Сибирска или канадска катерица - блог на Animax

Този пост беше публикуван на 17 юли 2017 г. от Animax .

блог

Сибирската катерица (Eutamias sibiricus) и канадската катерица (Tamias striatus) са два сродни вида от рода Tamias - земни катерици (с челюстни джобове). И двата вида се срещат като домашни любимци и често са объркани. Има обаче малки разлики, достатъчни, за да се разбере към кой вид принадлежат.

Сибирска катерица

Сибирска катерица живее в Северна Азия от централна Русия до Корея и Япония (остров Хокайдо). Това е единственият представител на рода Tamias, който живее естествено извън Америка.

Започвайки от 1960 г., когато Корея масово изнася този вид, тя започва да се аклиматизира в някои райони на Европа. В естествената си зона тези животни предпочитат иглолистни гори, но в новата къща те колонизират както широколистни, така и смесени гори, както и паркове и градини.

Въпреки че има голяма сила да се адаптира към температурните промени, сибирската катерица все още има относително ниска скорост на разширяване, което е предотвратило евентуално екологично бедствие.

Сибирската катерица има космена кафява козина с 5 кафяви ивици и 4 светли, почти бели ивици. Дължината обикновено е между 18 и 25 см, а теглото между 50 и 150 г. Въпреки че в природата те живеят между 2 и 5 години, екземплярите в плен достигат 10 години.

Канадска катерица

Канадска катерица живее в източната част на САЩ и Канада, обикновено широколистни гори или градски местообитания. Това е един от 21-те вида сухоземни катерици, които населяват Северна Америка.

Въпреки че има 5 кафяви ленти по гърба, както сибирският му братовчед в средата на гърба има широка сивкава ивица. Освен това има само две бели ивици, едната от всяка страна, а другата по тялото.

Други разлики от останалите членове на рода са представени от факта, че той има два по-малко зъба, а предните крака имат 4 пръста, а задните 5 пръста.

Достига около 30 см и 150 г. В плен достига 8-годишна възраст.

И двата вида могат да се катерят по дървета, но предпочитат храсти и скалисти площи, където копаят галерии с различни роли: спални, тоалетни или помещение за съхранение на храна.

Хранене на катерица

Тези катерици са всеядни, като диетата им в природата е представена от ядки, семена от растения и дървета, плодове, гъби, насекоми и ларви, охлюви, влечуги, малки птици, които гнездят близо до земята и техните яйца.

През зимата и двата вида имат дълги периоди на сън, като те се редуват с периоди, в които се хранят с отлаганията, направени през лятото, така че не може да се каже за тях, че те зимуват в истинския смисъл на думата. Въпреки че обикновено са самотни животни, възможно е през зимата два екземпляра да живеят в една и съща бърлога, за да се стоплят.

Размножаване на катерици

В природата размножителният сезон на двата вида се различава по период, обусловен от преминаването на зимата. Канадската катерица започва през февруари, а сибирската - през април. И двата вида могат да имат 1-2 комплекта от 3-5 пилета, а бременността продължава около 30 дни.

Въпреки че в естествените им райони представлява важна стъпка в трофичната пирамида и диспергиращ агент на семена и гъбични спори, допринасящи за здравето на горите, ситуацията е противоречива в районите, където те са били въведени, особено в градските местообитания, където те могат да бъдат вектори за предаване. Лаймска болест (борелиоза).

В заключение.

В плен можем спокойно да се насладим на красотата и пъргавината на тези животни, независимо към кой вид принадлежат. Сибирски или канадски, качествата на тези катерици като домашни любимци са еднакви и независимо от таксономията мястото им в сърцата ни е гарантирано.

Този пост беше публикуван в Гризачи на 17 юли 2017 г. от Animax. ← Предишна публикация Следваща публикация →