Avon - Спрей за фиксиране на грима

Среден риск *
* Според гласовете на потребителите
Компания: Avon Cosmetics
Описание Avon - Спрей за фиксиране на грима
Начин на употреба: Напръскайте върху лицето, като държите очите си затворени, 2-3 пъти от разстояние 20-25 см. Гримът ще остане непокътнат!
Съставки Avon - Спрей за фиксиране на грима
Степен на произведен риск:
За подробно описание кликнете върху някоя от съставките по-долу:
Синоними: ВОДА, ONSEN-SUI, ДЕЙОНИЗИРАНА ВОДА, ДЕСТИЛИРАНА ВОДА, ПРЕЧИСТАНА ВОДА, ДИХИДРОГЕН ОКСИД, ДЕСТИЛИРАНА ВОДА
функции: разтворител
- съставка, намерена в почти всички козметични продукти и продукти за лична хигиена
- козметиката и продуктите за лична хигиена съдържат само вода без токсини, замърсители и микроби
Безопасност/оценка на съставките:
Според Ръководството за насоки за козметична производствена практика, Администрацията по храните и лекарствата (FDA) наблюдава качеството на водата (наречена "технологична вода"), използвана в козметиката и продуктите за лична хигиена.
Има и други компании, които спазват американските стандарти. Фармакопея (USP) за чистотата на водата, използвана в лекарствата. Пречистената вода съгласно тези стандарти се приготвя от вода, предмет на американските разпоредби. Агенция за опазване на околната среда (EPA) относно питейната вода. Той не съдържа други вещества, добавени умишлено.
Синоними: PVP
Универсална съставка, използвана в козметичната и козметичната индустрия с функция свързващо вещество, филмообразуващо средство, емулсионен стабилизатор, суспендиращ агент и фиксатор.
Намира се в продукти като: спирала, дерматограф, балсами за коса, лакове за коса, шампоани и други продукти за грижа за косата.
Предотвратява отделянето на емулсии в масло и други течности, свързва съставките на продукта. Той има способността да образува и изсушава тънък слой върху кожата, ноктите или косата, а когато се разглежда като съставка в продуктите за коса, той се използва за фиксиране на косата, като предотвратява способността на косата да абсорбира влагата.
Използва се и в разтвори за контактни лещи и като сгъстител в избелващи пасти за зъби и избелващи гелове за зъби.
Безопасност/оценка на съставките:
Поливинилпиролидонът (PVP) се счита за безопасна съставка и е оценен като нискорискова съставка от Козметичната база данни.
Въпреки че има съмнения относно канцерогенния потенциал на съставката, Международната агенция за изследване на рака установи, че тя не е канцерогенна.
Синоними: SD АЛКОХОЛ 1
функции: стягащо средство, разтворител, агент за намаляване на вискозитета
- смес от етанол с денатуриращ агент
Алкохолът се добавя към козметиката и продуктите за лична хигиена, тъй като има антисептични и омекотяващи свойства (комбинира водата с масло). Той стабилизира веществото и удължава живота му, така че не е необходимо да се добавят други консерванти.
Има видове алкохол, които са безопасни за кожата и видове, които могат да им навредят.
"Добрите" алкохоли се наричат още мастни алкохоли. Омекотява кожата и стабилизира емулсията. Той действа и като антистатично средство. Не са лесни за намиране, но не дразнят кожата и не влошават акнето.
Добри алкохоли:
- Натурални алкохоли, обикновено получени от царевица, пшеница, захарна тръстика, цвекло, грозде или ябълки.
- Ланолинов алкохол, ацетилиран ланолинов алкохол - макар и хипоалергенен, в някои случаи може да блокира порите на кожата. Продуктите за лице, които съдържат тази съставка, трябва да се избягват.
- Стеарилов алкохол
- Цетилов алкохол
- Цетеарилов алкохол: Цетил + стеарил алкохоли.
- Бехенилов алкохол
- Изоцетилов алкохол
- Изостеарилов алкохол
- Лаурилов алкохол
- Миристилов алкохол
- Стеарилов алкохол
- C30-50 Алкохоли
- изопропилов алкохол или изопропанол: синтетичен алкохол. Може да причини дразнене, токсичен.
- пропанол или пропилов алкохол: синтетичен алкохол. Може да причини дразнене, суха кожа.
Безопасност/оценка на съставките:
Администрацията по храните и лекарствата (FDA) позволява използването на алкохол както като директна хранителна добавка, така и като индиректна хранителна добавка (в лепила, които влизат в контакт с храна). Тази съставка може да се използва и в антимикробни фармацевтични продукти без рецепта.
Прегледът на козметичните съставки (CIR) реши, че употребата на тази съставка в козметиката не представлява риск.
Етанолът обикновено се счита за токсичен и свързан с вродени дефекти след прекомерно перорално приложение.
