Петролатум - Doctissimo

Вашият браузър не може да възпроизведе това видео.

doctissimo

Петролатумът, по-известен като вазелин, е съединение, получено от нефт. Широко използвана в козметиката, тя е критикувана през последните години предвид опасния потенциал на въглеводородите, които съдържа. Въпреки всичко, често остава от съществено значение борбата срещу загубата на вода от кожните тъкани.

Име на INCI: Петролатум

Подобно на парафина, вазелинът се получава от остатъци от дестилацията на петрол. Това инертно мастно вещество от нефтохимикалите се използва широко в козметологията, тъй като има способността да се бори срещу дехидратацията на кожата, като същевременно се понася добре и евтино.

Забележете, вазелинът е другото име за вазелин.

Какви са свойствата на вазелина ?

Cosing, козметичната база на Европейската комисия, определя нефта като антистатичен агент (намалява статичното електричество) и омекотяващ (омекотява кожата и отпуска тъканите). Той също така действа като овлажнител и балсам за коса (улеснява стилизирането, оставя косата блестяща, мека).

Какви са неговите функции ?

Петролатумът се счита за овлажняващ агент, тъй като отлага филм върху повърхността на епидермиса, който предотвратява изпарението на водата от кожата, загубата на вода и по този начин помага да се поддържа добро ниво на хидратация в кожата. Неговият много тлъст галенен позволява да омекоти тъканите и помага на кожата да запази своята гъвкавост. В допълнение, проучване от април 2016 г. * подчерта способността му да възстановява дефектната бариера на кожата. Локалното приложение на вазелин увеличава дебелината на роговия слой, което го прави по-устойчив на атаки.

Петролатумът се използва и като балсам за коса. Приложен върху фибрите, този много мазен агент помага да се покрие. По-лесно се разресва, изглежда по-лъскав, по-мек е. В допълнение, този петролен дериват предпазва косата от електричество.

Каква полза в козметиката ?

Ако това производно на рафинериращите продукти продължава да се използва широко, то е така, защото съчетава много предимства: то е стабилно, лесно за използване, ефективно, перфектно толерирано, евтино. Използва се предимно заради способността му да намалява безчувствената загуба на вода и защитните си свойства.