Вярно ли е, че натриевият лаурил сулфат в козметиката може да причини рак

лаурил
Натриевият лаурил сулфат (SLS) е най-често срещаното повърхностно активно вещество в детергентите и козметиката. Той е включен в повечето почистващи препарати, включително много пасти за зъби, тъй като е евтин и осигурява ефективно разпенване и почистване.

Напоследък обаче най-образованите и взискателни потребители започнаха да избягват продукти, съдържащи тази съставка.


Според заключението на чуждестранни експерти, включени в CIR (Cosmetic Ingredients Review - организация, която проверява безопасността на козметичните съставки), натриев лаурил сулфат и свързания с него амониев лаурил сулфат (Ammonium Lauryl Sulfate, ALS) при концентрация от 2% причина дразнене на кожата при опитни животни и някои хора.