Описание на пиявиците, място на живот, храна, размножаване на пиявици

описание

Физическо описание

Пиявицата е животно от вида анелиди, от подкласа на huridinae, което включва повече от 600 вида. Това безгръбначно има сплескано, удължено, меко и сегментирано или пръстеновидно тяло, с дължина от 1 до 20 cm. Той няма мозък или коса, но има две сърца. В предните и горните крайници на тялото му са разположени две вендузи в легнало положение. Предната вендуза носи устна кухина, снабдена с челюст. Пиявицата има от 1 до 5 чифта очи в предния си край, като броят им варира в зависимост от вида на пиявицата, която се разглежда. Тя се придвижва изследване чрез последователно и последователно фиксиране на предните му вендузи. Някои видове също могат да плуват, размахвайки телата си, или да пълзят.

Мястото му на живот

Пиявицата е животно, което живее във влажни зони и сладководни води (езера, езерце, езеро, поток.). Повечето видове са морски, докато някои имат сухоземен начин на живот. Среща се във всички климатични зони по света, но те са по-присъстващи в тропическите зони, отколкото в умерените зони.

Неговата диета

По-голямата част от видовете пиявици са хематофаги и се хранят с кръвта на гръбначните животни (бозайници, земноводни, костенурки, риби и др.) и/или хемолимфата на безгръбначните животни. Всъщност, веднъж попаднали в плячката си, тези пиявици се прикрепват благодарение на предната си вендуза, която също се нарича устата. Те отрязват кожата на плячката си, смучат кръвта им и не се откъсват от тях, докато яденето приключи, 30 минути до 24 часа по-късно в зависимост от случая.