Определение Черен кран - Grus grus Futura Planet

черен

Черен кран (Linnaeus 1758) - Grus grus

  • Поръчка: Gruiformes
  • Семейство: Gruidae
  • Мил: Грус
  • Разрез: 1,10 до 1,25 м (размах на крилата от 1,80 до 2,40 м)
  • Тегло: 4 до 7 кг
  • Дълголетие: 15 до 17 години
Природозащитен статус по IUCN: LC Най-малкото притеснение

Описание на обикновения кран

Както подсказва името му, обикновеният кран е мочурлива птица с почти напълно сиво оперение, с изключение на първичните и вторичните махови пера, които са подчертани с черно. В горната част на короната има червеникаво петно, което е област от гола кожа. Челото, горната част на врата, гърлото и тила са черни, докато бяла лента, започваща зад очите, се стича по врата. Късата оперена опашка се формира от последните пера на крилото, които са дълги и донякъде подпухнали. Дългата, заострена банкнота е сива, докато краката са черни. Обикновеният кран е елегантна птица с надменен външен вид, чиито полове са трудни за разграничаване.

Обикновено местообитание на кранове

Обикновеният кран е птица, която се размножава в Северна Европа от Норвегия до Русия през Унгария, Румъния, Украйна и Грузия, Ирак и Иран и която зимува предимно в Северна Африка, Алжир и Тунис, но някои популации се простират чак до Судан и Етиопия. Няколко двойки прекарват лошия сезон в регионалния природен парк Landes de Gascogne и в южната част на Испания. Обикновеният кран често посещава влажни пустоши, блатисти открити гори и наводнени ливади.

Поведение на обикновения кран

Обикновеният кран е общителна птица и различните нива на общност
Обществеността е най-ниското ниво на социалност на животните. Тези нива са определени от Едуард О. Уилсън през. "data-image =" https://cdn.futura-sciences.com/buildsv6/images/midioriginal/2/f/9/2f9aa271d9_50038016_blattes-zoomy-photography-flickr-cc-by-nc-20.jpg "data- url = "/ planete/definitions/zoologie-gregarisme-11460 /" data-more = "Read more"> много шумно общуващо по време на миграции и на места за зимуване. Въпреки това е много териториално по време на размножителния сезон, където двойките са обединени за Миграционните полети са впечатляващи, тъй като приветстват няколкостотин птици, летящи в V или Y, разкрачени крака и шия на височини между 200 и 1000 м. 250 000 кранове използват два пъти годишно, същите миграционни коридори с дължина 2500 км и ширина 200 км. Птицата прекрасно знае как да използва термични възходящи потоци, за да лети.Освен грандиозните си движения, обикновеният кран е известен и със своите ухажващи дисплеи, които се състоят от лъкове, изземвания на различни предмети, хвърлени във въздуха и скокове, разперени крила . Характерно е повикването му, съставено от "grou, grou".