Хиалуронова киселина - Doctissimo
Вашият браузър не може да възпроизведе това видео.

Хиалуроновата киселина, присъстваща в естественото състояние на тялото, и по-специално в кожата, играе роля на ценна молекулярна гъба за младостта, сиянието и красотата на епидермиса. Известно за формулирането на грижа против бръчки, тя стана важна в козметиката и естетичната медицина за борба със стареенето на кожата.
Име на INCI: Натриев хиалуронат
Хиалуроновата киселина (HA) се намира естествено в кожата (дермата съдържа 50% от общата HA на тялото). Заедно с колагена и еластина, той представлява част от поддържащия матрак на кожата. Епидермисът също го съдържа, синтезиран от фибробласти и кератиноцити.
Способен да задържа до 1000 пъти теглото си във вода, HA играе основна роля в поддържането на нивото на хидратация на кожата. Ако младата кожа е пълна с нея, тъй като остарява, тялото произвежда все по-малко и по-добро качество. На повърхността кожата губи своята гъвкавост и стегнатост, бръчките се задълбочават.
Какви са свойствата на хиалуроновата киселина ?
Задържащата вода способност на HA го прави първокласен овлажнител в козметиката. Използва се и за своите стягащи, противобръчкови, регенериращи и редисифициращи свойства.
Какви са неговите функции ?
Хиалуроновата киселина работи на различни нива в сърцето на клетките. Когато достигне дермата (като инжекция или ниско молекулно тегло), тя поема и задържа вода. Тъканите се пълнят с вода, кожата, запазена от дехидратация, възвръща изпъкналия си вид. Молекулата също играе регенерираща роля, ускорител на активността, тя наистина може да рестартира производството на хиалуронова киселина, присъстваща естествено в кожата. Така с възрастта, когато производството се забавя, приемът на външна хиалуронова киселина стимулира естествения синтез и се бори срещу стареенето на кожата.