Описание на лъва, място на живот, храна, размножаване на лъвове

храна

Физическо описание

Лъвът е много голям месояден бозайник. След тигъра, това е втората по големина котешка. Животното има много развита мускулатура: тежи средно 175 кг и е между 136 и 198 см в зависимост от географския район.
Лъвът има пясъчно или тъмно охра цветно палто. Малките лъвчета имат тъмни петна, които са склонни да изчезват след първата си година. Мъжкият се отличава от женската със своята превъзходна грива.

Мястото му на живот

Лъвът се среща главно в Африка, Индия, както и в Близкия изток. Важно е да се отбележи, че тази фелидна порода също е била открита на Балканите и в Южна Европа отдавна, по време на античността.

Неговата диета

Лъвът се храни предимно с бовиди като лосове или гну, и бозайници като биволи и брадавици. Но списъкът е дълъг.
Въпреки че животното консумира средно 7 кг месо на ден, лъвът не прекарва времето си на лов. Всъщност хищникът остава неактивен повече от 21 часа на ден. Тази голяма котка ловува само когато запасите от храна са изчерпани.