Защитавай l; слон OMPE Световна организация за опазване на околната среда

слон

Слоновете са бозайници, често погрешно объркани с пахидермите, към които преди са принадлежали. Това животно има три различни рода: африкански слонове (Loxodonta), азиатски слонове (Elephas) ​​и мамути (Mammuthus). Всеки от тях, включително няколко подвида. Нека научим малко повече за тези слонове, за съжаление част от Глобален червен списък на IUCN на застрашените видове (Международен съюз за опазване на природата).

Слонът, интелигентно животно с много записи ...

Слонът е преди най-голямото живо животно днес. Възрастен слон може да тежи до 7500 кг, като най-тежкият слон достига 12,2 тона! Обикновено може живеят между 50 и 70 години. Някои успяха да достигнат 80 години или дори да надхвърлят 90 години. При раждането теле слон тежи средно 115 кг. Периодът на бременност продължава от 20 до 22 месеца, което го прави вторият най-дълъг период на бременност на всяко друго животно на Земята, след този на акулата гущер (до 3,5 години) и синия кит (11 месеца и половина).

Слонът счупва друг рекорд: този на най-големия мозък в света сред сухоземните бозайници. По този начин мозъкът му тежи средно 5 кг. Слонът е интелигентно животно което показва различни поведения, вариращи от осиновяване до алтруистично, игриво и състрадателно поведение. Слонът е едно от тревопасните животни, които се хранят с треви, храсти и кора на дървета. Той консумира средно 200 кг храна на ден, или 10% от телесното му тегло и нужди пийте 100 до 200 литра вода дневно.

Значението на слона в нашата екосистема

Африканският слон е в сериозна опасност. Последните проучвания показват, че те налагането на бозайници може да изчезне след десетилетие. Природата и хората не могат да си позволят да пуснат някое от интелигентните животни, което може да разпознае и да се идентифицира, да се организира в групи и да покаже чувствата си. Няма съмнение, че тяхното изчезване ще отвори необратимо нарушение, в което биха се втурнали горили, шимпанзета ...

Загубата на слона сериозно променят останалата част от местообитанието му защото е основно животно за много други видове. Той елиминира голям брой растения, които без него биха били склонни да „нахлуват“ в ландшафта. Като се грижи по-специално за храстите, той насърчава възстановяването на тревата, от съществено значение за оцеляването на други животни. Освен това премахването на тези храсти ограничава разпространението на гнездата на мухите цеце, които се намират там и които носят сериозни заболявания.