Потенциалните странични ефекти на етанола в продуктите за лична хигиена са значително по-ниски от рисковете за здравето при консумация на алкохол.
Избягвайте продуктите, които съдържат алкохол в първите пет съставки, тъй като те обикновено са изброени в низходящ ред на използваното количество. Твърде много алкохол в продукта може да доведе до изсушаване на кожата.
Синоними: N, N "-МЕТИЛЕНЕБИС [N'- [1- (ХИДРОКСИМЕТИЛ) -2,5-ДИОКСО-4-ИМИДАЗОЛИДИНИЛ] УРЕЯ]
функции: консервант
- антимикробно, предпазва козметиката и продуктите за лична хигиена от увреждане
- бял прах, без мирис
- един от най-широко използваните консерванти в световен мащаб
Безопасност/оценка на съставките:
Прегледът на козметичните съставки (CIR) позволява използването на тази съставка в козметика и продукти за лична хигиена.
Съгласно Директива 1223/2009 на ЕС, имидазолидинил уреята може да се използва като консервант в козметиката и продуктите за лична хигиена в концентрации до 0,6%. Ако крайният продукт съдържа повече от 0,05% формалдехид, тогава той трябва да бъде етикетиран „Съдържа формалдехид“.
Синоними: АЦЕТОВА КИСЕЛИНА, (ЕТИЛЕНДИНИТРИЛ) ТЕТРА-, ДИЗОДИЕВА СОЛ; ДИЗОДИЕВ ЕДЕТ
функции: хелатиращ агент, регулатор на вискозитета
- роля за намаляване на реактивността на метални йони, които могат да присъстват в продукта
- предотвратява увреждане на козметика и продукти за грижа
- Въпреки че не се абсорбира бързо от кожата, той увеличава усвояването на други съставки
Безопасност/оценка на съставките:
Администрацията по храните и лекарствата (FDA) одобри използването на тази съставка като хранителен консервант, който може да се добавя директно към храната.
Прегледът на козметичните съставки (CIR) позволява използването на тази съставка в козметика и продукти за лична хигиена.
Има някои проучвания, които считат динатриевата EDTA за леко мутагенен.
Синоними: ЛЕЦИТИН; ЛЕЦИТИНИ; СОЕВ ЛЕЦИТИН; ЯЙЧЕН ЖЪЛТОВ ЛЕЦИТИН
функции: средство за грижа за кожата, емулгатор, астатик, омекотител
- преобладаващ компонент на нервната тъкан
- има го в соята, царевицата, яйчните жълтъци
- може да е от растителен или животински произход
Безопасност/оценка на съставките:
Администрацията по храните и лекарствата (FDA) позволява използването на тази съставка като вещество, което може да се добави директно към храната.
Прегледът на козметичните съставки (CIR) позволява използването на тази съставка в продукти за изплакване. Лецитинът може да се използва и в продукти, които не се оставят, в концентрации до 15%.
Съгласно Регламент №. 1129/2011 относно хранителните добавки, приета от Европейската комисия (влязла в сила на 1 юни 2013 г.), тази съставка може да се използва като хранителна добавка.
Съгласно Регламент №. 1130/2011 относно хранителните добавки, използвани в храни (ензими, оцветители и хранителни вещества), приета от Европейската комисия на 2 декември 2011 г., тази съставка може да се използва като хранителна добавка под наименованието E 322 - Лецитини.
Синоними: АЛКИЛ (C12-C15) БЕНЗОАТ; БЕНЗОЙНА КИСЕЛИНА, C12-15 АЛКИЛ ЕСТЕРИ
функции: грижовен агент, омекотител, антимикробно средство
- съставен от бензоена киселина и дълговерижни алкохоли
- оставя кожата мека и кадифена
Безопасност/оценка на съставките:
Синоними: РЕТИНИЛ ПАЛМИТАТ, АКСЕРОФТОЛ ПАЛМИТАТ; РЕТИНОЛ, ХЕКСАДЕКАНОАТ; РЕТИНОЛ ПАЛМИТАТ; ВИТАМИН А ПАЛМИТАТ
функции: агент за грижа за кожата
- съставен от палмитинова киселина и витамин А (ретинол)
- жълт/жълт до червен материал или маслено вещество
- подобрява външния вид на суха или увредена кожа, като намалява ексфолирането и възстановява еластичността
- подобрява външния вид на косата, увеличавайки нейния обем, еластичност и блясък
Безопасност/оценка на съставките:
Администрацията по храните и лекарствата (FDA) включва тази съставка в списъка на хранителните вещества, считани за безопасни, които могат да се добавят към храни (GRAS).
Прегледът на козметичните съставки (CIR) позволява използването на ретинил палмитат в козметика и продукти за лична хигиена.
Health Canada позволява използването на тази съставка в козметика и продукти за лична хигиена в концентрация до 1%.
