Най-лошите съставки в козметиката
8 юни 2020 г. от Annika Flatley Категории: Козметика

Хормонално активни вещества, алергенни аромати, нефт и палмово масло - нашите продукти за ежедневна грижа могат да съдържат вещества, с които човек не би предпочел да влиза в контакт. Utopia показва най-лошите съставки в козметиката и добри алтернативи.
1. Парабени: консерванти със странични ефекти
Парабените често се намират в козметиката и продуктите за лична хигиена като консерванти. Много конвенционални продукти съдържат парабенови съединения - от шампоан до паста за зъби.
Проблемът: Парабените, като съставка в козметиката, се подозират като хормонално ефективни. Това означава, че те могат да действат в тялото по подобен начин на хормоните - често подобно на женския полов хормон естроген. Поради това те са потенциално особено опасни за бременни жени, фетуси, малки деца и юноши в пубертета.
Не всички парабенови съединения са опасни, някои дори са безвредни от гледна точка на Научния комитет на Европейския съюз, ако се спазват определени граници на концентрация. През 2015 г. комисията на ЕС намали максималната концентрация на консервантите пропил парабен и бутил парабен. Подозира се, че тези две вещества могат да повлияят на ендокринната система.
Все още други парабени се натрупват в организма и са свързани със заболявания и явления като безплодие, диабет, преждевременен пубертет и рак, свързан с хормони като рак на гърдата, тестисите и простатата. „Използването на изопропил-, изобутил-, пентил- и фенилпарабен трябва да се избягва, докато не бъде направена здравна оценка“, пише Федералната служба за оценка на риска (PDF).
Заключение: Тъй като точните ефекти върху здравето на парабените в продуктите за грижа, особено във връзка с други химикали, все още не са проучени адекватно, препоръчваме да се избягват да бъдат на сигурно място. Парабеновите съединения не са разрешени в сертифицирана натурална козметика.
Как да разберете къде са парабените?
Те могат да бъдат разпознати по окончанието „-парабен“ в списъка на съставките на козметиката.
Списъкът на съставките особено често включва:
- Метил парабени
- Етил парабени
- Пентил парабени
- Бензил парабени
- Фенил парабени
- Бутил парабени
- Пропил парабени
- Изопропил парабени
- Изобутил парабени
2. Аромати в козметиката: проблем не само за страдащите от алергии
Това е една от най-често срещаните съставки в козметиката без реален ефект: Тъй като всички обичаме да ухаем добре - и да прикриваме естествената си телесна миризма - почти всички лосиони за тяло, душ гелове, дезодоранти и др. Съдържат аромати. Те обикновено се обявяват за доста безвредни, най-вече като "Парфюм" или "Аромат". Въпреки това, много аромати се считат за вредни за здравето, защото могат да предизвикат или засилят алергии.
Изкуствените мускусни аромати (полициклични мускусни съединения) също са потенциално опасни: Те могат да се натрупват както в човешкото тяло, така и в околната среда и не само се подозира, че причиняват алергии, но също така е доказано, че са хормонално ефективни и дори канцерогенни при експерименти с животни.
Как разпознавате ароматите в козметиката?
По-голямата част от ароматите са етикетирани само с "парфюм" върху козметика и продукти за грижа. Само 26 аромата, които се считат за особено алергенни, трябва да бъдат изрично посочени в списъка на съставките над определено количество - това важи, например:
- Евгенол
- Cinnamal
- Цитрална
- Лимонен
- Кумарин
- Цитронелол
- Фарнезол
Опасност: Съмнителните аромати са не само често срещани съставки в конвенционалната козметика, но и в естествената козметика. Някои аромати, които се считат за особено алергенни, като кумарин, цитрал или линалоол, дори често се намират в естествените козметични продукти. Всеки, който подозира, че е чувствителен към аромати, трябва да разчита и на „чувствителни“ без аромати продукти за естествена козметика. Препоръчваме да използвате продукти за грижа без аромат и за деца.
Можете да намерите повече за аромати и парфюми без съмнителни съставки тук: Био парфюм: 5 препоръчани марки.
3. ПАВ/емулгатори: вход за замърсители
Полиетилен гликол, накратко ПЕГ и ПЕГ производни, както и натриев лаурил сулфат се използват като повърхностноактивни вещества или емулгатори, например в шампоан и паста за зъби; те се използват в много козметични продукти.
