L; полярна мечка, приоритетен вид WWF Франция

Полярната мечка: най-големият сухоземен хищник

Величествено същество от Далечния север, бялата мечка е най-голямото сухоземно месоядно животно в света. Латинското му име Ursus maritimus означава „морска мечка“. Подходящо име за този гигант, който прекарва по-голямата част от живота си върху ледените площи и който е в състояние да плува в морето на дълги разстояния, понякога няколкостотин километра.

Полярните мечки са много добре адаптирани към арктическата среда. Тяхната бяла козина ги прави миметични, малките им уши ограничават топлинните загуби, а големите, окосмени, леко преплитащи се лапи им позволяват да ходят по свеж сняг, без да потъват. Тяхната черна кожа също помага да абсорбира слънчевата топлина.

Полярните мечки са в състояние да забележат труп от няколко мили, благодарение на острото си обоняние. Тюлените са основната им плячка. През лятото, когато ледените плодове намаляват, те въпреки това се задоволяват с по-малка плячка (лисица, птици). В допълнение към това трябва да знаете повече за това.

Тяхната дебела кожа, богата на енергия, помага да се задоволят нуждите на гладните жени, които трябва да кърмят малките си, когато храната е оскъдна.

Глутницата лед е жизненоважна за полярните мечки, тъй като това е тяхното място за лов, почивка и размножаване. Въпреки това, поради глобалното затопляне, повърхността на морския лед намалява с около 13,4% на десетилетие.
Големите месоядни животни - тези в горната част на хранителната верига - са особено чувствителни към здравето на своите екосистеми. Атаките върху популациите на полярни мечки са първите видими признаци на по-мащабна заплаха, засягаща арктическата морска екосистема.

В Арктическия регион, на южния ръб на постоянния пакет лед навсякъде около полюса

От 20 000 до 25 000 индивида

Мъже: от 3 до 3,50 m
Жени: 2,10 m

Мъже: средно 410 кг
Женски: 320 кг средно

Месоядни: предимно тюлени, но също така риби, моржове и трупове на китове

Уязвима (IUCN)
Класифициран в Приложение II на CITES

приоритетен

Роден хищник

Без естествен хищник, бялата мечка властва над бялата арктическа пустиня. Пуснато на ръба на ледена дупка, където тюлените често излизат, за да дишат, той скача върху плячката си и я хваща с ритник на лапата. Неговото силно развито обоняние му позволява да забележи уплътнения, скрити под леда. Случва се също така да се гмуркате и да останете в апнея за дълги минути, за да хванете извиващи се риби.