парафин
парафин (Латински parum affinis, "Малко свързани, не много реактивни") описва смес от алкани (наситени въглеводороди) с общата емпирична формула CnH2n + 2. Числото n е между 18 и 32, моларната маса по този начин между 275 и 600 грама на мол. Твърдият парафин се топи между 50 и 60 ° C, мекият парафин при около 45 ° C. Микровосъците дори имат точки на втвърдяване между 70 и 80 ° C и съдържат дължини на веригата (n) до 75 въглеродни атома. Между твърдите парафини и микровосъците са междинните продукти, които имат точки на втвърдяване от 60-70 ° C.

Допълнителни препоръчителни познания
Постоянно точни тестови тежести благодарение на 12 безплатни съвета
Ежедневна визуална проверка на лабораторните везни
Ежедневна визуална проверка на лабораторните везни
Съдържание
Специални парафини
Поради различни състави, производствени методи и различни приложения, парафините се продават също като микровълни, церезин (минерален восък, парафин), вазелин, петрол или вазелин.
характеристики
Свойствата на парафините могат да бъдат получени директно от хомоложната поредица алкани. Парафинът е восъчен, запалим, без мирис и вкус, нетоксичен и електроизолиращ, водоотблъскващ, може да се разтопи с мазнини и восъци, но е инертен за много химикали. Например, той е доста устойчив на сярна киселина, бром и студена азотна киселина. В чист вид е полупрозрачен бял. Той е неразтворим във вода, но лесно разтворим в бензин, етер и хлороформ. Парафините са съставени от неразклонени (n-) и разклонени (изо-) алкани. Прави се разлика между
- тънки парафини (Paraffinum perliquidum), които имат вискозитет 25-80 mPa · s,
- дебели парафини (Paraffinum liqudum), които като маслена течност имат вискозитет 110–230 mPa.s и
- Твърди парафини (Парафин солидум), които като твърда кристална маса имат температура на втвърдяване 50–62 ° С. В твърдите парафини доминират н-алканите, в микро-восъците обаче изо-алканите.
опасности
Парафинът обикновено е безвреден за околната среда. Смята се, че кремовете за кожа, които съдържат парафин, нанасят много вреда. Списанието Ökotest обезценява кремовете, съдържащи парафин, ако съдържат определен процент, тъй като съществува голям риск кожата да изсъхне, с увеличаване на бръчките. Това, което трябва да се предотврати (изсушаване на кожата/набръчкване), е прецизно произведено. Ökotest коментира това по следния начин: „Парафини: общ термин за безброй изкуствени вещества, произведени от нефт (.) Възпрепятстват естествените регулаторни механизми (.) Могат да се натрупват в черния дроб, бъбреците и лимфните възли (.).“ (Източник: Ökotest Kosmetik, № 1. 2001, стр. 121) Ökotest предупреждава за повече от 10% в крема. Продуктите на популярни компании като Nivea съдържат значително повече парафин в кремовете си.
Друг проблем е честото му използване като средство за кола маска за ски, сноуборд и шейни: Восъчната спортна екипировка оставя следа от парафин. Тъй като силно изминатите склонове се използват предимно като пасища, след като снегът се разтопи, восъкът, полепнал по тревата, се абсорбира от животните. Особено в началната и финалната зона на склоновете концентрацията на парафин може да бъде висока и да навреди на почвата. Пчелният восък, който е разградим, може да се използва като заместител.
производство
Парафинът се получава от така наречените смазочни разфасовки във вакуумна дестилация. Когато се обезпарафинират, като страничен продукт се получават така наречените парафинови гащи, които все още съдържат от 2 до 30% масло. Суровият парафин се извлича от тези утайки чрез обезмасляване с различни процеси на отделяне на масло (обезмасляване на потта, обезмасляване с разтворител, обезмасляване с кристализация на Sulzer). След това суровият парафин се пречиства допълнително (виж по-долу). Изработва се също от лигнитни въглища, битумни шисти и торфени въглища. Напоследък синтетичните парафини, произведени с процеса на Фишер-Тропш (Sasol, Shell) също стават все по-важни. За разлика от продуктите на базата на минерално масло, те се състоят главно от неразклонени n-алкани.
