Определение ленива мечка - melursus ursinus futura planet

ursinus

Ленива мечка (Шоу 1791) - Melursus ursinus

  • Поръчка: Месоядни животни
  • Семейство: Ursidae
  • Подсемейство: Ursinae
  • Мил: Melursus
  • Разрез: 1,20 до 1,80 m
  • Тегло: 55 до 130 кг
  • Дълголетие: 25 до 30 години
Природозащитен статус по IUCN: VU уязвим

Описание на ленивата мечка

Ленивата мечка, известна още като медена мечка или мечка с дълги устни, е с малки размери и има дълго, рошаво руно с решетка с бял полумесец на гърдите. Различава се от братовчедите си по тяснотата на муцуната, чийто край е сив или бял, и по дължината на устните си.

Местообитание на ленива мечка

Поведение на ленива мечка

Ръдиард Киплинг е вдъхновен от ленивата мечка да създаде Балу в известната си книга „Книгата за джунглата“. Плантиградата не хибернира, но значително намалява нейната активност през сезона на мусоните. Лошият му слух му донесе репутация на свирепост. Всъщност може да стане изключително опасно при изненада. Много мъже бяха смъртоносно ранени от животното, което вярваше, че е в опасност, въпреки че не ги беше чул да се приближават.