Танзания, сафари, зебра, серенгети, местообитание, характеристики, свойства, търсен плакат, разпространение,

Съвети, маршрути, информация

  • Начална страница
  • Съвети за пътуване Танзания
  • - сигурност
  • - Пари/средства за плащане
  • - виза
  • - Ваксинации
  • - Малария в Танзания
  • Колко дни?
  • Кога?
  • Кой маршрут?
  • - Маршрут Machame
  • - Маршрут на Марангу
  • - Маршрут на Лемошо
  • - Rongai маршрут
  • - Маршрут на Умбве
  • подготовка
  • На планината
  • - ледник
  • - климат
  • Голямата петорка
  • Голямата миграция/Миграцията на животните
  • Национален парк Серенгети
  • Кратер Нгоронгоро
  • Национален парк Тарангире
  • Национален парк Аруша
  • Езерото Маняра Парк
  • Selous Game Reserve
  • Масай Мара (Кения)
  • Оборудване на камерата
  • Информация за пътуване
  • Време за пътуване/влизане
  • Забележителности/Дейности
  • полезна информация
  • водни спортове
  • отпечатък
  • Опровержение

Характеристики/свойства/профил

В степите и тревните савани на Африка има три различни вида зебра. Например величествената зелена зебра се различава от по-широко раираната планинска зебра в тесните си ивици и бял корем, докато степната зебра, която е много разпространена в Танзания, има по-променлив цвят. Учените продължават да спорят за това, за което се предполага, че е полезно характерното рисуване на ивици.

танзания

Докато, от една страна, се приема маскираща функция във висока трева, немалко зоолози са на мнение, че ивиците служат за оптично разтваряне на индивида в стадото и по този начин го правят неузнаваем като отделно животно, особено за хищници. От друга страна е много по-трудно за мухата цеце, която се страхува като носител на малария, да възприеме черно-белите или кафеникаво-белите райета на зебрите с техните сложни очи. Може би ивиците, които са малко по-различни за всеки екземпляр, просто улесняват идентификацията в стадната група.

В зависимост от вида, райестите диви коне могат да достигнат височина на раменете от 110 до 160 cm. С височина от около 1,40 метра равнинните зебри са много по-малки и по-деликатни от зебрите Греви. Те също имат по-къси крака и по-малки уши. Зебрите могат да достигнат възраст от 20 години.

Не е необичайно отделните групи да се присъединят към други стада зебри или дори стада от други животински видове. Раираните диви коне често могат да бъдат забелязани да пасат спокойно заедно с воден бак, гну, импала или топис.

Диета/хранене и разпространение/местообитание

Степните зебри, родени в Танзания, обикалят саваните и откриват гори в повече или по-големи стада като ядящи трева. Група кобили и кончета обикновено се охраняват от доминиращ жребец, който защитава стадото срещу натрапници и съперници. Но действителното управление на такова стадо обикновено е отговорност на по-възрастна и следователно опитна оловна кобила.

Размножаване/чифтосване

Ако кобилите са коне, те ще бъдат покрити от жребеца. Жребчетата се раждат след бременност около единадесет месеца. Новородените зебри са способни да ходят след кратко време и по този начин да следват стадото. По правило младите кобили остават в стадото на майка си за цял живот, докато младите жребци са прогонени от господстващия жребец най-късно, когато достигнат полова зрялост на около тригодишна възраст.

Врагове

Въпреки че зебрите могат да се защитават добре с твърдите си копита, особено младите животни често са жертви на лъвове, хиени или крокодили, които изненадват пъргавите животни, докато пият по реката. Максималната възраст на африканска зебра е около двадесет години.