Меден язовец, или плешив язовец, или рател (Mellivora capensis)
(Индийски) меден язовец, или плешив язовец, или ratel (лат. Mellivora capensis ) получи името си (меден язовец) заради лудата си зависимост към меда. Звярът е толкова уникален, че се откроява като отделен род и отделно подсемейство. Официалната наука класира този хищник в семейството на невестулките.

Защо е толкова привлекателен? На първо място - доста необикновен външен вид. Малко, по-малко от метър дълго, но необичайно мускулесто тяло почива на несъразмерно къси крака. Поради малките крайници, походката на медения язовец изглежда така, сякаш не тича, а пълзи много бързо по земята, като безноги влечуги.

При първата среща може дори да почувствате, че огромна рошава гъсеница се движи към вас на земята. И само когато видите триумфираща опашка да стърчи нагоре, можете да разберете, че пред вас е бозайник.

В допълнение към клоунската походка, природата боядиса медения язовец в тъмнокафяв цвят, а след това, за забавление, прокара широка сребристосива ивица по тялото му, от главата до опашката, сякаш беше намазана с четка за боя. Интересното е, че именно тази сребърна ивица перфектно прикрива звяра сред пустинните солени блата. За такова оцветяване в Африка меденият язовец се нарича плешив язовец, а в Туркменистан - заради любовта му към Меда и известна прилика - куче мечка.

Размерът на медоядците достига 77 см, с изключение на опашката от около 25 см. Тегло - от 7 до 13 кг, мъжете са малко по-тежки от женските.

Скелет на меден язовец.
По външен вид, структура на тялото, безстрашие, характерно агресивно поведение и всеядност медоносът поразително прилича на друг представител на невестулката - росомахата .


Кожата на медоядеца е много дебела и покрива значителни запаси от подкожни мазнини, което му позволява да не замръзва през студените нощи и го спасява от ухапвания от насекоми.

По принцип меденият язовец е много потайно животно. За постоянно пребиваване той винаги ще избере дълбоко тъмно дере или гъсти непроходими гъсталаци.

Медоносът живее в Африка - от крайния юг до териториите на Етиопия и Судан. Може да се намери на Арабския полуостров, Ирак, Афганистан и Индия. Крайният север за медения язовец започва в пустините на Туркменистан и все още можете да го срещнете на източния бряг на Каспийско море. Любимите му места: пустини или речни долини.

Съществуват различни данни за гестационната възраст на медоносните язовири, което вероятно се дължи на колебателните темпове на развитие на оплодено яйце, характерно за мустелидите. Между чифтосването и раждането изминават пет или шест месеца, но непосредствената бременност вероятно е по-кратка. В постелята на медни язовири има от две до четири новородени, които прекарват първите си седмици в структура, облицована със сухи растения. Младите животни остават при майка си за дълго време, често повече от година. Продължителността на живота на меден язовец в дивата природа е неизвестна, в плен тя е до 26 години.
В Книгата на рекордите
Не се заблуждавайте от добродушното име „меден язовец“. Достатъчно е да погледнем мощните и необичайно остри зъби, да оценим мощните лапи, въоръжени със силни нокти, за да разберем, че сме изправени пред истински хищник.

Диетата му включва костенурки, суслици, птици, таралежи, гущери и доста големи гущери.

Ако меденият язовец попадне на насекоми, той лесно ще изяде и скакалци, и скорпиони.