Пазете се от изяви, ако пандите са толкова мързеливи, това е просто за оцеляване
Известно е, че гигантските панди водят живота си спокойно. Не много активни, понякога дори са квалифицирани като мързеливи. Но според скорошни изследвания тази нахална непринуденост не е избор. Всъщност гигантската панда не би била мързелива, защото иска да бъде, а защото диетата го изисква. DGS ви разказва повече за това изумително откритие.

Ако никога не видите нито една капка пот върху пандата, това е така, защото той не се уморява от задачата. И с основание гигантските панди страдат от хипотиреоидизъм. Тази конкретна ситуация се характеризира с ниско производство на хормони от щитовидната жлеза. Това обаче има основна роля в тялото, тъй като контролира енергийните разходи, теглото, сърдечната честота, мускулната енергия и т.н.
Но защо тогава гигантските панди страдат от тази липса на енергия? Отговорът се крие в диетата им. Състои се главно от бамбук, който не е много хранителен. Така че дори когато се движи, гигантската панда използва половината енергия, която използва стоящият човек.
Тези черно-бели зверове прекарват много часове, гризайки бамбук, когато са будни. Необичайна ситуация за храносмилателната им система, която се е развила от няколко милиона години чрез преработка на храни като месо (като мечки) и която следователно все още не е добре адаптирана към тази диета на бамбукова основа, започнала преди 2 000 000 години. Учени от Китайската академия на науките и Университета Абърдийн посочват, че получавайки толкова малко енергия от консумацията на бамбук, пандата трябва да отдели известно време за запазване на въпросната енергия. С други думи, мързелът му помага да оцелее. Учените също са изследвали дневните енергийни разходи на пандите, пет в плен и три в дивата природа. Те открили, че този разход е само 38% от този на подобно животно, със същата телесна маса. Пандите изразходват само малко повече енергия от трипръстите ленивци.
Пандите, живеещи в зоопарковете, са дори по-мързеливи от тези, които живеят в дивата природа. В плен пандите са физически активни само 33% от времето си в сравнение с 49% за дивите панди. Благодарение на проследяването, извършено с GPS система, проучването също така показа, че пандите са много по-малко активни от другите мечки. Освен това пандите се движат с много ниска скорост в дивата природа.