Внимателен! Ретинолът (витамин А) произвежда свободни радикали от излагане на слънце, може да увреди ДНК и да причини мутации в гените, като по този начин се счита за предшественик на рака.
Според последните проучвания на FDA, прилагането на ретинил палмитат върху кожата, последвано от излагане на слънце, може да ускори растежа на кожни тумори и други лезии. Витамин А може също да се натрупва в тялото на жените (чрез ежедневно прилагане на кремове с ретинол), което може да повлияе на плода.
Според Sage Advice и DermaDoctor тази съставка се счита за комедогенна (2/5).
Синоними: Смесени токофероли; НАТУРАЛЕН ВИТАМИН E; ВИТАМИН Е; Алфа-токоферол; Е 306
функции: антиоксидант, парфюмна съставка, средство за грижа за кожата
- съединение, свързано с витамин Е, което се среща естествено
- той се съдържа в месото, яйцата, зърнените храни, зеленчуците, ядките
- антиоксидант, който може да бъде изолиран от растително масло
Безопасност/оценка на съставките:
Администрацията по храните и лекарствата (FDA) включва тази съставка в списъка си с хранителни вещества, считани за безопасни. Токоферолът също е в списъка на разрешените консерванти за храна.
Прегледът на козметичните съставки (CIR) позволява използването на тази съставка в козметика и продукти за лична хигиена.
Според Sage Advice и DermaDoctor тази съставка се счита за комедогенна (2/5).
Съгласно Регламент №. 1129/2011 относно хранителните добавки, приета от Европейската комисия (която ще влезе в сила на 1 юни 2013 г.), тази съставка може да се използва като хранителна добавка.
Съгласно Регламент №. 1130/2011 относно хранителните добавки, използвани в храните (ензими, оцветители и хранителни вещества), приета от Европейската комисия на 2 декември 2011 г., тази съставка може да се използва като хранителна добавка под наименованието E 307 - Алфа-токоферол (E 306 - богат на токоферол екстракт E 308 - гама-токоферол; E 309 - делта-токоферол).
Синоними: ВИТАМИН С ПАЛМИТАТ; АСКОРБИЛ ПАЛМИТАТ, L-АСКОРБИНОВА КИСЕЛИНА, 6-ХЕКСАДЕКАНОАТ; АСКОРБНА КИСЕЛИНА ПАЛМИТЕТ
функции: антиоксидант, парфюмна съставка, маскираща/миризма покривна роля
- съставен от аскорбинова киселина (витамин С) и палмитинова киселина
Безопасност/оценка на съставките:
Администрацията по храните и лекарствата (FDA) реши, че тази съставка може да се използва като химически консервант и маргарин консервант (GRAS).
Прегледът на козметичните съставки (CIR) позволява използването на аскорбил палмитат в козметика и продукти за лична хигиена.
Съвместният експертен комитет по хранителни добавки на ФАО/СЗО установи приемлив дневен прием от 0-1,25 mg/kg (телесно тегло).
Според Sage Advice и DermaDoctor тази съставка се счита за комедогенна (2/5).
Синоними: БЕТА-КАРОТЕН, B, BCAROTENE; В-каротин; БЕТА, бета-каротин; ХРАНИТЕЛЕН ОРАНЖЕВ 5; ЕСТЕСТВЕН ЖЪЛТ 26; НО. 75130; КАРОТИН (ЧЕХИЯ); KPMK; ЕСТЕСТВЕН ЖЪЛТ 26; СЕРЛАБО; ЗЛУТ ПРИРОДНИ 26 (ЧЕХИЯ)
функции: Агент за грижа за кожата; козметично багрило
- Бета-каротинът е каротеноидно съединение, приготвено синтетично или получено от естествени източници.
Бета-каротинът придава оранжев цвят на козметиката и продуктите за лична хигиена.
Подобрява външния вид на суха или увредена кожа, като намалява ексфолирането и възстановява еластичността.
Безопасност/оценка на съставките:
Има изследвания, които твърдят, че бета-каротинът в големи количества може да причини окислително увреждане.
Синоними: Слънчогледово масло, слънчогледово масло, анализно масло
функции: средство за грижа за кожата, омекотител
- екстракт от слънчогледово семе (Helianthus annuus)
Безопасност/оценка на съставките:
Внимавайте с вътрешното приложение на маслото, тъй като стъблото, листата, цветът, но и корените на това растение често причиняват алергични реакции.
Ботаническите и билкови съставки, използвани в козметичните формули, обикновено са нежни и безопасни. Преди пускането на готовия козметичен продукт на пазара трябва да се обясни безопасността на всяка съставка в съответствие с 21 CFR 740.10. Обосновката за безопасността на козметичните съставки може да включва тестове за дразнене на очите и кожата, както и алергенност и мутагенност, в зависимост от предвиденото приложение или употреба.