Кайсиево масло - Cosmio

INCI: МАСЛО ОТ КЕРНЕЛ PRUNUS ARMENIACA (КАЙСИЙ)

масло

Кайсиите от Централна Азия или Китай, известни още като кайсии (Prunus armneniaca) са близки роднини на сливи, бадеми и праскови. Те също имат същите основни приложения като светложълтото масло, което има мека миризма и светложълто масло, получено чрез студено пресоване на семената на горчивата версия. Поради по-ниското си съдържание на палмитинова киселина и стеаринова киселина, маслото от кайсиеви ядки, подобно на ароматизираното от марципан масло от семена от сливи, има по-лек, по-малко мазен послевкус върху кожата от бадемовото масло.

Кайсиевото масло е гъвкаво, много добре поносимо базово масло както за чувствителна кожа, така и за деликатна бебешка кожа. Той се абсорбира лесно и дълбоко, но не прекалено бързо, така че може да бъде добре разпределен върху повърхността на кожата, може да бъде отлично масажно масло. Той осигурява дълготрайно приятно подхранено и хидратирано усещане за кожа в емулсионни кремове. Той е идеално масло носител за мастноразтворими активни съставки, тъй като увеличава проникването им в по-дълбоките слоеве на кожата поради високото съдържание на олеинова киселина.

Линолевата киселина е т.нар принадлежи към групата на незаменимите мастни киселини. Тялото не е в състояние да синтезира самостоятелно, но присъствието му е от съществено значение за здравословното функциониране на кожата. Линолевата киселина, съставна част на молекулите на керамидите, заедно с фитостеролите със свързана структура, играе важна роля за стабилизиране на защитния бариерен слой на кожата. По този начин маслото от кайсиеви ядки укрепва и регенерира защитния бариерен слой, като по този начин намалява загубата на вода чрез изпаряване, увеличава съдържанието на вода в по-дълбоките слоеве и има овлажняващ ефект. Силно се препоръчва за грижа за всички типове кожа, но сухата, чувствителна, дехидратирана кожа се ползва предимно от нейното използване.

Съдържанието на витамин Е в маслото от кайсиеви ядки е доминирано от γ-токоферол, който, въпреки наличието на ненаситени мастни киселини, придава на маслото относителна окислителна стабилност и срок на годност, подобен на бадемовото масло. Поради високото съдържание на олеинова киселина и линолова киселина, маслото от кайсиеви ядки все още е леко фоточувствително. В комбинация със стабилни масла (масло от жожоба, сквален, козметично масло) и масла (какаово масло, масло от ший, кокосово масло), може да се използва в ежедневната козметика, но използването му в слънцезащитни продукти не се препоръчва.