Интересни факти Австралийска фондация Коала
Коалите не са мечки. Те не са плацентарни бозайници, те са торбести, което означава, че малките им се раждат незрели и се развиват безопасно в коремната торбичка на майка си. Следователно е неправилно да ги наричаме „коала мечки“ - правилното им име е просто „коали“.

Знаете ли, че можете да приемете своя собствена Koala благодарение на AKF? Щракнете тук, за да разберете повече (?)
Коалите имат пет пръста на всеки от предните крака, два от тях са един срещу друг, подобно на нашите палци, те са в състояние да се движат независимо от останалите пръсти. Това им позволява да се държат здраво за клоните и да грабят храната си. Втората и третата цифри на задните крака са слети заедно, за да образуват нокът за подстригване.
Коалите са нощни. Нощните животни са будни през нощта и спят през деня. Коалите обаче спят част от нощта и понякога се движат през деня. Те често спят между 18 и 20 часа на ден.
Съществува мит, че коалите спят много, защото се пият от дъвка (вид евкалипт). За щастие това е грешно! Те прекарват по-голямата част от времето си в сън, защото се нуждаят от много енергия, за да смилат токсините, фибрите и нискоенергийната си диета, а сънят е най-добрият начин да спестите тази енергия.
Коалите в южната част на Австралия са значително по-големи и имат по-дебела козина от тези в северната. Това се дължи на климатичната адаптация, която им позволява да запазят топлината си през най-студените зими на юг.
Всяка "къща" на Коала се състои от няколко дървета, наречени "домашни дървета". Те редовно посещават тези дървета. Районът, покрит с тези дървета, се нарича „жилищната площ“ на Коала. Всяка коала има своя собствена жилищна площ, която се припокрива с тази на останалите. Освен по време на размножителния период, те обикновено не посещават дърветата на други Коали. Размерът на зоните на заселване зависи от различни фактори, включително качеството на местообитанието, както и пола, възрастта и социалното положение на Коала в населението.
Възрастен мъж има черна ароматна жлеза в центъра на белите си гърди, която издава тъмно, лепкаво вещество. Той се търка в дървета, за да уведоми другите коали, че това е неговата територия.
Коалите общуват и с другите, като издават набор от звуци. Най-изненадващото и неочаквано нещо при това на пръв поглед нежно животно е, че то издава силно хъркане, последвано от оригване, известно като "издухване".
Младите женски за разплод обикновено раждат бебе всяка година, разбира се в зависимост от няколко фактора. Не всички диви женски обаче се размножават всяка година. Някои жени, особено по-възрастните, раждат своите потомци само веднъж на всеки две или три години.
Младите коали се наричат „радости“. Учените често се позовават на тях, използвайки термини като „непълнолетни“.
"Джоуи" остава в торбичката на майка си за около 6 или 7 месеца, пиейки мляко. Преди да понесе листата на венците, които са отровни за повечето бозайници, „джои“ трябва да се храни с меко, течно вещество, наречено „каша“, образувано от изпражненията на майката. Това позволява на майката да предава специфични микроорганизми от червата, които са му необходими, за да може да смила листата на венците. Храни се с това за период до няколко седмици, преди да излезе от торбичката на 6 или 7 месечна възраст.
След като излезе от торбичката, „Джоуи“ се изкачва по корема или гърба на майка си, въпреки че продължава да се връща в торбичката си, за да пие млякото си, докато не стане твърде голямо, за да се побере. "Джоуи" напуска семейната зона на майка си между 1 и 3 години, в зависимост от това кога майката има следващото си бебе.