Siskin песен, външен вид и храна на пойната птица
Сискин: Защо пъргавият зимен посетител е толкова популярен
20 февруари 2020 г., 14:22 ч. | om, t-online, ron

Малък, но голям: оживеният сискин принадлежи към семейство чинки (Fringillidae) и подсемейството на златоглав (Carduelinae). (Източник: Tommy Svensson/Getty Images)
- разделям
- Фиксиране
- Отпечатване в Twitter
- По пощата
- редакция
Това е една от най-малките птици чинки в Европа: сискината. Но той компенсира малкия си размер с отличително пеене и цветно оперение - поне що се отнася до мъжкия пол.
общ преглед
Siskin (Carduelis spinus) е у дома си в цяла Европа, с изключение на Исландия и Северна Скандинавия. Името си дължи на факта, че предпочита да се храни със семена от елша и бреза.
Отличните алпинисти често висят с главата надолу на клоните си, за да хапят семената. Насекомите играят по-малка роля като храна от другите видове чинки. Но при отглеждането на малки те са важен източник на хранене.
Популярни местни видове птици
Фотосерия със 17 снимки
През зимата сискината може да се види на местата за хранене. Като ядещ зърно, той предпочита зърнени култури като диви семена.
Външен вид: Малък, лек и богат на контраст
С дължина на тялото около дванадесет сантиметра, кожата е малко по-малка от домашното врабче. Въпреки това се стига до размах на крилата от около 20 до 23 сантиметра. Теглото му е средно около 12 до 18 грама.
Особено мъжките се открояват с оперението си в черно, жълто и зелено, което е изключително контрастно. Черното чело е характерно за птицата. Останалата част на главата е жълта, с изключение на зеленикавите бузи и черна брадичка.
Женските сискини са по-малко забележими
Млада женска сискина: има по-малко жълти пера и обикновено е по-малко забележима. (Източник: blickwinkel/imago images)
Женските, от друга страна, са малко по-невзрачни. Те имат зелено-сиво оперение и светлосив корем. Крилата на женските също блестят в жълто-зелено.
В сравнение с други чинки, сискините имат доста дълги и тесни човки, което ги прави идеални за бране на фини семена от елхови шишарки и други подобни.
Пеене: Пеят само мъжките
В сискината само мъжкият пее. Неговото пеене звучи чуруликане, лапане или смачкване и се изпълнява както от върховете на дърветата, така и в полет. В края на неговото пеене звуците са разтегнати и носови. Те донякъде напомнят на шумове, издавани от задух.
„Di-didl-didl-dä“ - това или поне нещо подобно може да се използва за описание на пеенето на Сискин. Може да се чуят и "Tetteretett" и "di dieh". Пеенето му е популярно преведено като „козето месо е жилаво“.
Местообитание и поведение
Сискината се среща най-вече в градини, паркове или в открити пейзажи. Обикновено може да се види тук между октомври и април. В ниската планинска верига и алпийския регион обаче тя може да бъде открита целогодишно.
Той е така нареченият частичен мигрант, който се премества в Централна Европа или дори по-на юг през есенните месеци.
Siskin често се обединява със златинки в смесени плитчини. Може да се забележи, че рояците внезапно излитат нагоре и след това кацат на същото или съседно дърво.
- Тук се чува звуков сигнал:Тест - що за птица е това?
- Кой пее по кое време?:Тези птици ще ви събуждат всеки ден
- Акциите намаляха рязко:Turtledove е птица на 2020 година
Размножаване и размножаване
Siskin започва да се излюпва около април, но понякога дори в края на зимата. Гнездото е скрито най-вече в горните гъсти клони на иглолистни дървета като смърчови дървета. След като женската затопли яйцата в продължение на дванадесет до 14 дни, пилетата се излюпват. И двамата родители се грижат за пилото, докато то полети.