Естествен сгъстител - пектин - целулоза - карагенан - Cosmacon

естествен

Естествен сгъстител като разумна и безвредна алтернатива на синтетичните сгъстители

От няколко години изследователите работят неуморно върху разработването на безвредни сгъстители. Междувременно на пазара се утвърдиха няколко естествени сгъстители, които са не по-малко ефективни от техните химически аналози. Естествените сгъстители се използват главно във веганската и естествената козметика. По-долу са дадени няколко изпитани естествени сгъстители с един поглед:

Целулоза (също целулоза или Е 460)

Като основен компонент на растителните клетъчни стени, целулозата с европейски номер на одобрение E 460 е дори одобрена като хранителна добавка. Естественият сгъстител образува носещата структура в растителните клетки, така да се каже, и обикновено се получава от дървесни части на растенията. Целулозата се счита за абсолютно безвредна. Той осигурява значително подобрение на вискозитета и е идеален стабилизатор. В хранителния сектор веществото често може да се намери в млечни продукти, приготвени от сметана, сосове и дъвки. И в козметиката може да се използва по много гъвкав и гъвкав начин като естествен сгъстител. Например, често се използва в маски за лице и лосиони.

Функция: регулиране на вискозитета, абсорбиране

Ксантан (също Ксантанова смола или Е 415)

Ксантанът е напълно срещащ се в природата полизахарид, който се получава от субстрати, съдържащи захар. Той е одобрен като хранителна добавка с Е номер E 415 и е идеален естествен сгъстител. Веществото, което се състои от различни отделни захари, изглежда в чист вид като брашно или прах. Под английското име Xanthan Gum той вече се използва в множество козметични продукти: Примери са лосиони, шампоани и паста за зъби, но също така и течни сапуни и спирала. Естественият сгъстител ксантан е идеален за козметична употреба, тъй като от една страна има свързващ ефект и по този начин осигурява перфектна кохезия на прахообразни продукти, от друга страна има и емулгиращ ефект, т.е. Като естествен сгъстител в козметиката, ксантанът е абсолютно безвреден.

INCI: Ксантанова смола

Алгин (също алгинова киселина, Е 400 до Е 405)

Алгинът е структурен елемент на клетъчните стени в кафявите водорасли. Естественият сгъстител е страничен продукт от извличането на йод от водорасли. Той обаче е специално извлечен от водораслите за директна употреба в хранителната и козметичната индустрия. В ЕС веществото и неговите натриеви, калиеви, амониеви и калциеви соли са одобрени като хранителна добавка с номера E 400 до 405. Естественият сгъстител натриев алгинат (E401) се използва особено често в молекулярната кухня. По принцип алгинатите не се усвояват от организма и следователно са безвредни. Те дори са доказали своята стойност в медицината: например като ранен тампон, като лекарство срещу киселини и като биоматериал.

Като естествен сгъстител, алгинът е отличен желиращ агент и перфектен емулгатор. Използва се особено често и много успешно в козметиката за производство на гелове.

Склероглукан

Склероглюканът е естествен полизахарид. Естественият сгъстител се състои само от молекули D-глюкоза. Те от своя страна са свързани помежду си чрез гликозидни връзки. Склероглюкан принадлежи към групата на така наречените бета-глюкани и е важен както в медицината, така и в козметиката. В козметичната индустрия например склероглюканът може да се използва в продукти за грижа за косата и в различни продукти за грижа за кожата. Във фармацевтичните продукти естественият сгъстител се използва в лаксативи, в таблетни покрития и като цяло за стабилизиране на суспензиите.

Gellan (също Gellan Gum или E 418)

Като многократна захар, геланът много често се използва в хранителната промишленост. Естественият сгъстител се произвежда на растителна основа и с помощта на специални микроорганизми върху хранителна среда, съдържаща захар. Научно казано, геланът е един от полизахаридите и въглехидратите. Най-вече геланът се използва за производство на конфитюри, конфитюри и сладкарски изделия. Веществото от известно време е идеален гел във фармацевтичната индустрия. За предпочитане е да се използва в капки за очи, тъй като набъбва в гел в слъзната течност. По този начин времето за оставане на лекарството в окото се подобрява значително. В козметичната област може да се използва в кремове, грим и маски за лице. Естественият сгъстител може да има стабилизиращ ефект в слънцезащитните продукти и да осигури равномерно разпределение на активните съставки.

INCI: Gellan Gum

Агрегатно състояние: твърдо (бяло-сив прах)

Пектин (също пектин или Е 440)

Пектинът е полизахарид и се намира в клетъчните стени на плодовете и растенията. Естественият сгъстител се съдържа в особено висока концентрация в червено френско грозде, лимонова и портокалова кора, но също и в ябълкови кюспета.

Когато правите конфитюр, пектинът е много популярен като желиращ агент. Вътрешно веществото е доказано лекарство за храносмилателни оплаквания като диария. Много лекари препоръчват настърганите ябълки като естествен начин за борба с диарията. Благодарение на изключителната си способност да образуват гелове, пектините, като естествени сгъстители, също са важен компонент на много кремове, лосиони и други продукти в производството на козметика, в които по различни причини трябва да се използват желиращи агенти, сгъстители или стабилизатори. Техните свойства се използват, наред с други неща, за повишаване на стабилността и вискозитета на емулсии и суспензии и за производство на различни гелове и пасти.

Карагенан (също Карагенан или Е 407)

Карагенанът се извлича от водорасли (червени водорасли Eucheuma). Под номер E407 естественият сгъстител също е одобрен за храна без ограничения в количеството. Карагенанът набъбва във вода и поради това често се използва като естествен гелобразувател, емулсионен стабилизатор и регулатор на вискозитета за използване в козметични продукти. Карагенанът е много разпространен в сушеното мляко и извара млечни продукти, сладолед, пудинг, кетчуп, сосове и сладкиши. Естественият сгъстител е идеален за производство на стабилни гелове и вискозни течности. Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) и Световната здравна организация (СЗО) го класифицират като безопасно с максимална дневна доза от 75 милиграма на килограм телесно тегло. Тази максимална стойност така или иначе трудно може да бъде постигната в козметиката, тъй като естественият сгъстител се използва само в малки количества в пастата за зъби, например.

Свойства: свързващо вещество, регулиране на вискозитета

Гуаран (също Guar Gum или E402)

Гуаранът е растителна дъвка и основната съставка в гуаровата гума. Веществото се използва главно във фармацевтичната, козметичната, хартиената и хранителната промишленост. Той служи като естествен сгъстител, като емулгатор и е много подходящ за използване в гела за коса.

Агрегатно състояние: твърдо (жълтеникаво-бял прах)

Заключение: естествените сгъстители могат перфектно да заместят синтетичните сгъстители

Cosmacon разчита и на естествени сгъстители при разработването на усъвършенствана естествена козметика. Ще се радваме да разработим иновативни рецепти за вас, които са идеално съобразени с вашите индивидуални изисквания. Попитай ни!