Който спи, няма да бъде изяден от вида на пънята, за да оцелее - Доклад за иновации

Карин Лебъл, докторант от групата на Томас Руф, изследва степента на оцеляване на пълнежи в Австрия, Чехия, Англия, Германия и Италия заедно с партньори за сътрудничество. Тя обърна специално внимание на влиянието на сезона, различни климатични фактори и репродуктивно поведение.

изяден

За разлика от някои видове мармоти, за които е известно, че хибернацията е свързана с високи нива на смъртност, пълнежът очевидно натрупва достатъчно запаси от мазнини - дори за най-суровата зима. Животните обаче се атакуват по-лесно в началото на пролетта. Не сте яли от месеци и следователно сте загубили огромно тегло; следователно те трябва да прекарват много време в търсене на храна, след като се събудят. По този начин те се представят на своите хищници на сребърен поднос, бухалите, невестулките, куниците, домашните котки и дивите котки.

Необичайно е за малките бозайници, че пълнежите не се размножават всяка година. Вместо това те „спестяват“ репродуктивните си усилия в продължение на години, когато жълъдите и буковите ядки са в изобилие. Това от своя страна се случва нередовно и на различни интервали, например в Германия, значително по-често, отколкото в района на изследване в Северна Италия. Lebl и Ruf установяват, че смъртността е била значително по-висока в годините, когато животните са имали потомство. Това може да е свързано с увеличеното време, което прекарват в търсене на храна, докато кърмят младите. Или това се дължи на преките енергийни разходи за възпроизвеждане. Изводът обаче е, че пълнежите в „добри“ местообитания в Германия, където дъбовете и буковете редовно дават семена, живеят средно по-малко от четири години, в по-малко добри местообитания, отколкото в Северна Италия, повече от два пъти по-дълго. Германските пъни имат по-големи кучила. Поради по-кратката си продължителност на живот те все още не са в състояние да дадат същия брой потомство като техните италиански колеги.

И така, защо някои пълнежи живеят толкова дълго? Томас Руф: „Не можем наистина да го обясним. Не може да се дължи на климатичните разлики. И не сме открили доказателства, че изменението на климата оказва влияние върху оцеляването на животните. Нашата работна хипотеза е, че видът и броят на хищниците оказват влияние върху популацията на пустуните. Може би има по-малко хищници в Италия или италианските пъни са особено вещи в избора на своите методи за бягство от тези хищници. "

Проучването „Степента на оцеляване при малък хибернатор, ядливата пъня: сравнение в цяла Европа“ от Карин Лебъл, Клаудия Бийбър, Питър Адамик, Йоана Фиц, Пат Морис, Андреа Пиластро и Томас Руф е публикувано в „Екография“.