Червеният вълк (Canis rufus), най-редките видове вълци
Червеният вълк (Canis rufus) със сигурност е най-редките видове вълци. В началото на века. През ХХ век той е широко разпространен в югоизточната част на САЩ, но човекът допринася за почти пълното унищожаване на този вид. През 1970 г. изследователите стигат до извода, че червеният вълк е изчезнал като чист вид поради чифтосването с койоти. Малък брой екземпляри обаче бяха представени в зоологическите градини, където бяха създадени условия за тяхното размножаване. Някои от тях бяха освободени в дивата природа в Северна Каролина и броят им се увеличи до 300.
Тези месоядни животни живеят в глутници като сивия вълк, населявайки особено планински, блатисти райони и гори. Възрастните екземпляри имат дължина на тялото 1-1,2 м, височина в холката 80 см, тегло 18-41 кг и дължина на опашката 25-35 см. Женската винаги е по-малка от мъжката и тежи по-малко. И двата пола имат тяло, покрито с бежова козина с нюанси на черно и сиво, по-тъмно от гръбната страна и по-светло от вентралната страна. Опашката е черна, а крайниците и лицето са червеникави. Като цяло той прилича на сивия вълк, но е по-малък от него.

Червените вълци са нощни хищници, които живеят в малки групи от доминираща двойка и техните малки на различни възрасти. В групата отношенията са хармонични, но стават изключително агресивни към други хищници. Те са много общителни помежду си, общуват много добре чрез езика на тялото, чрез звуци, докосвания и феромони.
По време на брачния сезон - който продължава от януари до март - женската от доминиращата двойка ражда 3-6 малки след бременност от 60-63 дни. Пилетата се кърмят от женската в продължение на 8-10 седмици, след което се хранят с месо и от двамата родители. Те стават независими след 6 месеца и достигат полова зрялост на възраст от 2 години. Също така всички членове на тази група допринасят за отглеждането и защитата на пилетата. Продължителността на живота на червения вълк е 4 години.
Като месоядно животно, храната му се състои от зайци, миещи мечки, нутрии, прасета, елени и др. В редки случаи диетата на червения вълк се допълва от черупки, насекоми и плодове. На свой ред те могат да станат жертви на други хищници, породи, койоти, алигатори, грабливи птици. Техният най-страшен враг обаче си остава човекът, който почти напълно е унищожил този вид.
Червеният вълк е част от отряда Carnivora, семейство Canidae. Този вид е застрашен.
Видео - Червеният вълк (Canis rufus):