Кокосово масло - Cosmio
INCI: COCOS NUCIFERA (КОКОСОВО) МАСЛО

Съставът му се характеризира с особено висок дял наситени (C8-12) наситени мастни киселини (92%), което определя както физическите му свойства, така и козметичната му употреба. В допълнение към хранителните мастни киселини, съдържанието на фитостерол също е значително, което заедно играе роля за укрепване и регенериране на защитния бариерен слой на кожата. Благодарение на действието на добре изградена, непокътната бариера, загубата на вода чрез изпаряване се намалява, т.е. кожата става по-хидратирана, по-мека и по-еластична. В същото време непокътнатата бариера осигурява по-голяма защита срещу неблагоприятни въздействия върху околната среда, намалявайки вероятността от раздразнения и възпаления. В същото време характеристиката на кокосовото масло е, че когато се разтопи върху повърхността на кожата, тъй като процесът включва отстраняване на топлината, той има приятно охлаждащо, успокояващо действие върху кожата. Сухата, дехидратирана и раздразнена, сърбяща кожа се ползва предимно от тези свойства.
Благодарение на специалния си състав, кокосовото масло се разпределя добре върху повърхността на кожата, може да се използва и като масажно масло, лесно и бързо, макар и не прекалено дълбоко се абсорбира, като в същото време дава пълна и мека, кадифена кожа усещане без мазен блясък. Поради високото присъствие на наситени мастни киселини и по-повърхностното усвояване, той може да запуши порите и да бъде леко комедогенен. В същото време кокосовото масло подобрява разпространението и усвояването на козметиката, направена с него. Като съставка в продукти за грижа за устни, масажни блокове, маслени тела, дезодорантни щифтове, осигурява оптимална, копринена стопилка при контакт с кожата.
Компонентите на лауринова киселина, капринова киселина и каприлова киселина инхибират растежа на бактериите, отговорни за разграждането на потта и по този начин образуването на неприятни миризми под рН = 8. Кокосовото масло е естествено и добре поносимо, не дразнещо антибактериално средство в дезодорантите.
Използва се в продуктите за грижа за косата, подхранва косата, осигурява светлина и блясък на косата, докато подхранва и успокоява сухия, раздразнен, сърбящ скалп.