Козметици - фосфолипиди

Що се отнася до козметичните препарати, обикновено не новите вещества от ретортата, а по-скоро класиците се характеризират с особено висока ефективност. В допълнение към витамините и незаменимите мастни киселини, те включват фосфолипиди.

мастни киселини

Биомембрани

С появата на биомембрани от фосфолипидите, първите микроорганизми успяха да се организират в клетките и да запечатат личния си живот от външния свят. Тъй като комуникацията с външния свят и транспортирането на хранителни вещества трябва да бъдат гарантирани, биомембраните на клетките показват селективна пропускливост, която с времето се оптимизира със специфични, съхранявани протеини. Това съзвездие не се е променило до днес. Ето защо фосфолипидите се срещат навсякъде, където има живи клетки, не само в микроорганизмите, но и във всички форми на живот на растенията и животните. Производството на фосфолипиди е доста сложно и в днешно време се прави от яйчен жълтък и соев лецитин (по-голямата част). Соевият лецитин е повече или по-малко отпадъчен материал при производството на масло от соя.

Композиции

Фосфолипидите са съставени от основна структура, съдържаща глицерол, мастни киселини и фосфорна киселина, с които варират амино или полиалкохоли като. Б. холин, етаноламин, глицерин, инозитол, серин са химически свързани. 1 Основните фосфолипиди, открити в мембраните на бозайници, са: 2

  • Фосфатидилхолин (PC; мембранно съдържание: 45-55%)
  • Фосфатидилетаноламин (PE; мембранно съдържание: 15-25%)
  • Фосфатидилинозитол (PI; мембранно съдържание: 10-15%)
  • Фосфатидилсерин (PS; мембранно съдържание: 5-10%)
  • Фосфатидна киселина (PA; съдържание на мембраната: 1-2%); PA не съдържа алкохолен компонент

Други мембранни компоненти са холестеролът (СН; 10-20%), сфингомиелин (SM; 5-10%) и кардиолипин (CL; 2-5%), компонент на вътреклетъчните митохондриални мембрани, получени от фосфатидилглицерол (PG).

Фосфатидилхолин

Фосфатидилхолинът (PC), получен от соев лецитин, се използва най-често в препарати за локално приложение. Името на INCI „лецитин“ все още напомня за произхода си и е подвеждащо до степен, че действителният лецитин има напълно различни физични свойства. Лецитинът е естествен, слабо анионен емулгатор, който се използва в хранителната индустрия за производство на майонеза, добавки за печене и шоколад, наред с други неща. За разлика от тях, PC спонтанно образува сферични мембрани (везикули), които съответстват по форма и размер на предишните растителни клетки.

Транспортер - липозоми

Везикулите могат да затварят водоразтворими активни вещества вътре, но също така да интегрират липофилни вещества в мембраните. Получените дисперсии не изискват емулгатори, бяха открити за първи път през 60-те години 3 и по-късно използвани в различни варианти за липозомна технология 4,5.

Противно на първоначалното вярване, че липозомите не само проникват през кожата, но могат и да проникнат през кожата, по-късно беше показано, че мембраните на липозомите просто се сливат с междуклетъчната мембранна структура на роговия слой и по този начин увеличават проникването. Температурата на фазовия преход на кожната бариера, т.е. H. преходът от по-малко пропускливата, кохерентна ламеларна гел фаза 6 към по-пропускливата течно-кристална фаза се понижава. Тъй като температурата на фазовия преход на соевия PC е под 0 ° C поради високото съдържание на незаменими мастни киселини.

Ламеларни основни кремове

Когато основните мастни киселини се хидрогенират до наситени мастни киселини, това свойство на соевия компютър се губи. След това хидрогениран фосфатидилхолин (INCI: хидрогениран лецитин) може да се използва в комбинация със стероли (холестерол, фитостероли) и керамиди, за да запълни празнините в мембраните на геловите фази на роговия слой 7, които са прекъснати в суха кожа, тъй като температурата на фазовия преход е приблизително Близо е до температурите на трансформация на роговия слой. 8 Технически се говори и за ламеларни основни кремове с дермална мембранна структура. Те се използват за защита на кожата и грижа за кожата и се характеризират с изключително нисък отмиващ ефект в сравнение с конвенционалните емулсии. Ефектът на измиване е загубата на крем и компоненти за бариера на кожата по време на почистването на тялото - дори само чрез използването на вода.

Нанодисперсии

Ограниченият абсорбционен капацитет на липозомите за липофилни вещества доведе до развитието на биоразградими нанодисперсии, чиито частици са с подобен размер и са заобиколени от единична вместо двойна мембрана. Наночастиците фосфатидилхолин са течни и са подходящи за усвояване и приложение на есенциални мастни киселини (линолова киселина, алфа- и гама-линоленова киселина) под формата на ленено семе, масло от киви и вечерна иглика, както и липофилни витамини и техните производни. Нанодисперсиите също увеличават проникването на капсулираните активни съставки.

Разрешаващ проблеми

PC носителите (липозоми, нанодисперсии) сами по себе си са много ефективна активна съставка и поради големия дял на свързаната линолова киселина и ниския дял на алфа-линоленова киселина са подходящи за лечение на акне 9 (15-липоксигеназен субстрат 10) и бариерни нарушения ( Субстрат от керамид I 11). Тъй като PC на епидермиса е в равновесие със сфингомиелини (SM), които, както бе споменато по-горе, също участват в състава на мембраните, от които керамидите възникват по време на апоптоза на кожните клетки, външният вид на кожата се променя с локално приложение на външен PC по регенеративен начин. 12,13 Следващият преглед показва типични комбинации от компютър с активни съставки. Показанията се отнасят до терапия (дерматологична) и поддържаща профилактика (козметична) или съпътстваща грижа за кожата.

Холиновата част (2-хидроксиетил-триметиламониева сол) на PC и SM е изходният материал за невротрансмитера ацетилхолин, който е от съществено значение за мозъка и нервните функции. 26,27 В допълнение, холинът е важен носител на метилова група в човешкия метаболизъм.

Олеогели на основата на фосфатидилхолин

Лесното интегриране на PC в ламеларните бариерни слоеве на кожата се използва и с олеогели без минерални масла. Продуктите са безводни и съдържат над 90% растителни липиди и мастни киселини. Въпреки много високото съдържание на мазнини, тези олеогели имат добра абсорбционна способност и могат да се използват за атопична кожа, за грижа за деца и - осигурени с подходящи активни съставки - дори за грижа за кожата на розацея. Тъй като няма водна фаза, която да се стабилизира с помощни вещества като емулгатори и консерванти, проблемите със съвместимостта като алергии или раздразнения са практически изключени. Допълнителни медицински показания са периорален дерматит, нарушения на перианалната бариера, диабетна кожа и язви под налягане (рани от рани). 28

Фосфатидилсерин

Синтетични фосфолипиди

Свойствата на естествените фосфолипиди са отправна точка за много синтетични варианти, които се използват като основни липозомни материали. Те имат за цел да променят деградационното поведение на носителя и контролираната наличност на лекарства в различни форми на приложение (локално, интравенозно, орално).

Илюстрации

Структурна формула на фосфатидилхолин

Структурна формула на фосфатидилсерин

Д-р Ханс Лаутеншлагер

Публикувано в
форум за медицинска красота
2018 (2), 14-18