Меден язовец, или плешив язовец, или рател (Mellivora capensis)

(Индийски) меден язовец, или плешив язовец, или ratel (лат. Mellivora capensis ) получи името си (меден язовец) заради лудата си зависимост към меда. Звярът е толкова уникален, че се откроява като отделен род и отделно подсемейство. Официалната наука класира този хищник в семейството на невестулките.

рател

Защо е толкова привлекателен? На първо място - доста необикновен външен вид. Малко, по-малко от метър дълго, но необичайно мускулесто тяло почива на несъразмерно къси крака. Поради малките крайници, походката на медения язовец изглежда така, сякаш не тича, а пълзи много бързо по земята, като безноги влечуги.

плешив

При първата среща може дори да почувствате, че огромна рошава гъсеница се движи към вас на земята. И само когато видите триумфираща опашка да стърчи нагоре, можете да разберете, че пред вас е бозайник.

плешив

В допълнение към клоунската походка, природата боядиса медения язовец в тъмнокафяв цвят, а след това, за забавление, прокара широка сребристосива ивица по тялото му, от главата до опашката, сякаш беше намазана с четка за боя. Интересното е, че именно тази сребърна ивица перфектно прикрива звяра сред пустинните солени блата. За такова оцветяване в Африка меденият язовец се нарича плешив язовец, а в Туркменистан - заради любовта му към Меда и известна прилика - куче мечка.

меден

Размерът на медоядците достига 77 см, с изключение на опашката от около 25 см. Тегло - от 7 до 13 кг, мъжете са малко по-тежки от женските.

язовец

Скелет на меден язовец.
По външен вид, структура на тялото, безстрашие, характерно агресивно поведение и всеядност медоносът поразително прилича на друг представител на невестулката - росомахата .

рател

меден

Кожата на медоядеца е много дебела и покрива значителни запаси от подкожни мазнини, което му позволява да не замръзва през студените нощи и го спасява от ухапвания от насекоми.

плешив

По принцип меденият язовец е много потайно животно. За постоянно пребиваване той винаги ще избере дълбоко тъмно дере или гъсти непроходими гъсталаци.

плешив

Медоносът живее в Африка - от крайния юг до териториите на Етиопия и Судан. Може да се намери на Арабския полуостров, Ирак, Афганистан и Индия. Крайният север за медения язовец започва в пустините на Туркменистан и все още можете да го срещнете на източния бряг на Каспийско море. Любимите му места: пустини или речни долини.

плешив

Съществуват различни данни за гестационната възраст на медоносните язовири, което вероятно се дължи на колебателните темпове на развитие на оплодено яйце, характерно за мустелидите. Между чифтосването и раждането изминават пет или шест месеца, но непосредствената бременност вероятно е по-кратка. В постелята на медни язовири има от две до четири новородени, които прекарват първите си седмици в структура, облицована със сухи растения. Младите животни остават при майка си за дълго време, често повече от година. Продължителността на живота на меден язовец в дивата природа е неизвестна, в плен тя е до 26 години.

В Книгата на рекордите

Не се заблуждавайте от добродушното име „меден язовец“. Достатъчно е да погледнем мощните и необичайно остри зъби, да оценим мощните лапи, въоръжени със силни нокти, за да разберем, че сме изправени пред истински хищник.

mellivora

Диетата му включва костенурки, суслици, птици, таралежи, гущери и доста големи гущери.

рател

Ако меденият язовец попадне на насекоми, той лесно ще изяде и скакалци, и скорпиони.