Масло от ший противовъзпалително; подхранващ чудо балсам

противовъзпалително

Маслото от шеа осигурява много влага, има високо съдържание на мазнини и съдържа много ценен витамин А. Трудно е да си представим днес без него - нито в естетическата, нито в здравната козметика. Маслото от шеа има противовъзпалително, лечебно и подхранващо действие върху кожата и косата. Дерматолозите ги препоръчват при кожни заболявания като невродермит или псориазис, а козметиците ги използват като продукт за грижа.

Но какво точно представлява маслото от карите?

откъде идва тя?

И какъв ефект има?

Ние проучихме и обобщихме най-важните факти за маслото от карите за вас по-долу.

Масло от шеа - произход

Резултатът е естествената и нерафинирана форма на масло от карите. В това състояние висококачественото масло има бяло-жълтеникав цвят и леко пикантна миризма.

Масло от шеа - ценни съставки

Според дерматолозите маслото от ши съдържа повече хранителни вещества от всяко друго естествено масло и е истинско богатство в грижата за кожата.

Не на последно място поради големия дял на неомилими компоненти, маслото от карите се счита за ценно. Колкото по-висок е делът на немилаемите компоненти, толкова по-добре кремът се абсорбира например в роговия слой на кожата и колкото по-дълго прилепва там. Поддържа се запазването на естественото съдържание на мазнини в кожата и се укрепва липидната бариера на организма.

Тук става очевидна голямата разлика между рафинирано и нерафинирано масло от карите. Нерафинираното масло от ши се прави по традиционния начин при максимум 50 - 60 ° С без добавяне на химични вещества. Всички грижовни и неомилими свойства се запазват.

Рафинираното масло от ши се прави при температури около 150 ° С. Резултатът е чисто бяло масло без мирис, което вече няма осапуниваемите свойства.

Следва преглед на активните съставки, които маслото от карите съдържа:

  • Витамин Е.,
  • Бета каротин,
  • Омега-3 мастни киселини,
  • Алантоин,
  • Стерична киселина,
  • Палмитинова киселина,
  • Олеинова киселина,
  • Линолова киселина,
  • Тритерпени и
  • Фитостероли.

Многобройни научни изследвания доказват подхранващите и лечебни ефекти на маслото от ший. Маслото от ший също отдавна се радва на голяма популярност в дерматологията. Има противовъзпалителен ефект при лечението на множество кожни заболявания, подпомага възстановяването на естествената бариера на кожата и подобрява цялостния външен вид на кожата.

Идеално основно изискване за терапия на заболявания като псориазис и невродермит.

Масло от ший при лечение на псориазис

Силно мозолистата и лющеща се кожа (плаки) на псориазис също се възползва от редовната употреба с масло от карите.

Комбинацията от съставки в масло от карите се грижи за кожата, когато е много суха и сърбяща и я прави гладка и мека. Освен това има противовъзпалителен ефект и е доказано, че допринася за регенерацията и заздравяването на псориазис и други кожни заболявания.

Съдържащият се в него играе важна роля при лечението на псориазис (псориазис) и невродермит Витамин Е.. Като антиоксидант, той предпазва кожата ви особено добре от нежелани свободни радикали.

Бета-каротин (предшественик на витамин А) Има противовъзпалителен ефект по време на терапията, в същото време насърчава регенерацията на клетките и контролира реакциите на собствената имунна система на тялото.

Омега-3 мастни киселини са жизненоважни за нас. Тези дълговерижни ненаситени мастни киселини обаче трябва да се доставят главно отвън. Омега-3 мастните киселини са важна част от мозъка и клетъчните ни стени. Те намаляват нивата на възпаление в организма, контролират хормоналния баланс и регулират метаболизма на мазнините.

Не на последно място, те имат основен принос за поддържане на влагата и устойчивостта на нашата кожа и коса. В този момент и кожата ви ще се възползва от лечение с масло от карите.

Подобно на много други кремове и масла, можете да получите масло от ший във всеки отдел за козметика и грижа за кожата. Засегнатите от псориазис трябва да обърнат особено внимание на съставките, например, че маслото от карите е натурално и без добавки като парфюми. Поради това дерматолозите препоръчват нерафинирано масло от ший за лечение на псориазис (псориазис).

Области на приложение на масло от карите

Не само засегнатите от псориазис обичат да използват масло от карите като продукт за грижа. В естествената си форма той отдавна е нещо повече от домашно лекарство. Може да се използва по най-различни начини в целия козметичен и здравен сектор.

Маслото от шеа и неговите многобройни активни съставки често се използват като лекарствени продукти. Според дерматолози, козметици и потребители, той е особено ефективен

  • възпалена, суха и раздразнена кожа,
  • слабо зарастващи рани,
  • сърбеж,
  • Екзема,
  • Алергии,
  • Болки в ставите и ревматизъм,
  • Екзема,
  • Псориазис,
  • напукана кожа на устните и петите,
  • Ухапвания от насекоми,
  • Слънчево изгаряне,
  • след бръснене,
  • Изгаряния, навяхвания и натъртвания.

