Гигантска гора - по стъпките на горски животни - червената книга на Смоленска област
Горският гигант

Лосът е най-големият елен. Има късо тяло на високи крака, масивна голяма глава, муцуна с глава с горна устна, горна устна и голямо подвижно ухо. Мъжете имат рога с форма на лопата с израстъци по краищата. Главата на лоса е ниска, така че холката е много изпъкнала, а удължената коса върху нея кара фигурата на пияния да се разклати, а някои да се изплашат. В долната част на врата и на мъжа и жената се наблюдава увеличение на дермата - „обица“, чието предназначение е неясно. "Обеци" не е във всяка плоча и достига особено голям размер, до 30-40 сантиметра, при хора от три до четири години. Височината на раменете винаги е половината от дължината на тялото. Например, с дължина на тялото 220-300 сантиметра, височината на работа е 185 сантиметра. Животното тежи 400 килограма, а в някои региони на Сибир има животни с тегло над половин тон.
Цветът на плочата е монофоничен. Тялото и главата са сиво-кафяви, върхът на муцуната и краката са светлосиви, понякога почти бели. Трудно е да се наблюдава в горските сенчести гори от див звяр. Няма да го видите веднага и сред заснежените окопи между почернените извивки на вятъра. много ясен изглед на лосове в зимната гора описва професор В. Г. Гептнер: „Зимата в гората, особено при слаба светлина, заснежени крака, светлината на звяра може да се види много зле и ако животното тя се движи бавно, създавайки впечатление, че животното е тъмно, защото се носи във въздуха "(VG Geptner et al., бозайници от Съветския съюз, том 1 М. 1961, стр. 225 ).
Плочата е широко разпространена у нас, обитава цялата горска площ, живее в тундрови гори и горски степи. Поради защитата на зоната си тя се разшири през последните десетилетия. В гористите долини на реките звярът е проникнал далеч на юг в степната зона и се е появил дори в Северен Кавказ.
Най-добрите места за лосове са млади гори, пренаселени огньове и дърводобивни площи, разположени сред масивите на старата гора. Също така се държи в ливадни гори с гъсти гори от върбови дървета, покрай горски блата и водоеми, богати на влажна растителност.
Въпреки високото си качество, тези животни избягват места с дълбока снежна покривка. В изгубения сняг те потъват на земята и стават много уморени, когато се движат. В райони, където билото достига 70 сантиметра и повече, лосът мигрира към зимата на по-малко снежни места. Сезонните миграции от година на година са еднакви.
Лятните фуражи на Елан са тревиста растителност, дървесни листа и храсти. Влажните зони и ливадите често ядат мокри растения: хвощ, треска, острица, разбито мляко, водна лилия, невен.
В този случай те обикновено влизат във водата (отчасти поради факта, че е трудно за големия звяр да разбие ниските растения). При рязане, изгаряне и на ливадни ливади лосът с нетърпение яде спрей, мечи мелодии и други чадърни растения.
Дърветата и храстите се използват по-рядко при по-топло време, отколкото през зимата. Умират само млади издънки и листа от различни акации, планинска пепел, птичи череши, кестени и в по-южните райони - дъб, ясен, клен, вар. и други видове. В средната лента пресните листа от върховете на младите осини са много нетърпеливи за ядене. Ако шлемът не може да достигне върха на трепетликата, той се опира на гърдите си, огъва телесната маса и след това прекарва ствола на дървото между краката си и яде листа. Много дървета остават свити или счупени.
През зимата тези животни се хранят почти изключително с храна. Биолозите броят около 50 вида храсти, изядени от лосовите дървета. Основните са върби, планинска пепел, трепетлика, бреза. Лосовете се отегчават и ядат крайните клони-издънки на тези скали с дебелина един сантиметър и дължина 20-30 сантиметра.
