Всичко за маслото от камелина

от екипа на Slow Cosmetics .

масло камелина

Малко известно, маслото от камелина има големи добродетели за здраве и красота: насладете се на неговите предимства благодарение на нашите съвети !

Мини лична карта Camelina Oil

Име/име на INCI и орган на производителя: Камелина (Camelina sativa семена)

Профил: мазна течност със златистожълт цвят. Дискретна миризма, напомняща на зеленчуци или зеленина. Относително добро проникващо докосване/средно проникване. Вкус на аспержи, тиква, зелени нотки.

Производство: първо студено пресоване на семената на Camelina sativa, много забравено местно растение. (понякога се нарича „немски сусам“ или „копелен лен“, толкова много ни напомня за тези по-често срещани растения). Срамота е, защото е много богата на омега 3 мастни киселини.

Типичен състав: повече от 30% от омега 3 полиненаситени (алфа-линоленова) есенциална мастна киселина! Малко под 20% омега 6 полиненаситени (линолова) есенциална мастна киселина. Около 16% омега 9 мононенаситена (олеинова) мастна киселина. Около 10% наситени мастни киселини (арахидна, палмитинова и стеаринова киселини). Маслото съдържа около 2% лечебни фитостероли, антиоксиданти и омекотители за кожата и следи от витамин Е. Кратък състав на необработеното масло, ако се пресова студено: малко по-малко от 1/5 от ненаситените моно-мастни киселини (омега 9). Малко повече от половината полиненаситени мастни киселини (включително омега 6 и 30% омега 3!).

Чувствителност към окисляване: много крехка, по-добре е да я държите в хладилника след отваряне и да я консумирате бързо. (поне в рамките на срока на годност, посочен на опаковката). Можете да добавите 1 капсула витамин Е на 100 ml, за да я предпазите от свободните радикали, но това не е задължително.

Цена: Ако продуктът е регистриран като храна, бройте около 3 евро на 100 мл. Ако това масло ви се продава за около 22 евро за 100 мл, това е така, защото това е козметичен продукт в очите на регулациите. Имайте предвид, че всяко биологично масло от растение, препоръчано и за козметика, е напълно подходящо за грижа за кожата.

Защо да използвате масло от камелина ?

Богато на витамини и антиоксиданти, маслото от камелина е сред най-добрите в сложните мастни киселини "омега 3". Всъщност ние консумираме твърде малко в диетата си, докато те са от съществено значение за здравето. Следователно за подхранване на кожата, поддържане на нейната еластичност и предотвратяване на сухота, това масло е идеално и напълно подходящо за козметични цели.

Най-признати показания (според публикуваната литература):