Описание на тукана, място на живот, храна, възпроизвеждане на тукани

място

Физическо описание

Туканът е вид птица от семейство Ramphastidae. Разпознава се отдалеч благодарение на дългия си пъстър клюн. Това е приблизително 19 cm за размер от 63,5 cm. Теглото му варира между 500 g и 900 g. Като цяло оперението му е предимно черно, с няколко ярко оцветени пера на опашката и гърлото.

Мястото му на живот

Туканът се среща в дървета в горите на Централна Америка, Мексико и Южна Америка. Гнездото си изгражда в дупки на дървета или в изгнил ствол на дървото.

Неговата диета

Туканът се храни с насекоми, плодове, семена, яйца и гущери.

Възпроизвеждането му

Размножителният период се простира от април до май. През този период мъжкият тукан привлича женската с много силни обаждания. Женската снася 2 до 4 яйца, които ще бъдат инкубирани на свой ред от двамата родители за около двадесет дни. Когато пилетата се излюпят от яйцата си, те са слепи и нямат пера. След 4 седмици се появява оперението, от 6-та седмица те могат да летят и след около петдесет дни напускат гнездото.