PEG и PEG производни могат да направят кожата ни по-пропусклива - за активни съставки, но и за вредни вещества. Следователно те са особено важни за раздразнената кожа и потенциално могат да предизвикат алергии. Освен това те могат да съдържат остатъци от етиленов оксид, които се считат за канцерогенни.
Производните на ПЕГ и ПЕГ са под въпрос не само от здравна гледна точка, но и от гледна точка на околната среда: Веществата често се произвеждат на основата на вреден за околната среда петрол и са трудни за разграждане от определено молекулно тегло. С продукти за грижа, като шампоан или душ гел, те могат да попаднат във водни басейни чрез канализацията.
Натриевият лаурил сулфат (SLS) изсушава кожата; те могат да причинят дразнене на кожата и се считат за потенциално алергенни. (Повече за това: Сулфати в шампоана: Защо са толкова загрижени)
По този начин можете да разпознаете производни на PEG/PEG
Можете да разпознаете PEG и PEG производни в козметиката в списъка на съставките
- от съкращението "КОЛЧЕ„Във връзка с определен номер (например PEG-8, PEG-15, PEG-32)
- на "-ет„В името на веществото. (например натриев лаурет сулфат).
Според INCI (Международната номенклатура за козметични съставки), натриевите лаурил сулфати са маркирани като такива в списъка на съставките.
Производните на PEG/PEG и натриевият лаурил сулфат не са разрешени в сертифицирани натурални козметични продукти.
4. Алуминиеви/алуминиеви соли в дезодоранта
Дори ако човек много чете и чува за „алуминий в дезодорант“: Строго погледнато, алуминиевите соли се намират само в антиперспирантите, а не в дезодорантите. Разликата: Дезодорантите покриват предимно миризмата на пот, докато антиперспирантите трябва да предотвратяват или намаляват изпотяването изцяло. На всекидневния език двата продукта обикновено се използват синонимно.
Алуминиевите соли в антиперспирантите затварят порите и инхибират потока на потта. Трайно запушените пори могат да натрупват пот, което може да причини дразнене на кожата и сърбеж. Още по-тревожното обаче е, че алуминият може да попадне в тялото през кожата - особено чрез раздразнена или наранена кожа, например след бръснене.
Счита се, че алуминият уврежда нервите и се подозира, че има репродуктивни токсични ефекти (т.е. ефекти върху плодовитостта и плодовете в утробата).
Някои проучвания в миналото предполагат връзка с развитието на рак на гърдата и болестта на Алцхаймер. Тези връзки обаче все още не са адекватно доказани научно.
Как да разпознаем алуминиевите соли в козметиката
Като правило алуминият не е трудно да се разпознае като съставка:
- Той е на опаковката, например, като "алуминиев хлорохидрат" или алуминиев хлорид.
- Тъй като антиперспирантите обикновено съдържат алуминиеви соли, човек може просто и конкретно да избягва продукти, които са етикетирани като „антиперспирант“ или „антиперспирант“.
Поради публичния дебат за алуминия в дезодорантите, много производители сега се справят без алуминиеви соли или агресивно предлагат продукти като "без алуминиеви соли". Трябва обаче да разгледате по-отблизо и тези продукти: За съжаление, без алуминиеви соли не означава без други съмнителни съставки.
Най-добрият съвет все пак е да използвате дезодоранти от производители на естествена козметика. Добра алтернатива: дезодорантни кремове.
Можете също така да намерите добър дезодорант без алуминий в нашия най-добър списък с дезодоранти.
5. Суровият нефт като съставка в козметиката: оскъден ресурс със съмнителен ефект
Изключително голям брой козметични продукти и продукти за лична хигиена съдържат нефт под някаква форма. Защото: Много съставки се произвеждат на базата на нефт. Следователно избягването му е трудно, особено в конвенционалната козметика.
От една страна, петролът се среща в козметика като кремове за ръце или червила като мазен компонент под формата на парафини (например като paraffinum liquidum, isoparaffin) или например като „восък“ или вазелин.
От друга страна, петролът формира изходния материал за много други съставки в конвенционалните продукти за грижа - например PEG/PEG производни, някои аромати, фталати или UV филтри.
Нефтът е изключително проблематичен за околната среда, главно поради все по-рисковото извличане и рециклиране. Като компонент на продуктите за грижа, той също може да навреди на кожата: Кожата е „запечатана“, не може да диша и още повече изсъхва. Изглежда гладка и мека, но не получава реални грижи.
