия. Изключение правят само малки езера, езера с тиха вода и плитки реки със студена вода и бързи течения.

Щуката е доста непретенциозна към местообитанията, тя може да се намери в заилени и солени водоеми, най-важното е, че през зимата те не замръзват на дъното. Реките и течащите езера с обрасли с тръстика брегове са любимото й местообитание. Понякога при тежки зими щуките могат да умрат дори в дълбоки водоеми, ако там няма ключове или в резултат на „замръзване“ поради образуването на вредни газове от гниещи растителни остатъци.

Във всички водни тела навиците на щуките са практически еднакви. Тя избира не много дълбоки тревисти места и държи в тръстиката, под надвисналия бряг, под храсти, големи камъни. Под шлюзовете и язовирите щуката избира ями с водовъртежи и избягва течението. Само стари щуки живеят на дълбочини, където са по-големите риби, с които се хранят.

щука

Малките 3-4-годишни щуки („синьо перо“) започват да се хвърлят на хайвер, а големите индивиди се хвърлят на хайвера си в края на периода. Периодът на хвърляне на хайвера на големи щуки съвпада с полагането на яйца от жаби.

Щуката никога не се хвърля на хайвера си в коритата на големи и средни реки; тя излиза в потоци и реки, а по-късно и в наводнени езера. Снася яйца в плитка вода и често няма време да влезе в главния канал на реката след рецесията на водата.

При благоприятни условия, люлките се излюпват след седмица и половина в плитка вода и след 2 седмици или повече на сенчести и дълбоки места.

Средно една година щука е с дължина 20-30 см. По-рано се смяташе, че щука (женска) е толкова стара, колкото теглото й в килограми (1 lb = 0,41 kg). Мъжете, както вече беше отбелязано, са малко по-лесни.

Пудните екземпляри винаги имат дължина около един и половина метра и възраст най-малко 20 години и по-често 30 или повече.

Щуките са много ненаситни и безмилостно унищожават дори собствените си непълнолетни. И ако не беше това, тогава с нейното плодородие тя би могла да размножава и вари всички риби, живеещи с нея, тъй като тя няма естествени врагове в повечето водни тела.

Щуката ловува, стоя неподвижно в заслона, най-често в близост до потъналите кокили и в очакване на плячката да плува. Любопитно е, че щуката може да замъгли тинята с опашката си, което привлича всяко малко нещо към нея.

Обикновено щуката не напуска избраното място за лов. Само през пролетта може да се изкачи нагоре по реката и в заливните заливи, а за зимата се събира покрай ями и басейни.

През зимата щуката продължава да се храни, но малко по-лошо, отколкото в открити води. По това време щуката отива на дълбоки места зад останалата риба. За лов на щука по това време, най-често използваните зерлици.

По време на zhora щуките могат да се втурват по водоплаващи птици и риби със същия размер, да поглъщат водни плъхове, малки животни, когато ги пресичат. Изящна храна за нея са жабите и поповите лъжички. Където щуките са в изобилие, зелените водни жаби са рядкост. Малките щуки не пренебрегват червеите. Щуката много рядко яде не прясна стръв и заспала риба, само ако е много гладна.

С обилно хранене щуката става доста взискателна при избора на храна - не обича ребрата и лините, а на някои места дори не поема караси, ерши и костури.

Доста трудно е да се определи точно периода на жора, зависи от времето.

При хубаво лятно време щуката често стои неподвижна в заслоните си, сякаш полузаспала, но щом показанията на барометъра започнат да падат, щуката оживява и колкото по-дълго е продължило хубавото време и щуката е стояла, толкова по-дълго е гладът и неговите по-дълги и по-алчни тя грабва риба.

Най-доброто време за улов на този хищник обикновено е хладно и с малко вятър.

Гладен хищник се втурва към почти всичко живо и просто лъскаво. Често се случва костур да вземе запържката, която след това да бъде грабната от щука. Щуката се храни активно сутрин и вечер. По обяд и през нощта той почти винаги си почива, смила храната.