Характеристики на миеща мечка; Начин на живот на сладкия горски обитател

характеристики

(Северноамерикански) миеща мечка
научно наименование: Процион лотор. Енотът принадлежи към малкото семейство мечки.

  • Английски: Миеща мечка, Северна миеща мечка, Обикновен миеща мечка, Мечка за миене, Куун
  • Френски: Raton laveur
  • Датски: Vaskebjørn, Almindelig vaskebjørn
  • Финландски: Pesukarhu
  • Исландски: Þvottabjörn
  • Италиански: Procione, Procione lavatore, Orsetto lavatore
  • Холандски: Wasbeer, Gewone wasbeer
  • Норвежки: Vanlig vaskebjørn, Nordlig vaskebjørn, Vaskebjørn
  • Португалски: Guaxinim, Mapache, Ratão-lavadeiro
  • Шведски: Tvättbjörnen, Nordamerikanska tvättbjörnen
  • Испански: Mapache, Mapache boreal

  • Род: Миещи мечки (Процион)
  • Семейство: Малки мечки (Procyonidae )
  • Суперсемейство: кучешки (Каноидея)
  • Ред: Хищници (Месоядни)
  • Върховен ред: Лорасиатерия
  • Подклас: Висши бозайници или плацента (Евтерия)
  • Клас: Бозайници (Бозайници)
  • Серия: сухоземни гръбначни (Тетрапода)
  • Суперклас: борови животни (Gnathostomata)
  • Под-щам: гръбначни (Гръбначни)
  • Племе: хордове, животни отзад (Хордата)
  • Основна група: Neumünder (Deuterostomia)
  • Подраздел: Двустранно симетрични животни (Билатерия)
  • Отдел: Тъканни животни (Евметазоа)
  • Под-царство: многоклетъчно (Метазои)
  • Империя: животни (Анималия)

Общ

Миещата мечка достига дължина на главата-торс от 41 до 70 см, дължина на опашката от 19 до 39 см, височина на раменете от 22,5 до 30,5 см и тегло от 1,8 до 15 кг, рядко до 22 килограма. Главата е заоблена със заострена муцуна. Черната маска за лице, която се простира от бузата над очите и моста на носа до другата буза, е очертана в бяло. Ушите са средно големи и заоблени. Краката са сравнително дълги с къса козина и изглеждат почти като кокили. Останалата козина е дългокосместа и плътна. На ръцете има свободни, широко разперени пръсти. Ходилата на краката са боси. Пухкавата опашка показва 5 до 10 тъмни пръстена на жълтеникаво-сив фон. Тялото е компактно. Цветът на козината варира в различните зони и обикновено варира от кафяво до черно-сиво, средно до тъмно сиво или ръждиво-кафяво. Но има и напълно бели или черни животни.

Енотът проверява всички предмети с ръце. Чувството му за допир е много добре развито. Когато има нещо в ръцете си, той обръща предмета напред-назад в ръцете си, за да провери дали това може да е "полезна" храна. Тъй като това действие се случва най-вече в плитка вода, изглежда, сякаш миещата мечка мие храната или предметите си. Енотът обаче не го прави само във водата, но и на суша.

Енотът има продължителност на живота от 6 до 16 години в дивата природа и над 20 години в плен.

разпределение

Родината се простира от Панама до Мексико и почти цяла САЩ до Южна Канада. Енотът отсъства само в пустинните райони на Скалистите планини. Но енотите сега живеят и в дивата природа тук, в Европа. Това са потомци на изоставени и избягали животни от ферми за кожи и заграждения. Тук в Германия енотът дори се смята за местно животно.

Горите, заливните заливания, блатата, пустинните каньони и мангровите гори служат като местообитания. Важно е в непосредствена близост винаги да има открита вода. Енотът предпочита райони със стари широколистни дървета.

Врагове

Естествените врагове на миещите мечки са койоти, бобчета, вълци, борови куници, вълци, орелови сови, гигантски змии и бездомни кучета. Хората също се считат за враг, когото ловят за миещи мечки заради козината си.

Начин на живот

Енотът е крепускуларен и нощен и живее предимно на земята. За подслон използва хралупи на дървета, корени, тавани и изби. Разполага с много големи жилищни площи, чиято площ може да бъде между 100 и 4900 ха. Миещите мечки са самотници, но те до голяма степен избягват конфронтацията със съзнателите. Кварталите им често се припокриват, но обикновено не се защитават.

През студените зими енотите често хибернират в продължение на няколко месеца, но това всъщност не е хибернация. Тъй като през това време животните губят до половината от теглото си, те трябва да ядат дебел слой мазнини в края на лятото и есента.

хранене

Диетата е много обширна и се състои от насекоми, червеи, охлюви, миди, влечуги и техните яйца, лукри, безгръбначни, малки бозайници, гнездящи птици, риби, плодове и плодове.

Размножаване

По време на горещия сезон, между януари и март, мъжките се разхождат неспокойно, за да намерят женска. Когато го намерят, живеят заедно за кратко. През това време се води силна битка между иначе мирните мъжки.

След период на бременност от около 65 дни, женската ражда от 2 до 7 (средно 4) малки в кучило, всяко с тегло 70 g. Ушите се отварят на 13-ия ден, а очите на 24-ти. Около един месец момчетата вече получават твърда храна в допълнение към майчиното мляко и след това на 4 месеца се отбиват.

Енотите стават полово зрели на възраст от 1 до 2 години.

връзка

Енотите принадлежат към семейството на Малки мечки (Procyonidae)
това включва и родовете:

  • Macibears (Басарицион)
  • Katzenfrette (Басарискус)
  • Коатис (Насуа)
  • Планински коутс (Насуела)
  • Увити мечки (Потос)

Систематика

Към рода на миещите мечки (Процион) включват и типовете:

  • Рак миеща мечка (Procyon cancrivorus)
  • Енот от Барбадос (Procyon gloveralleni)
  • Tres Marias Raccoon (Procyon insularis)
  • Бахамски миеща мечка (Procyon maynardi)
  • Енот от Гваделупа (Procyon minor)
  • Миеща мечка Cozumel (Procyon pygmaeus)

статус

Понастоящем няма непосредствена заплаха за миещата мечка. Той е много разпространен в почти целия си асортимент. Миещият мечка също се разпространява бързо в Северна Америка през последните 100 години.

За съжаление миещата мечка все още се лови или заради месото, или заради козината, или просто извън лова. Фермите за кожи също понякога се използват за разплод.

Кредити за снимки: redav/Adobe Stock (сортирани по ред в публикацията)