Какво представляват веган козметиката
от екипа на Slow Cosmetics .

Четините на четката ви за грим са направени от козя или синтетична коса? Червилото ви съдържа ли смачкан кохинеал? Пчелен восък? Ако сте чувствителни към веганската кауза, ще ви хареса да изберете веганска козметика: без никакви животински вещества !
Веганството предполага, че не консумираме животински вещества, за да защитим живота на животните, включително техните секрети. Това е повече от просто да не се тества върху животни. Това се случва на нивото на козметичната формула: не се понася никаква животинска материя.
Животни в моята козметика ?
Да и не. Често говорим за животински екстракти. Може да изглежда изненадващо, но има много животински материали, които традиционно се използват в козметиката. Разбира се, ние сме запознати с меда и магарешкото мляко, но списъкът е по-дълъг и понякога изненадващ:
• Пчелен восък (cera alba)
Това е восъкът, произведен за кошера от пчелите. Пчелите трябва да консумират повече мед, за да го произведат. Това е резултат от секрецията на восъчни капчици от работни пчели на нивото на четирите им двойки жлези от долната страна на корема.
Намираме пчелен восък в много балсами за устни, защото е защитен и оклузивен, но също така и в балсами за тяло, нокти, ръце ... Съставката се използва, за да направи козметичната формула по-твърда или понякога по-покриваща.
• Кармин (CI 75470)
Този наситено червен цвят е взет от натрошени брашнести червеи. Червеният пигмент се извлича от тялото и яйцата на насекомото. Това е много често срещано багрило в червилата и ружовете, но много противоречиво днес, защото насекомото умира, за да го произведе. Среща се и под наименованията "кохинеално червено", "естествено червено 4", "Е120" и "карминова киселина".
• Животински колаген (колаген)
За да извлечем този протеинов коктейл, който ще се използва в козметиката, ние готвим хрущялни материали, като кости, съединителни тъкани и кожа. След това полученият екстракт се стандартизира, за да стане годен за употреба. Понякога животинският колаген се използва в козметиката за неговото временно „зачервяване“ или така наречения стягащ ефект. Той се съдържа в определени козметични кремове, лосиони, гланцове ...
• Гуанин (CI 75170)
Гуанинът е молекулярен комплекс, получен от химически обработени рибни люспи. По този начин създаваме перлена есенция, която се добавя към продуктите, които искаме „перлени“. Гуаниновите кристални комплекси се наричат G квадруплекси. Те се намират като добавки в някои лакове, преливащи сенки за очи, ружове или шампоани например.
• Кератин (кератин)
Това е друга форма на протеин, получена от животинското царство в някои случаи. Кератинът се намира естествено в косата и кожата на животните, както и в рогата. Някои не-вегански марки добавят кератин към продуктите за коса, за да се „укрепи“ косата.
• Ланолин (ланолин)
Тази омекотяваща и защитна естествена мазнина се получава от мазнината на овча коса. Това е ефективен продукт за хидратация на повърхността, получен от производството на вълна. Известно е, че ланолинът дразни, ако е неправилно дозиран или ако се прилага върху чувствителна кожа. Въпреки това, ние откриваме много от него в лосиони, балсами и овлажняващи кремове и дори понякога в естествени кремове като Weleda, Yves Rocher или Garnier.