Кратко описание на чинчили - Селяночка - портал за фермери, земеделие,

портал
През последните години пухкавите животни от Южна Америка - чинчили - станаха много популярни сред любителите на екзотични животни. Тези добродушни същества са особено привлекателни за семейства с деца. Чинчилите са дори по-подходящи за отглеждане в градски апартамент, отколкото домашните котки и кучета. За тези животни е необходима клетка и периодичната разходка в стаята е напълно достатъчна и, разбира се, грижи и ежедневна храна и вода. При такива условия чинчилата ще живее дълго във вашия зоологичен ъгъл и ако има двойка от тях, след време ще се появят малки. Животните не се нуждаят от специална храна, клетката с тях може да бъде поставена навсякъде, стига да се спазва нормална вентилация и микроклимат. Чинчилите се укротяват относително бързо. Грижата за тях отнема по-малко време, отколкото за кучето и човек получава много удоволствия от общуването с тези сладки животни, което разнообразява монотонната ежедневна среда. Надявам се, че тази книга ще помогне на любителя на животните да избегне много грешки при отглеждането и грижите за чинчили. Чинчилата е сладко и пухкаво животно, подходящо за отглеждане в домашен зоологически ъгъл. В дивата природа живее в планинските страни на Южна Америка - Чили, Перу и Боливия. В днешно време това животно може да се купи на пазарите на птици в много градове, особено в Москва и Санкт Петербург.

Мястото на чинчилата в класификацията на животните. Според зоологическата класификация родът на чинчилите (Chinchilla) принадлежи към семейство Chinchulidae в реда на гризачите (Clires). Това семейство, в допълнение към рода на чинчилите, съдържа още два рода: планинско уиски или пушаци (Lagidium) и ниско уиски (Lagostomus). Родът на чинчили включва два вида: късоопашатата чинчила (Ch. Brevicauda) с два подвида и дългоопашата, или обикновена, чинчила (Ch. Laniger). В природата късоопашатите чинчили в резултат на интензивен риболов са станали много редки, а дългоопашатите чинчили все още се запазват в някои части от естествения им ареал. Дългоопашатата чинчила (дължина на тялото 25-26 см, опашка с крайни косми 17-18 см) често се отглежда и отглежда в клетки; късоопашатата чинчила е по-голяма: дължината на тялото й е 30-38 см, опашката с дълга крайна коса е 14-16 см. Цветът на козината на късоопашата чинчила е сребристосив, краката и коремът са снежно- бяло, долната част на опашката е сива. Дългоопашатата чинчила живее в планините на Чили, на надморска височина от 1400 до 3000 м, по труднодостъпни скалисти склонове.

В природата има два подвида дългоопашати чинчили: алпийски, живеещи на надморска височина от 2000 м и по-високи, и крайбрежни, живеещи на по-ниски височини. Животните от алпийския подвид са по-големи от крайбрежните, със силна пропорционална конституция и относително голяма гърбава глава. Вратът е по-къс, заоблените уши са широко раздалечени и леко покрити с бели косми. Очите са големи, черни, леко изпъкнали. Горната устна е раздвоена и снабдена с черно-бели вибриси с дължина до 12 см. Предните крайници са почти наполовина по-дълги от задните. Предните тарси са петпръсти, със силно намален палец и дълга почивка. Задните крайници са снабдени с тъпи нокти и голи подложки. На задните крака ще видите мозолисти подметки и четири дълги пръста с четки с дълга бяла коса. Животното разресва козината си с четка върху втората фаланга на първия пръст. Опашката е малко по-дълга от половината на тялото, отгоре е покрита с дълга, твърда, отдолу по-къса и по-мека коса. Животните от крайбрежния подвид са по-малки от високопланинските, имат стеснена глава, по-дълги уши и опашка от високопланинския подвид на дългоопашатата чинчила.

Външен вид и структура. Външно дългоопашатата чинчила прилича на заек със среден размер. Масата на животните достига 400-700 g; дължина на тялото 19,6-37 см, опашка - 9-17 см. Женските са по-големи от мъжките. Задните крайници при чинчили играят основна роля в движението, следователно те са по-силно развити и по-дълги от предните. Чинчилите имат големи черни очи, които изглежда предполагат, че животните са активни по здрач и през нощта. Лицата им са изразителни, заоблени, подвижните уши са разположени почти на върха на главата, мустаците - вибрисите са силно развити. Ушите помагат на тези гризачи да откриват враговете си на голямо разстояние, а вибрисите са незаменими в търсене на храна, която животното опипва на тъмно. Благодарение на такива адаптации чинчилата е перфектно ориентирана, движейки се по тъмните, близки пукнатини в скалите и между камъните. Чинчилите имат нощно виждане, но през деня виждат отлично. Следователно във вашия зоологичен ъгъл ще можете да общувате с тези животни през деня.

Но обратно към дивата природа. Освен двата споменати метода за ориентация - зрението и допирът, чинчилата е надарена и с други възможности за живот в планината. Животните например са способни умело да пълзят през тесни вертикални пукнатини в скалите и ето защо. Ако е необходимо, скелетът им може да бъде компресиран не хоризонтално, а вертикално - отстрани. В живота на чинчили това анатомично устройство е от изключително значение: в природата, в техните местообитания, скалите се дисектират от тесни пукнатини. В планините, където живеят чинчили, има резки колебания в температурата и влажността. Чинчилите са добре адаптирани към това. Те имат топла, копринена козина, която поддържа доста висока телесна температура, когато настъпи застудяване. Тялото на чинчилата е покрито с равномерна козина (коса с дължина около 3 см), която образува красив тъмен воал. Косата има зонално оцветяване: долната зона е тъмносиня, понякога почти черна или синкава; средната част е бяла, горната част е черна. Това редуване придава на козината красива игра на тонове, особено на извивките на тялото. Мъжките и женските не се различават по цвета на козината. Във фермите за кожи са отгледани редица сортове с бял, златист, тъмен и други цветове на козината.