Рициново масло - Cosmio
INCI: СЕМЕННО МАСЛО RICINUS COMMUNIS (КОСТОР)

Почти безцветното масло с характерен аромат се счита за ценен продукт за грижа за косата от древни времена. Въпреки че научната основа за неговата ефективност е все още неизследвана, рициновото масло е популярна съставка за укрепване на косата и стимуланти за растежа на косата: шампоани, балсами за коса, обвивки, но също така често се използва за грижа и обогатяване на миглите. Основният му компонент на мастните киселини е рицинолеинова киселина, хидрокси мастна киселина, която също е отговорна за специфичната й разтворимост в алкохол. Благодарение на това може лесно да се включи в подхранващи, обезмасляващи лосиони за коса и тоници за коса.
Рициновото масло е добре прилепващо, водоотблъскващо защитно масло, което предпазва кожата и скалпа от вредни външни влияния. Чрез образуване на фино покритие върху косата, тя предотвратява дехидратацията, намалява простото разресване, прекомерното излагане на ултравиолетови лъчи и придава на косата фрагментация, блясък и здрав блясък, причинени от химикали (например бои за коса). Освен това помага за разхлабване и обелване на сухи отлагания от пърхот. Има лек ефект на заздравяване на рани и може да насърчи заздравяването на рани без белези, като запази мекотата и еластичността на ръбовете на раната.
Въпреки че рициновото масло се използва по-рядко в класическата, ежедневна козметика за грижа за кожата поради ниския дял на мастни киселини (напр. Палмитинова киселина, стеаринова киселина, линолова киселина, олеинова киселина), които играят важна роля за нормалното функциониране на кожата, тя е незаменима съставка в оцветената грижа за устните Той подобрява овлажняването на пигментите дори в малки количества, като им помага да бъдат без бучки, по-равномерно разпределени, като по този начин осигурява по-силно прилепване към повърхността на кожата. Освен че повишава ефективността на оцветителите, той придава на декоративната козметика приятен блясък.