Слонове, застрашени животни WWF Франция

Слон: най-големият сухоземен бозайник

С характерен хобот, използван за улавяне на предмети, поглъщане на вода и храна, а също и за поздрави, домашни любимци и заплахи, слоновете са най-големите сухоземни животни днес. Пахидермите обаче са известни и със своята памет и интелигентност. В азиатската култура те са символ на мъдростта.

Слоновете са най-големите сухоземни животни в света. С тегло до 6 тона, африканският слон е най-големият, докато по-малкият азиатски слон може да тежи до 5 тона.

Техният хобот, продължение на горната им устна и нос, се използва за комуникация и хващане на различни предмети, освен че им позволява да пият и ядат.

Другата забележителна черта на слоновете са големите им уши, които освен слуховата си функция охлаждат тялото.

Що се отнася до бивните, големи модифицирани резци, които се развиват през целия живот на слона, те се използват за борба, копаене, хранене или ориентиране. За съжаление, те привличат алчността на бракониерите, за да подхранват ненаситен апетит за слонова кост, причиняваща смъртта на 20 000 до 30 000 слона всяка година ...

Популациите на слонове паднаха драстично през 19 и 20 век. На африканския континент видът сега наброява около 415 000 индивида (в сравнение с 3 до 5 милиона в началото на 20-ти век). Що се отнася до азиатския слон, той е включен в Червения списък на застрашените видове на IUCN, като броят му е намалял с поне 50% през последните три поколения. Днес в природата са останали по-малко от 50 000.

Азиатски слонове: Elephas maximus
Слон от Шри Ланка: Elephas maximus maximus
Суматрански слон: Elephas maximus sumatranus
Слон Борнео: Elephas maximus indicus

Африкански слонове: Loxodonta africana
Слон от савана: Loxodonta a. africana
Горски слон: Loxodonta a. циклотис

В Азия (13 страни): от Югоизточна Азия до Китай, през региона на Индия
В сухи и влажни тропически и субтропични широколистни гори

В Африка (37 държави): Централна Африка (Камерун, Чад, Габон и др.), Източна Африка (Етиопия, Кения, Уганда и др.), Южна Африка (Ботсвана, Мозамбик, Южна Африка и др.) И Западна Африка (Слонова кост Крайбрежие, Гана, Гвинея, Того)
В тропическите и субтропичните влажни широколистни гори, наводнените савани и пасища, горските гори Миомбо и акацията

Азиатски слонове: 40 000 до 50 000 индивида
Африкански слонове: около 415 000 индивида

Средно 3 м за азиатските слонове и 3,3 м за африканските слонове

Средно 4 тона за азиатски слонове и 5 до 6 тона за африкански слонове

Тревопасно животно: храни се предимно с растения, а понякога и с плодове. Диетата му варира значително в зависимост от пътуваните региони (от екваториални гори до степите) и в зависимост от времето на годината.

Азиатски слонове (Elephas maximus): застрашени (IUCN)

Африкански савански слон (Loxodonta africana): уязвим (IUCN)
Африкански горски слон (Loxodonta cyclotis): застрашен (IUCN)

Всички популации на азиатски и африкански слонове са изброени в допълнение I на CITES, с изключение на популациите на слонове от 4 държави (Южна Африка, Зимбабве, Ботсвана и Намибия), които са изброени в приложение II.

застрашени

Любителите на банята

Слоновете обичат бани и кал. Те не могат без да пият повече от 48 часа без опасност, а калта им позволява по-специално да се отърват от паразитите, живеещи по кожата им, и да се освежат.

Суматрански слон (Elephas maximus sumatrensis) в Национален парк Gunung Leseur (Индонезия)

Водеща роля

В продължение на векове азиатските слонове са били почитани и опитомявани, обучени са специално за горски дейности. Те наистина играят важна роля в културата, както и в религията на континента.

Elephas maximus sumatrensis работи в Суматра (Индонезия)

Погледни !

Лесно е да се разграничи африканския слон от азиатския слон, с изключение на техния размер. Формата на ушите им е характерна: голяма и с форма на африкански континент за африканския слон, по-малка и подобна на формата на индийския субконтинент за тази на Азия. Краят на багажника им също е различен, той има два пръста за африканския срещу един за азиатския.

Африкански слон (Loxodonta africana), пресичащ река Чобе (Ботсвана)

Записвайте номера

Слоновете трябва да ядат средно по 150 кг на ден, за да оцелеят. Слонът има най-дългия период на бременност от всички бозайници: 22 месеца !

Африкански савански слон (Loxodonta a. Africana)

Вожд