Козметиците също препоръчват масло от ший като продукт против стареене и като цяло като козметичен продукт. Многобройните съставки на нерафинираното масло проникват дълбоко в кожата и разгръщат пълния си ефект там. По-специално, витамин Е и бета-каротин, като естествени антиоксиданти, допринасят значително за здравето и красотата на вашата кожа.

Маслото от шеа не само се абсорбира дълбоко в кожата. Поради своите неомилими свойства, той не може лесно да бъде отстранен от други продукти за лична хигиена или от вода. По този начин той формира практически такъв Защитно палто върху кожата ви, издържа на външни влияния като топлина, студ и вятър.

Но косата ви ще ви благодари и за приложение с масло от ший, ако структурата на косата и разцепените краища са сухи. Влагата, която осигурява, подхранва скалпа и косата ви, придавайки им естествен и лъскав външен вид. Най-големият му ефект може да се види, когато внимателно масажирате маслото от ший в скалпа и краищата на косата си и оставите съставките да действат през нощта. На следващата сутрин просто измийте и изплакнете обилно, както обикновено.

Дамско злато

След раждането жените използват и висококачественото масло върху кожата на бебето за грижа.

Масло от шеа - за здрава и красива кожа

Нерафинираното масло от ший разгръща ефекта си дълбоко в кожата. Има подхранващ, противовъзпалителен и регенериращ ефект. В същото време той лежи върху кожата ни като защитно покритие и предпазва от външни влияния.

Дерматолозите също потвърждават това, което вече са показали многобройни проучвания. Те използват масло от карите в нерафинирана форма специално за лечение и терапия на кожни заболявания и раздразнения. Ценното масло облекчава възпалението. Интензивната грижа прави кожата гладка и мека. Освен това тънките и чувствителни участъци от кожата стават по-устойчиви благодарение на многобройните активни съставки.

Много пациенти с псориазис вече използват масло от ший успешно в терапията и лечението на кожното си заболяване.

Опитвали ли сте вече масло от карите? По козметични или здравословни причини? Моля, кажете ни за това в нашата група във Facebook!

Често задавани въпроси за маслото от ший

Какво е масло от карите?

Колко дълго може да запази маслото от ший?

Маслото от шеа като чисто натурален продукт, т.е. в нерафинирана форма, може да се съхранява добре охладено и в затворен съд в продължение на няколко години. Без добавяне на каквито и да било консерванти, маслото от ши трябва да се поддържа херметично, сухо и охладено (в хладилник). Маслото от шеа също трябва да се отстранява колкото е възможно по-малко от микроби, т.е.с чиста лъжица или шпатула.

Как мирише маслото от карите?

Миризмата на масло от карите се различава в зависимост от формата. В своето естествено, нерафинирано състояние висококачественото масло има бяло-жълтеникав цвят и леко пикантна миризма. Рафинираното масло от ший, от друга страна, съдържа химически добавки. Предлага се в чист, бял цвят и е напълно без мирис. Нерафинираното масло от карите обаче съдържа по-висок процент ефективни съставки и поради това се препоръчва за употреба.

Щракнете тук, за да намерите всички източници

Akihisa T., Kojima N., Kikuchi T. et al. (2010): „Противовъзпалителни и химиопрофилактични ефекти на тритерпеновите цинамати и ацетати от мазнините от ший.“, В: Journal of oleo science. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20484832 (достъп до 28 септември 2019 г.)

Bährle-Rapp M. (2007): „Sheabutter, също: Schibutter“, в: Springer Lexicon Cosmetics and Body Care. Спрингър, Берлин, Хайделберг, 2007

Del Rosso J.Q. (2011): „Ремонт и поддържане на епидермалната бариера при пациенти с диагноза атопичен дерматит“, в: Вестник по клинична и естетична дерматология. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3140899/ (достъп до 28 септември 2019 г.)

Основател на P.W. (2016): „Растения за кожата - фитотерапия при кожни заболявания“, в: Erlebnisheilkunde. URL: https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/html/10.1055/s-0042-117960 (достъп до 28 септември 2019 г.)

Hon K., Tsang Y., Pong N. (2015): „Пациентска приемливост, ефикасност и биофизиология на кожата на крем и почистващ препарат, съдържащ липиден комплекс с екстракт от масло от шеа, срещу керамиден продукт за екзема.“, В: Хонг Конг Медицински вестник . URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26314567 (достъп до 28 септември 2019 г.)

Krist S. (2013): „Sheabutter“, в: Лексикон на растителни мазнини и масла. Springer, Виена, 2013