Местообитанието на галката, храна, развъдно поведение, размер, възраст

Кавата (На латински: Corvus monedula, на английски: jackdaw) са сред най-интелигентните пойни птици в Европа. През 2012 г. тя беше обявена за птица на годината. Корвидите обичат да посещават нашите градини и обикновено се забелязват от силен "kjakk".

Външни характеристики на галката

Мъжете и жените изглеждат сходни. И двете имат черно и сиво оперение. Светлосива качулка от пера покрива главата ви. Те са черни като нощта около очите им. Успокояващо се открояват светлосините очи, в центъра на които блести тъмният ирис. Мощният къс и черен клюн напуква дори твърди ядки.

храна

Теглото им е средно от 250 до 280 грама. Продължителността на живота в дивата природа се оценява на петнадесет до двадесет години.

Женските са по-големи от мъжките. Долната страна на оперението образува елегантното черно и при двата пола. Острите нокти седят на черните им крака. С тях можете много добре да се държите за дървета и издатини за стени.

Размахът на крилата им е средно 72 см, а дължината им 30-40 см. Ако слънчевата светлина попадне върху нейното оперение, тя блести в няколко цвята. Калката е трудно да се види от нейните хищници от въздуха.

Пеене на галката

Галките научават различни тонове в дългия си живот на птиците. Те също доказват уменията си като имитатори на глас. По този начин можете - като се представяте за различен вид птици - да заблуждавате враговете. Те се възползват от големия си репертоар. В допълнение към характерните звуци kjak, те също използват ниски предупредителни повиквания, за да защитят своите другари от врагове. В стадото впечатлява хорът от очарователни птици.

В това видео можете да чуете характерния зов на галката:

местообитанието

За да защитите личните си данни, връзката с YouTube е блокирана. Когато видеото се зареди, бисквитките се съхраняват на вашето устройство и данните се изпращат до YouTube (също до САЩ). Допълнителна информация и опции за промяна можете да намерите в нашата декларация за защита на данните и тази на YouTube

Винаги отблокирайте YouTube

Местообитание на галката

Галките са у дома си в цяла Европа. Те също живеят в Мароко и Тунис, както и в Монголия. Тази великолепна птица никога не е успяла да направи своя дом в Исландия, защото й липсва основата за успешна колония тук.

Домашните галки са обитаващи птици. Така че оставате в Германия през цялата година. Някои млади птици са привлечени към Средиземно море през зимата. От друга страна, други птици от този род посещават Германия през студените месеци.

Роят колонисти

Те търсят местата си за хранене и гнездене в рояци. Те намират защита и в рояка. Атаката на техните хищници обикновено удря само престарели или твърде слаби.

Йерархията в колонията е много важна. Той определя местоположението на мястото за гнездене за всяка двойка. Птиците имат високо ниво на социална компетентност в своята общност. Не само болните, но и младите птици се грижат и защитават от членовете на общността.

Храна на галката

Кавките харесват насекоми, паяци и охлюви. Тя също така търси малки птици и гръбначни животни. През пролетта, лятото и есента галката обича да хапе плодове в градината или гората. През зимата тя обича да яде птичи семена от хранилката за птици. Те предпочитат пасища за своите колонии. Тази плодородна пасища насърчава растежа на групата, защото каките намират много храна тук.

В групата те също ограбват местата за гнездене на други видове птици. Използвате специална техника. Отряд изследва гнездото на плячката. Той търси яйцата или младите птици на излетялия собственик.

Останалите членове на групата следят хищниците или собственика на шпионираната кутия за гнездене. Те бият аларма, ако се появи опасност. Ако целта е сигурна, галката се плъзга в гнездото и отнема плячката.

Ухажване и сезон на размножаване на галка

Двойката гайки остава заедно цял живот. Те демонстрират общата си общност чрез взаимната грижа за оперението. През март ухажването се провежда в селата и горите. След това размножителният период започва през април и продължава до юни. Като пещерни животновъди, двойката предпочита стари стени, скали, църковни кули и дървета. Можете да използвате всяка цепнатина в стената за вашето гнездо. На брега близо до плажа дори обитават изоставени заешки дупки.

Премествате се и в дървото на черния кълвач като нов наемател. Те също намират за интересни гнездата на свраките. Те също така са щастливи да приемат кутии за гнездене от отдадени любители на птиците. Те правят гнездата си от малки клонки. След това го облицоват с трева, листа, животински косми и пера. След това женската снася своите три до шест синкави яйца. Докато размишлява сам, мъжкият осигурява съвместното си хранене.

Младите птици се излюпват след около 18 дни. Сега мъжете и жените се редуват да хранят потомството. Ако е необходимо, те получават подкрепа от членовете на колонията. През следващите 33 дни младите птици се подготвят за първите си полети. След първите опити за полет родителите остават верни на задължението си да се грижат и да се хранят още 42 дни.

храна

Врагове и природни опасности на галката

Най-опасният враг на галката са хората. Поради разширяването си и модерните сгради и ремонти естествените размножителни площи намаляват. Калката се нуждае от тези зони за изграждане на гнезда и развъждане. Липсват естествени местообитания, издатини на стени и комини. Освен това пътищата до повечето църковни кули са блокирани от гълъбовите решетки.

Калките също гнездят в заешки дупки в дюнен пейзаж. Тук се активизират хищници като куници, невестулки и лисици. Но ако гнездят в хралупи на дървета, те трябва да внимават с тъмната бухал или куница. Ястребът, бухалът и сапсанът дебнат във въздуха,
които искат да хванат гавката. Забелязано е, че галките във връзка с гарвани дори преследват орлови сови или соколи, за да избягат.

Понастоящем галките се считат за незастрашен вид в Германия.

Заключение

Много интелигентните галки живеят в сложни социални общности. Те очароваха хората от векове. Те демонстрират способността си да учат чрез своите житейски стратегии. За съжаление местообитанията им се ограничават от нас, хората и естествените им източници на храна продължават да намаляват.

Застанете с нас местни птици и се съсредоточете върху защитата и запазването им. Затова на тази страница ще намерите всичко за местните видове птици, къщички за птици, гнездови кутии, подходящо хранене и много други.

Препоръките на тази страница идват от опитни любители на птиците!

* = Препращащ Линк (Реклама): Ако поръчате от нашите партньори чрез една от тези връзки, ще получим малка част от продажната цена като комисионна. Това създава за вас нито един допълнителни разходи.

Като партньор на Amazon печелим от квалифицирани продажби.