Влиянието на изменението на климата върху северните елени Рудолф е твърде слабо

Северните елени в норвежкия архипелаг Шпицберген стават по-леки, според проучване. Поради ниските температури те често не могат да достигнат фуражни растения.

влиянието

Горките северни елени. И то точно преди Коледа! Снимка: dpa

ПАРИЖ afp | Като предпазна мярка Дядо Коледа трябва да планира повече северни елени от обичайното за разпространение на подаръците тази година: Според проучване, известните му шейни тегличи от години стават по-леки и по-малки. Изменението на климата е виновно за потенциално застрашаващото развитие.

През последните 16 години теглото на възрастните северни елени в норвежкия арктически архипелаг Свалбард е намаляло с дванадесет процента, съобщават учени от шотландския изследователски институт Джеймс Хътън и Норвежкия институт за природни изследвания в проучване, проведено по време на срещата на Британското екологично общество ( BES) в Ливърпул. Напълно израснали северни елени, родени през 2010 г., тежат средно 48 килограма, което е със седем килограма по-малко от родения през 1994 г.

„Дванадесет процента загуба на тегло не изглежда много, но когато вземете предвид важната роля на телесното тегло за репродукцията и оцеляването, разликата може да бъде огромна“, казва водещият автор на изследването Стив Албън от института Джеймс Хътън. Той и колегите му обвиняват глобалното затопляне за загуба на тегло.

Според учените температурата на почвата в Арктика е била с 2,8 градуса по Целзий по-висока през миналата година, отколкото когато записите са започнали преди век. Това води до постоянно по-меки зими с по-чести дъждове.

Популацията на северни елени се е удвоила

Поради ниската температура на земята, водата замръзва и елените вече не могат да стигнат до своите фуражни култури. „Те гладуват, малките им се раждат преждевременно или със значително по-ниско тегло от преди“, обобщава изследването BES.

"Нашите предишни проучвания показаха, че популацията на северни елени намалява, когато средното тегло на възрастен през април е по-малко от 50 килограма", каза Албон. Най-младите поколения обаче вече са малко под тази граница.

Броят на елените на Свалбард все още не е намалял - напротив: той се е удвоил през последните 20 години. Вашата борба за храна може да бъде друг фактор за вашата стабилна загуба на тегло.

Въпреки това, повече, но по-малки животни и повече лед могат да имат "катастрофални" дългосрочни ефекти върху населението, предупредиха учените. От 1994 г. те улавят всички десетмесечни телета на северни елени, маркират ги и следят по-нататъшното им развитие всяка година.

Според по-ранно проучване от тази година 61 000 северни елени са загинали през зимата на 2013-2014 г. поради същия феномен на дъждовния лед на Сибирския полуостров Ямал.