При екстракцията на парафини се получават и парафинови масла като страничен продукт, които могат допълнително да се рафинират в бели масла, които служат като висококачествени смазочни материали. Рафинираните бели масла също се използват във фармацевтичния сектор и при производството на вазелин.
Твърди парафини
Твърдите и междинните парафини са направени от отпускане. Тези панталони са страничен продукт от обезпаразитяването на моторните масла. Хвостовите отпадъци се освобождават от остатъци от масло с помощта на разтворител, процеси на изпотяване и кристализация (най-модерният процес на Sulzer-Chemtech). След това тези сурови парафини се рафинират (процес на хидрогениране или избелване), при което ароматните, сярните и азотните съединения се преобразуват или отстраняват. Рафинирането произвежда бял продукт без мирис, който може да се използва в хранителната, козметичната (вазелинова) и фармацевтичната индустрия.
Микро восъци
Микро восъците (наричани още микрокристални восъци), от друга страна, се получават от вакуумните остатъци в рафинерията на двигателното масло, т.е. Тук тежките компоненти на суров нефт трябва да бъдат отстранени чрез специален процес на рафиниране (например деасфалтиране на пропан). Тогава процесът (обезпаразитяване, обезмасляване, рафиниране) е същият като при другите парафини.
използване
- Производство на свещи
- Производство на восъчни дисперсии за импрегниране на дървесни материали
- за накисване на дървото от кибрит
- Гориво за маслени лампи
- Пастели
- като водоотблъскващо (хидрофобно) покритие или импрегниране на хартия, текстил и изолационни материали
- кога Paraffinum liquidum за грижа за дървени повърхности
- за изготвяне на археологически находки
- за производството на микроскопични образци
- твърдо гориво за хибридни ракети
- Като обектив за фокусиране на микровълни
- Добавка за боядисване на лак
- Запечатване на буркани и бутилки
- Плюйте огън
- Средство за съхранение в латентно съхранение на топлина (например в слънчева топлинна енергия)
- във физиотерапия като парафинова кал
- като свързващо средство в носните мехлеми
- в производството на гуми като защита от озон
- като грил запалка
- в козметичната индустрия като масло за грижа
- Добавка в камуфлажен грим
- в медицината като противодействие срещу отравяне, причинено от перорално поглъщане, мастноразтворими токсини (предотвратяване на абсорбция)
- като спрей за издънки в защита на културите (ларвите се задушават от парафинов филм)
- за съхраняване на анатомични образци (парафинизация)
Важни продукти
Основният потребител на парафин в световен мащаб е свещната индустрия (свещи за чай, битови свещи, декоративни свещи). Той е по-евтин от стеарина, който се получава от животински или растителни продукти и по същество се състои от палмитинова и стеаринова киселина естери на глицерина.
Парафинът се използва като основа за мехлеми и кремове (вазелин), за козметични и медицински продукти (напр. Labello), (под) средства за грижа и почистване на дърво, метални и автомобилни лакове или лакове за обувки, например. Течните парафини се използват като леко слабително и като суспендиращо средство в ИЧ спектроскопията.
При производството на сирене се използва за покриване на кората на някои видове сирена, за да се запази питката и да се предпази от изсушаване, например в Edam или Bonbel/Babybel. Използва се и при производството на дъвки и сладкарски изделия.
Големи количества се използват и за защита от корозия в автомобилната индустрия (восъци от наводнения) или като добавка към каучукови изделия, напр. Б. се използват гуми (восъци за лека защита, восъци за защита от озон). Восковете за защита от светлина могат да бъдат произведени и от синтетични восъци, получени чрез синтеза на Fischer-Tropsch.
Употреба на английски
Името на английски също е парафин, да е на британски английски между парафиново масло (нефт) и Парафинов восък (парафин) е диференциран.