MOSH и MOAH в козметиката
Stiftung Warentest и Öko-Test редовно откриват замърсяване с вещества от минерални масла в продуктите за грижа със съставки на петролна основа. Така наречените MOSH (наситени минерални маслени въглеводороди) и MOAH (ароматни минерални маслени въглеводороди) представляват риск за здравето.
MOSH се абсорбират лесно от тялото и могат да се отлагат в някои органи. MOAH са заподозрени като канцерогенни и мутагенни. Минералните масла също са трудни за биоразграждане.
Как разпознавате петрола в козметиката?
Дали мазнините на петролна основа са съставка в продуктите за грижа могат да бъдат разпознати, например, по имената:
- Paraffinum Liquidum
- Изопарафин
- (Микрокристален) восък
- вазелин
- Минерално масло
- Петролатум
- Cera microcrystallina
- Церезин
- Озокерити
Другите съставки, направени от нефт, са много по-трудни за виждане. Наистина можете напълно да избегнете суровото масло в козметиката само ако постоянно използвате сертифицирана натурална козметика.
6. Микропластика: все още широко разпространена
През последните години се заговори, че микропластмасите са проблем като съставка в козметиката. Въпреки това, тя все още е често срещана. Микропластмасите са малки пластмасови частици, които много производители на козметика добавят към своите продукти - например като малки сфери в пилинг или като пълнители.
Понастоящем пречиствателните станции не могат да филтрират микропластмасите от отпадъчни води, така че пластмасите попадат в околната среда и особено в моретата. Те остават там стотици години; Щетите, които причиняват на морските организми, все още е трудно да се предвидят и днес.
Как разпознавате микропластиката в козметиката?
Сега много производители на козметика твърдят, че спират да използват микропластмаси или искат да спрат да ги използват скоро. Но повечето компании разбират това, че означават само твърди пластмасови частици, като тези, които се намират например в скрабовете и душ геловете.
Организации за защита на околната среда като Greenpeace и BUND предупреждават срещу значително повече пластмаси в козметиката и включват под термина микропластмаси пластмаси (полимери), които са водоразтворими или които могат да бъдат намерени в продуктите в течна, гелообразна, восъчна структура или в наноразмер.
Greenpeace и BUND единодушно съветват следните съставки в козметиката:
- Акрилатен съполимер (AC)
- Акрилатен кросполимер (ACS)
- Полиамиди (PA, найлон-6, найлон-12)
- Полиакрилат (PA)
- Полиметилметакрилат (PMMA)
- Полиетилен (PE)
- Полиетилен терефталат (PET)
- Полипропилен (PP)
- Полистирол (PS)
- Полиуретан (PUR)
Откриваме обаче, че всички други синтетични полимери в козметичните продукти също са ненужни и ги съветваме - често ги наричаме „микропластмаси в по-широк смисъл“. Това се отнася например за тъканите
- Акрилатен съполимер (AC)
- Кросполимер на акрилати (ACS)
- Поликватерниум (PQ)
- Полиакрилат (PA)
Заключение: Съветваме, когато е възможно, да избягваме използването на пластмаси в козметиката. Вие сте на сигурно място със сертифицирана натурална козметика - тук не са разрешени полимери на петролна основа.
7. Палмово масло: има го почти навсякъде
Палмовото масло се съдържа не само в много храни, но и като съставка в изключително голям брой козметични продукти, тъй като има липидно попълващо и антиоксидантно действие и най-вече, защото е евтино за производителите.
Палмовото масло (често наричано „палмитат“) не е непременно вредно за здравето ни, поне не като козметична съставка. Но за околната среда масовото използване е катастрофа.
Постоянно нарастващото търсене на евтино палмово масло причинява огромни екологични щети, особено в Югоизточна Азия. Хектарите ценни дъждовни гори се унищожават от нарязване и изгаряне - това е не само тъжно, но сериозна заплаха за биологичното разнообразие, местното население и глобалния климат.
Как да разпозная палмовото масло в козметиката?
Почти е невъзможно да се проследят всички различни имена, които се използват за описване на палмово масло. Например, почти всички съставки, които имат думата компонент „палма“ или „палмитат“, обозначават палмово масло.
Много съставки могат, но не е необходимо, да се основават на палмово масло; например, може да се крие зад термините цетеарилов алкохол, глицерил стеарат или стеаринова киселина.
Тук ще намерите 25 различни имена за палмово масло в козметиката и храните.
