Любопитните неща на Карпатската мечка защо пътува всеки ден над 100 километра и как
Влизам
Създай акаунт
Възстановяване на парола
Брашов
Ловците казват, че в Румъния има 6000 карпатски мечки, но не се знае точно какъв е техният брой. Например асоциациите за хуманно отношение към животните твърдят, че има 3500 такива животни. Въпреки това проучванията показват, че повечето мечки в Европа живеят у нас.
Кафявата мечка е широко разпространена по целия свят. Големи популации на мечки има в Америка и Канада. Повечето обаче са в Русия, където се смята, че живеят над 100 000. Ако изключим Русия, Румъния е европейската държава с най-много мечки, въпреки че точният им брой е голям спор между ловци и асоциации, които защитават мечката. Въпреки че е вид, защитен от закона, в Румъния се ловуват над 400 мечки годишно. Смята се, че в момента в Европа има 14 000 кафяви мечки.
„Никой не знае точния брой на мечките в Румъния. Доказано е обаче, че повечето мечки в Европа живеят у нас. Властите казват, че все още имаме 6000 мечки, но аз имам големи резерви. Обявява се по-висока цифра, така че квотата за реколта (брой мечки, които могат да бъдат ловени) е по-висока. Въпреки че Румъния засее Конвенцията в Берн и мечката е защитена от закона, това не се спазва у нас. Асоциациите, които искат да ги защитят, казват, че са останали само 3500 мечки. Точна цифра не може да бъде известна, тъй като не сме имали обективно преброяване, направено от експерти от чужбина. И без това е много трудно да ги преброим. Мечките си приличат, всички те имат къси опашки и е известно, че изминават десетки километри за една нощ. Днес можете да го преброите на едно място, а утре на друго. Невъзможно е да се разграничат ", каза Кристина Лапис, управител на Мечкия резерват от Зърнещи, най-големия в Европа.
Мечката се премести в планината
През 19 век мечки могат да се видят в Румъния, дори в равнинните райони и дори в делтата на Дунав. Мечките обаче бяха унищожени от низините, за да не се възпрепятства развитието на земеделието. Днес кафявата мечка предпочита да живее в по-планинските райони по Карпатската верига. Известно е, че предпочита по-изолирани райони. Напоследък обаче мечките са променили вкуса си и не се страхуват да излязат от гората. Например в Брашов, в квартал Răcădău, те се превръщат в своеобразни наематели. Често могат да се видят в кофи за смет, които търсят храна. Наричаха ги мечки за боклук. Въпреки че ловците им носят храна в гората, мечките не се отказват от навика да слизат в квартала. Брашов е един от окръзите с най-много мечки в Румъния, големи популации от мечки се срещат и в Харгита и планинската област на Молдова. Непрекъснатото намаляване на броя на мечките се дава и от унищожаването на местообитанието.
„Мечката се смята за уязвим вид в Румъния. В момента уязвимостта на вида се генерира от унищожаването на естествените местообитания. В окръг Брашов от централизираните данни през ловния сезон 2014-2015 има още около 1000 кафяви мечки ", каза Мирела Мойса от Асоциацията за опазване на околната среда в Брашов.

Любопитствата на кафявата мечка
Мечката обича да се движи. Той може да измине 150 километра за един ден. Въпреки че е известно като свирепо животно, по дефиниция не е хищник. Той атакува само ако се чувства застрашен или наранен.
Мечката може да достигне впечатляващи размери при зрялост. Може да тежи до 2,5 метра и да тежи до 600 килограма. Той живее на свобода до 35 години, но е по-дълголетен, ако е държан в плен и може да достигне 50-годишна възраст. Мечката не вижда много добре и разчита силно на слуха и обонянието. Може да се катери по дървета и предпочита да се търкаля в полегати области. Той има двама известни врагове: човек и вълк. Това е самотно животно, което не живее в глутница.
Мечката достига полова зрялост на четири години, а бременността на жените е 7-8 месеца. Казва се, че женската мечка може да роди едно до две или дори три пилета наведнъж. Противно на размера на мечката, при раждането пилетата са много малки. Те се раждат слепи и зрението им се развива по-късно. За разлика от другите видове, мечките се грижат много за малките си и остават при майките си до две години.

Мечките не зимуват през цялата зима
Всички те са научили, че мечката се оттегля през зимата до бърлогата, където хибернира и едва през пролетта си подава главата навън. Това вече не е така. Сега мечките се хранят в гората от ловци и са се научили да излизат през зимата да ядат. Мечките в резервата Zărneşti също го доказват. „Мечката не зимува през цялата зима, ако има храна. И излизаме в резервата веднъж на няколко дни през зимата, разхождаме се и гледаме дали са нахранени. След това се оттеглят в леговището и се връщат отново след няколко дни “, каза Кристиан Лапис.
Мечката, любител на сладкото и бирата
Мечката е известна като похотливо животно, което яде почти всичко. В гората се храни с жир, жълъди, кестени, плодове, но също и с насекоми, охлюви, риби или птици. Харесва и сладкиши, което вече е доказано. Ловците често носят сладкиши на мечки в гората и те са истинско удоволствие. В Румъния също имаше много мечки, държани в плен, които бяха хранени като хора. Така се установи, че мечката много обича бира.