Определение Lion of Africa - Panthera leo - Lion Futura Planète

lion

Африкански лъв (Линей 1758) - Panthera leo

  • Поръчка: Месоядни
  • Семейство: Felidae
  • Подсемейство: Pantherinae
  • Мил: Пантера
  • Разрез: 1,40 до 2,10 м (височина в холката 1,10 до 1,50 м и дължина на опашката 0,90 м)
  • Тегло: 120 до 250 кг
  • Дълголетие: 7 до 12 години (за мъжете) - 14 до 20 години (за жените)
Природозащитен статус по IUCN: VU уязвим

Описание на африканския лъв

Местообитание на африкански лъв

В исторически времена лъвът е еволюирал върху най-голямата територия, която някога е била давана за котешка котка. Живял е на почти целия африкански континент от планината Атлас до провинция Кейп, от Южна Европа, Близкия и Близкия изток до Индия. В наши дни се среща само в Африка на юг от Сахара и в резервата Гир, в щата Гуджарат в Индия. Котешката често посещава савани (Кения, Танзания.), Но също така заема сухи гори и полусухи райони. Смятало се, че не може да оцелее в пустините, но в това население има Намиб. То напълно липсва в тропическите горски зони .

Поведение на африкански лъв

За разлика от други диви животни, които са самотни извън размножителния сезон, лъвът живее в групи, съставляващи постоянни социални единици. Тези ленти са съставени от доминиращ мъж, няколко сродни жени и млади мъже. Звярите общуват помежду си, използвайки звуци, вариращи от мъркане до рев и използвайки телесни нагласи, които определят настроението, от обич до гняв.

Лъвът посвещава по-голямата част от времето си на бездействие и ловува само на тъмно или в хладните сутрешни часове. По-голямата част от улова се осигурява от лъвици. Всъщност мъжете, които са по-тежки и по-бавни, се оказват по-малко ефективни. Издебването се практикува нащрек, когато котката ловува сама, и чрез обграждане, когато действа в група. Мъжкият участва само за най-внушителните плячки: биволи, слонове преди възрастни. Обикновено тяхната роля е да предпазват стадото от други лъвове. Мускулната сила на дивите животни е впечатляваща. За да настигне плячката си, лъвица е в състояние да скочи до 12 метра дължина и 4 метра височина.

Размножаване на африканския лъв

Няма подходящ размножителен сезон. Мъжът осигурява плодовитостта на женската, като използва своя вомероназален орган, поставен върху небцето, под долната повърхност на носа и дихателната система