През втората половина на зимата в някои райони храната преминава изцяло през издънки и борови иглички. Погрижете се за апикалните и страничните издънки на младите дървета, яжте кората, за да счупите често върховете. След хранене на лоса младите борове или ще загинат, или ще растат с извивки с два или повече върха.
В районите, където броят на лосовете е голям, те увреждат горската дървесина. Например през 1962 г. в района на Серпухов на Московска област животните са концентрирани в боровите гори Приок и са унищожили засаждането и естественото регенериране на бора на значителни площи.
Лосовете не образуват големи стада, както другите елени. Те обикновено държат заедно между двама и четирима души и много рядко се събират в няколко групи. На места, където няма дълбок сняг, те водят заседнал начин на живот и се задържат дълго време на едно място. Ежедневните преходи на плочата, ако никой не плаши животните, не надвишават три или четири километра. Само с падането на дълбоки снегове животните се събират на стада, понякога до десетина индивида. Такова стадо само по себе си заема фантазия като място за хранене и сняг, запълвайки пътеки с пътеки в върбови гори или други фуражни растения и спира тук за дълго време.
Такива места за събиране на ловци на лосове се наричат лагери.
През лятото акушерката страда от кръв и се отървава от тях по много начини. На някои места, за да се предпазят от немезида, те се отвеждат в резервоари. В тихите басейни те са потопени във вода толкова дълбоко, че на повърхността остават само част от главата, ноздрите и ушите. В гората и тундрата, за да се отърват от мускулите, те се отварят към ветровити места - върха на хълмовете, езерото, разтегнатите блата и се изкачват на скалисти места на места с неравности.
Обикновено по време на пътя мъжът ходи с жена, отблъсквайки съперниците си, но има случаи, когато шлемът е събрал три или четири лоса. Има битки между бикове, които, макар и рядко, могат да завършат със смъртта на един от съперниците. По време на маршрута мъжките едва ядат нищо и отслабват много. Лозите, които те преди състезанието са премахнали от женските, след края им, се присъединяват отново към майката и отиват с тях до следващата пролет.
Новородените тежат между 6 и 15 килограма. Първите месеци от живота са покрити с прекрасна червена коса; Тъмни, възрастни, дрехи, които обличат след първото муле в средата на лятото.
Скоростта се увеличава бързо и наддаването на тегло с два килограма на ден. На втория ден те вече са на крака, а на десетия следват майка си и се хранят със зелено, въпреки че периодът на кърмене продължава до четири месеца.
През есента младото тегло тежи 100 килограма, но през зимата не расте по клоните и не добавя тегло.
Пръчките се втриват в стволовете на дърветата, като се почистват рогата на остатъците от кожата. Пълното развитие на рога завършва за три месеца.
През третата година от живота шлемът има рога с два микроба. С възрастта на бика те стават по-големи, по-силни, по-широки. Постепенно се развива "лопата", броят на процесите се увеличава.
Ловците обещават, че възрастта на лосовете е броят на микробите на всеки рог, добавяйки още една година. Това е вярно, но има изключения от това правило. В година на глад, с болест, нараняване или по някаква друга причина, животното може да отслабне и тогава рогата му растат със същите или дори по-малко микроби, отколкото през предходната година. . Деградация на рога се наблюдава и при стари животни. Подобни случаи понякога трябва да се наблюдават в зоологическите градини.
Враговете на Лос се считат за вълци и грозни. Вълците ловят лос главно в райони с нисък сняг, но за хищник това не е лесна плячка. През повечето време млади животни, бременни жени, ранени, болни или слаби от старост стават жертви на вълци. В началото на инерцията (в момента само в пълен обхват) ловците често оставят бездомните, които стават жертва на вълци. Мечките преследват лосовете най-често в снежните райони. Атаките на този хищник върху лосовете се извършват през пролетта, когато излязлата от деня мечка не намира достатъчно храна за себе си. Известни са случаи на осакатяване и смърт от лосове, както от вълци, така и от ненавистници.
