Китове - великите бозайници от световния океан

Китовете не са риби, а бозайници, които са си проправили път от сушата до водата преди около 50 милиона години. Те са истински успех в еволюцията и се срещат във всички океани. Има около 90 вида китоподобни - които са разделени на китове с мишки (Mysticeti) и китове с зъби (Odontoceti). В допълнение към големите китове, китоподобните включват и малки китове и делфини. Повечето от големите китове, като синия кит, перки или гърбав кит, са китове, наречени също браздави китове. Тези гиганти се хранят предимно с планктон (т.е. микроорганизми в морето), който те филтрират от водата с около 200 рогови плочи (мустаци). Китовете Baleen растат на дължина най-малко шест метра и за разлика от зъбните китове имат две дупки. Единственият представител на назъбения кит сред големите китове е кашалотът, който, както и всички зъбци, се храни с риби и безгръбначни (напр. Октопод). Другите носители на зъби са малки китове и делфини.
Гигантите на моретата
С дължина до 33 метра и тегло до 200 тона, синият кит (Balaenoptera musculus) е най-голямото животно на земята - рекорд, който нито един динозавър никога не би могъл да достигне. Синият кит е тежък колкото 40 слона, само сърцето му тежи до един тон. И има още повече носители на рекорди: кашалотите (Physeter macrocephalus) могат да се гмуркат до 100 минути благодарение на желеобразна маса в огромната им глава, която им е спечелила английското име „кашалот“. Тъй като в стомаха им са открити дълбоководни риби и октоподи и тъй като от време на време се хващат в дълбоководни кабели, е известно, че кашалотите могат да се гмуркат до 3000 метра. Боухед китовете (Balaena mysticetus) могат да достигнат впечатляваща възраст над 200 години, което означава, че дори надминават гигантските костенурки и по този начин водят възрастовия рекорд за бозайници.
Перфектно адаптиран към живота във водата
В допълнение към обтекаемото тяло, китовете имат много ефективна дихателна и кръвоносна система, която е специално пригодена за живот в ледена вода. При всяко вдишване китът може да обменя 90 процента от обема на въздуха в белите си дробове и да извлече два пъти повече кислород от въздуха, отколкото сухоземните бозайници. За сравнение, ние, хората, можем да променим само около 15 процента от въздуха, който дишаме, когато дишаме. Освен това китовете имат много характерен изолационен слой, който при някои видове може да бъде с дебелина до половин метър. Освен ламантините, китоподобните са единствените бозайници, които са напълно адаптирани към живота във водата и могат да оцелеят само там. Следователно набиването често води до смърт на животните, тъй като колосите се смачкват от собственото си телесно тегло или умират от прегряване поради изразения изолационен слой.
Туристически маршрути
Сезонните миграции не са необичайни за китовете. По-специално големите китове мигрират на големи разстояния между местата на раждане и местата за хранене всяка година. Сините китове пътуват около четири месеца, за да стигнат от тропическите зимни квартали и местата на раждане на малките си до богатите на хранителни вещества Арктика и Антарктика. Сивите китове изминават разстояние от 15 000 до 20 000 километра годишно, т.е. по време на живота си разстоянието от Земята до Луната и обратно. Рекордьорът по най-дългите миграционни пътища сред всички бозайници са гърбавите китове.
Китовете живеят в училищата
Повечето китове са много социални животни и живеят заедно в групи, наречени училища, които обикновено се състоят от 10 до 50 животни, но могат да включват над 1000 животни по време на хранителен бум и сезони на чифтосване. Те ходят заедно на ловни излети и имат отлични комуникативни умения. Поради дълбочината на песента си, гърбавите китове могат да разговарят на разстояние около 2500 км. Силните социални връзки в групата не рядко са виновни за животните, които следват закъсал индивид до смъртта им, както често може да се види, например, с пилотни китове.
Харпуни и други опасности
Дълго време харпуните и копията бяха най-голямата опасност за китовете. Китоловът е забранен едва след мораториума за търговски китолов през 1986 г. Въпреки това Япония, Исландия и Норвегия ловуват около 1200 животни годишно. Освен това китовете се сблъскват с риболовни лодки или са ранени от витла. Подводният шум от вятърни паркове, петролни платформи или корабоплаване нарушава ориентацията и комуникацията на китоподобните. Токсините се натрупват и намаляват плодовитостта и продължителността на живота на животните. Освен това китовете се измиват на плажа отново и отново, с планини от пластмасови отпадъци в стомаха им - животните са умрели от глад.
Сега някои видове са силно унищожени. Северният десен кит (Eubalaena glacialis) е един от най-редките големи китове на земята. Оценките отчитат само около 450 животни, като допълнителното усложнение е, че повечето от тях са мъжки животни.