Описание на невестулката, място на живот, храна, размножаване на невестулки

невестулката

Физическо описание

Невестулката е малък месояден бозайник от семейство mustelidae. Това е един от най-малките хищници в Европа, малко по-голям по размер от мишка. Той е с размери между 13 и 25 см, като мъжете обикновено са по-големи от женските. Теглото на невестулката варира между 30 и 70g.

Невестулката има тънко тяло и къси крака. Козината му варира от червеникавокафява до кафеникавосива отгоре, с бяла козина отдолу. За разлика от хермелина, с който често се бърка, невестулката има къса опашка без черна четка в края.

Невестулката често стои на задните си крака, за да има по-добра видимост какво се случва около нея. Благодарение на формата на тялото и малкия си размер, тя може да се побере в дупка, не по-голяма от монета от 2 евро.

Мястото му на живот

Невестулката може да живее навсякъде, където има храна и подслон за нея: планина, гора, полета и градини, ливада, пустиня, край, гъста среда, град или село и т.н. Среща се в Европа, Япония, Афганистан, Магреб, Северна Америка, Северна Африка, островите на Атлантическия океан и Средиземно море.
Невестулката установява бърлогата си под дупка, често пълнена с листа или космите на плячката си. Може да се укрие и в дупка в стена или в корените на дърво.

Неговата диета

Невестулката се храни предимно с малки гризачи като полевка, бенка или мишка. Диетата му също може да се състои от яйца, птици, насекоми, влечуги и зайци. Той убива плячката си, като ги хапе с острите си зъби и челюсти. Невестулката трябва да ходи всеки ден, за да оцелее. Тя трябва да консумира една трета от теглото си ежедневно.

Възпроизвеждането му

Невестулките стават полово зрели на възраст от 3 до 4 месеца. Чифтосването става през пролетта и лятото. Гестацията продължава 34 до 37 дни. Една жена може да роди 4 до 9 малки на котило, в размер на 1 до 2 котила годишно. Малките тежат между 1 до 3 грама при раждането. Кърмят се от 3 до 6 седмици. Те отварят очи от четвъртата седмица.