Меденият свят на захарните катерици

Тук е малкият Йода, рицарят-джедай в детството си, известен още като джудже кесия катерица, малък планер или захарна катерица, на английски Sugar glider.

Освен шегата, това малко, ушато животинче се среща от Тасмания и съседните острови през горите на Северна и Източна Австралия на север до Папуа Нова Гвинея. Джуджето катерица-кесия е едно от най-често срещаните бозайници в Австралия и също така е защитено. Джуджето кесия катерица е активно и социално същество през нощта, живеещо в групи до 12 животни. Храни се със сок от дървета, нектар, цветен прашец, насекоми и ларви.

свят

Животното има дължина на главата около 15 сантиметра и дължина на опашката. Мъжът тежи 90 грама. Гърбът му е сив, с тъмна ивица, която тече от носа до задните му крака. Коремът е светлокафяв или светлосив. Не можете наистина да го хванете с дългата си опашка, но го използвайте като гребло, за да промените посоката, докато се плъзгате. Руното е тънък слой кожа, покрит с косми, който се простира от китката до пръстната става на задния крак и позволява плъзгане. Позицията на ретината може да се променя, тъй като тя се адаптира към условията на потока и управлява. С големите си изпъкнали очи той вижда добре през нощта. Той достига полова зрялост на възраст 8-15 месеца. Сезонът на чифтосване обикновено е през август. Бременността продължава 16 дни, в края на които се раждат 1 до 3 потомство. Те прекарват около 70 дни в чантата, след това още 30 дни в семейното гнездо. На 15-седмична възраст те придружават майка си за първи път по пътя към храната.