Профил на язовец - знания - SWR детска мрежа

Язовецът е срамежливо животно - затова рядко го виждате. В баснята язовецът е наричан още „Гримбарт“.

язовец

Характеристики

Как изглеждат язовците?

Барсуците изглеждат сякаш носят черно-бяла маска за лице. Бялата глава има две широки черни ивици, които започват на около два сантиметра пред носа и се простират над очите до ушите.

Самите уши са доста малки и имат бяла граница.

Язовеците са хищници и принадлежат към семейство куница. Дори да са приблизително дълги като лисиците, а именно от 60 до 72 см, те изглеждат много по-големи, защото са доста пълниви:

Язовецът може да тежи десет до 20 килограма, докато лисицата тежи само седем килограма!

Барсуците не са слаби, спортни спринтьори, но са създадени за живот под земята: Те са доста широки и имат къси крака.

И тъй като те имат широка задница, походката им е малко бъркане.

Но те могат да тичат доста бързо и въпреки че не харесват водата, също плуват добре.

Тялото й е сиво на цвят и има тъмна линия на гърба, краката и шията са черни. Опашката им е къса и е с размери само 6 до 7 инча. Ето защо те напомнят малко на малко мече.

Предните крака с дългите, здрави нокти са отлични инструменти за копаене. А дългата муцуна е чудесна за подушване и ровене в земята.

Къде живеят язовците?

Барсуците се срещат почти в цяла Европа до Северния полярен кръг. Липсват само в Исландия, Корсика, Сардиния и Сицилия. Те също живеят в Азия до Тибет, Южен Китай и Япония - но също и в Русия.

Горите харесват най-много язовци, те живеят по-специално в широколистни и смесени гори.

Но те също се чувстват като у дома си в степи и блата и дори в планините и по крайбрежието.

Днес язовец може да се намери дори в големи градини и градски паркове.

Какви видове барсуци има?

Нашият европейски язовец има роднини почти по целия свят: меденият язовец може да бъде намерен от Африка и Близкия изток до Непал и Индия, гигантският язовец живее в Китай и Индия, малайският вонящ язовец в Суматра, Борнео и Ява, американският язовец в Северна Америка и различни Слънчеви ясуци в Югоизточна Азия.

На колко години стават язовците?

Барсуците могат да живеят до 20 години.

поведение

Как живеят язовците?

Барсуците са много срамежливи и активни само през нощта. Те рядко пресичат улици, така че почти никога не ги виждате. Най-много човек може да намери техните дупки:

Те са пещери, вкопани в земята, в чиито входни тръби се виждат „плъзгащите се канали“.

Когато язовецът пропълзи в своята дупка, ноктите му изкопават типични бразди в земята.

Тръбите на дупките на язовец водят до пет метра дълбочина в земята и могат да бъдат дълги до 100 метра. Често много поколения язовец живеят един след друг в една нора - това означава, че първо прабабите и дядовците, след това родителите на язовец и накрая неговите потомци живеят в една и съща нора.

Малко по малко те създават истински лабиринти и пещери на различни дълбочини, така че земята най-накрая е перфорирана като швейцарското сирене. В допълнение към язовците, лисици и куници често живеят в такава голяма дупка.

Пещерите им омекотяват язовците с трева и листа. За да поддържат всичко чисто, язовиците сменят тази възглавница всяка пролет и носят нова трева и нови листа в пещерата.

Когато стане студено и неудобно, язовците често остават в бърлогата си в продължение на седмици. През зимата те не хибернират, а хибернират. През това време те спят много и се хранят с дебелия си слой мазнини. През пролетта, когато излизат за първи път от бърлогата си, козината им леко се разклаща, защото са загубили толкова много.

Язовецът има добър нос: С обонянието си те не само проследяват плячката си, но и разпознават членовете на семейството си по аромата си.

Те маркират своите територии с ароматни знаци. Те казват на своите конкуренти: Това е моята територия, тук живея.

Язовиците или живеят сами, като двойка или като семейство.

Приятели и врагове на покрива

Естествени врагове на язовеца са вълк, рис и кафява мечка. При нас ги ловуват хората. Когато лисиците бяха убити с газ в норите си преди около 30 години, за да се борят с бяса, много язовци, които живееха в същите нори, умряха с тях.

Как се размножават язовците?

Язовиците се чифтосват особено през лятото и те са доста темпераментни: мъжкият (мъжкият) гони женския (женския) в цялата област. Понякога женската изпълнява така наречения ролов танц: тя се обръща последователно надясно и наляво в кръг за почти десет минути. Когато най-накрая става въпрос за чифтосване, мъжкият ухапва гърлото и ушите на партньорката си.

За да не се раждат малките през зимата, оплодената яйцеклетка почива в стомаха на майката-язовец и расте само в малък язовец два месеца преди раждането. Два до пет малки се раждат през февруари или март. Те са дълги само дванадесет инча. Когато са на възраст от четири до пет седмици, те отварят очите си за първи път.

Те пият с майка си в продължение на два до два месеца и половина. Когато са на два месеца, правят първите си излети извън пещерата. Младите язовци обикновено остават при майка си до есента, но понякога и през зимата. Но най-късно до пролетта те трябва да напуснат сградата и да тръгнат по своя път.

Как ловуват язовци?

Барсуците рядко ловуват правилно. Те използват муцуните си, за да търсят насекоми и червеи или да ядат мърша в земята и листата.

Как общуват язовците?

Когато язовците предупреждават за нещо, те пищят силно, в противен случай могат да си тананикат, да хленчат, да съскат и въздишат.

поддръжка

Какво ядат язовците?

Язовиците ядат почти всичко, което идва пред муцуната им: плодове, плодове, корени, ядки, семена, жълъди, както и насекоми, охлюви и млади птици. Но и мишките не ги пренебрегват.

Любимата ви храна са глистите. Някои язовири - в зависимост от сезона - ядат почти изключително червеи; копаят ги в земята с дългите си муцуни. Те също обичат да крадат царевица на кочан, зърно или плодове от ниви и градини.

Барсуците дори разбиват гнездата на оси, за да се доберат до ларвите и меда. Предпазва гъстата си козина от ужилванията на оси.

Пазене на язовци

Барсуците не са домашни любимци. Ако обаче бъдат хванати много млади, те могат да станат доста опитомени.