O-CYMEN-5-OL

функции: консервант

o-cymen-5-ol

  • O-Cymen-5-Ol е противогъбичен консервант, използван в козметиката и козметичните продукти за предотвратяване на образуването на вредни бактерии, развитие и за удължаване срока на годност на формулите.
Използва се и като козметичен биоцид, като съставка, която спомага за прочистването на кожата. Предотвратява миризмата, като унищожава или инхибира растежа на микроорганизмите.

Безопасност/оценка на съставките:

O-Cymen-5-OL е одобрен от FDA за използване като директна и индиректна хранителна добавка и е одобрен от Cosmetic Ingredient Review (CIR) за използване в козметиката при концентрация до 5%.

Въпреки това, в Европейския съюз той е одобрен за употреба само в размер до 0,1%.

Изследвания в Япония, някои от които датират от 1956 г., установяват, че O-Cymen-5-OL може да е невротоксичен за животните и това е довело до ограничения за използването на съставката в козметиката там.