За съжаление палмовото масло се използва и в естествената козметика, но тук обикновено е поне сертифицирано. Има няколко козметични продукти, които не съдържат палмово масло, но често могат да бъдат намерени само в специални магазини. Така че е трудно да се направи без него напълно. Много сертифицирани производители на естествена козметика използват поне „по-добро“, сертифицирано органично палмово масло.
8. UV филтри и UV абсорбатори: не само в слънцезащитни продукти
Много продукти за грижа и козметика като слънцезащитни кремове, балсами за устни и грим съдържат UV филтри или UV абсорбатори. UV филтрите са предназначени да гарантират, че кожата е защитена от вредните UV лъчи. Предполага се, че UV абсорберите предпазват самите козметични продукти от UV лъчи.
Много химически UV филтри се считат за съмнителни: заподозрени са, че са хормонално ефективни, предизвикват алергии и/или дори са канцерогенни.
Например, UV филтърът бензофенон е класифициран като вероятно канцерогенен от IARC (Международната агенция за изследване на рака) и причинява промени в ендокринната система (ендокринен разрушител) при опити с животни. Освен това, ако химикалът попадне в морето със слънцезащитен крем, например, той може да повреди коралите.
UV филтрите етилхексил метоксицинамат и 4-метилбензилиден камфор също показват хормонални ефекти при експерименти с животни. За ултравиолетовите филтри хомозалат и октокрилен хормонален ефект е демонстриран и при клетъчни тестове. За изоамил метоксицинамат и октил метоксицинамат също се подозира, че са хормонално ефективни.
По този начин можете да разпознаете химически UV филтри
Химичните UV филтри са освен всичко друго зад имената
- Бензофенон-3
- Бензофенон-4
- Бензофенон-5
- Етилхексил метоксицинамат
- Октокрилен
- Салати хомо
- Изоамил метоксицинамат
- Октил метоксицинамат,
- 4-метилбензилиден камфор
- Бутил метоксидибензолметан
- Етилхексил диметил PABA
Титаниевият диоксид и цинковият оксид също са UV филтри - но това са минерални UV филтри, които с прости думи отразяват UV лъчението върху кожата. За слънчеви кремове препоръчваме (органични) продукти с минерални филтри. Повече за това: Био крем за слънце: ефективна защита без риск.
Как да разберете какво има в козметиката?
Всички съставки трябва да бъдат посочени върху опаковката на продуктите за грижа. В ЕС е предписана определена форма за това: Международната номенклатура за козметични съставки (INCI) определя кои вещества и как трябва да бъдат декларирани. Списъкът на химическите имена обаче не винаги е лесен за разбиране за обикновения потребител.
Услуги като Codecheck и ToxFox помагат: онлайн и като приложение те показват какво всъщност има в козметичните продукти, кои съставки са под въпрос и защо. Ако не сте сигурни, можете просто да потърсите конкретния продукт тук (или да сканирате баркода със смартфона си) и след това ще ви бъде показана оценка на отделните съставки.
По-добри съставки в козметиката: това са алтернативите
Ако искате да избягвате вещества, които са вредни за здравето и околната среда в продуктите за грижа, трябва да закупите сертифицирани натурални козметични продукти. Можете да ги намерите почти навсякъде и за всеки бюджет.
Евтини варианти са например собствените марки на естествената козметика в аптеките (например Alverde в dm, Alterra в Rossmann). Те съдържат чисто натурални съставки, но най-вече разчитат на евтини суровини.
Висококачествена естествена козметика се предлага от утвърдени първокласни производители като Weleda, Lavera, Sante или Dr. Hauschka - много от тях се предлагат в аптеки или дори супермаркети, други в магазини за здравословни храни, аптеки и онлайн магазини.
Можете да намерите най-известните производители на естествена козметика в нашия списък с най-добрите.
Натуралната козметика е не само по-здравословна за вашето тяло, но и по-малко вредна за околната среда. Натуралната козметика е ...
Печатът „сертифицирана натурална козметика“ на BDIH определя минимални критерии за натурална козметика. Продуктите, етикетирани с това, са много по-екологични и съвместими от конвенционалните. Печатът "Natrue" е много разпространен; по-рядко се срещат тюлените Ecocert и Naturland. Етикетите „Скачащо зайче“ от HSC и „Заек със защитна ръка“ от IHTK, както и „Веган цвете“ също гарантират, че продуктът е произведен без тестване върху животни.