Поведение на; червена катерица Биология Червена катерица Катерици във Франция
- Обща презентация
- Систематичност и разпределение
- Биология
- Екология
- Поведение
- Размножаване
- Паразитизъм и хищничество
- Заплаха
- Библиография
Ти наистина видя
катерица ?
Обществената помощ е безценна !
Вашите наблюдения ни позволяват да ги разберем по-добре, следователно за по-добра защита и управление на популациите.

Новини
Разпознайте ги ?
Поведение на червената катерица
Обхват на дома и разпръскване
Червената катерица е самотно животно, с изключение на размножителния период. Неговата социална организация се основава на йерархия на господство между мъже и жени и между индивиди от същия пол. Доминантите обикновено са по-стари и по-големи от Доминантите.
Червената катерица не защитава територия. Той посещава район, наречен домашен ареал, където хората живеят заедно. Площта му варира в зависимост от вида на местообитанието, разпределението на храната и пола на индивидите: между 2 и 20 ха обикновено за жените и между 5 и 30 ха за мъжете.
Домашният асортимент от мъжки пол, който е по-важен по време на размножителния период, обхваща тези на няколко женски. Идентифицира се по обонятелни белези (урина, жлезен секрет, вагинално за жени), по-специално информиране на мъжете за етапа на възпроизводство на жените.
Младите остават няколко месеца близо до рождените си гнезда, след което се разпръскват, за да намерят подходяща зона за заселването си. Изминатите разстояния зависят от пола на индивидите, плътността и особено наличните ресурси. Когато храната е в изобилие, малките няма да отидат далеч от родното си място.
Темп на активност
Червената катерица е дневна, за разлика от повечето гризачи, и като по-голямата част от дървесните катерици. Той е активен от изгрев до залез. Темпът на активност варира в зависимост от времето на годината, като основният връх е в края на сутринта през зимата и два върха през останалите сезони, призори и преди залез слънце. Тези върхове са по-изразени през лятото, когато не е много активен в средата на деня, присъединява се към гнездото си или дреме на клона на дърво.