В литературата понякога има истории за нападение срещу Върколак и смеещ се лос. Но тези хищници са твърде слаби за толкова голям и мощен звяр. Той може да атакува новородени, ако по някаква причина те останат майки без надзор. Всички случаи на екскременти и стомаси от вълнени и телешки червеи, разбира се, попадат в храната на това животно.
Не са известни реални факти за атаката на лосове.
В природата има дългосрочни колебания в броя на лосовете. След години на засушаване, когато има горски пожари, както и след периоди на горите, които пробиват особено интензивно в райони с диви наклони и сечи, по същество възобновяеми разсад, има изобилие от фураж за лосове. В такива периоди звярите започват да се размножават интензивно. Възрастните жени носят два живота (между тях няма пукнатини), смъртността спада рязко и населението непрекъснато расте. След известно време хранителните запаси се изчерпват. Младите листа растат в гора и, както казват ловците, „излизат изпод муцуната на лос“.
Животните веднага усещат липсата на зимен фураж. Те са отслабени, гондолите минават несправедливо, голям процент от женските остават в як, смъртността на лосовете се увеличава и общата популация намалява драстично. Такива естествени промени в броя на лосовете са наблюдавани многократно.
В местата за хранене лосовете, както всички тревопасни животни, оставят много да сеят. През лятото, когато животното яде сочен, фекален фураж, то наподобява течен тор. В студено време, когато животното на хранителните клони, те са под формата на плодове с овални черупки, по-къси и по-дебели при бика, по-дълги и по-тесни при женските и viИ> те.
Еланът за почивка е директно върху тревата, без да се чупи под леглото. На дивана той остава смачкан и отглеждан под тревата на животни със счукани стъбла. През зимата размерът на краката може да се използва за оценка на размера на животното, тъй като отделните части от тялото на животното са добре отпечатани върху снега. Почиващите акушерки често стават, сменят местата си и се установяват отново някъде наблизо, така че броят на краката винаги да е по-голям от броя на индивидите в стадото.
Силните следи от копита на сандъците е трудно да се объркат със следите на друго животно. Нещо повече, те приличат на следи от животни, но дори при средно големи елени те са по-големи от домашен бик. Опората на звяра са само два пръста, третият и четвъртият, а най-отдалеченият втори и пети, са разположени така, че при шофиране по неравен терен, не леви пръстови отпечатъци. На мека земя, дълбок сняг или когато лосът се търкаля в тръс и галоп, последните пръсти оставят следи от отпечатъка на копитото.
Когато движите коня си, лакътът се движи доста прецизно със задния си крак по пътеката пред него и се движи с тръс, довеждайки го много по-далеч. С бързо бягане задният товар остава назад, както другите животни, доста отпред.
Дължината на стъпалото е 70-90 сантиметра, при което - около 150 сантиметра, а скокът в галоп надвишава 3 метра.

Фиг. 37. Отпечатъци на копито на Elan върху твърд и умерен софтуер
почва (вляво), върху богата почва и сняг (вдясно)

Трасето за бикове е различно от пистата за бикове с по-голям размер и по-закръглена форма. Женските са по-тесни и върхът на копитото е по-остър, а бикът е по-кръгъл и по-широк. Освен това мъжкият от мъжкия лесно се различава през зимата по пикочните точки: при жените пикочните пътища са между отпечатъците на задните крака, а мъжкият е пред тях.
Пътят за отелване е равен на размера на месото за възрастни. Можете да разберете по факта, че при възрастен елен той е по-заоблен, а телето е тясно и заострено.
От еленските следи пилешките следи могат да се различат по местоположението на отпечатъците. Ако начертаете права линия през месеца между отпечатъците на копитата му, тогава от тази линия ще бъдат поставени два отпечатъка в ред, отдясно, след това отляво. При северните елени отделните отпечатъци се подреждат последователно вдясно и вляво от този ред.
В момента лосът у нас е един от основните търговски видове, които предлагат ценно и качествено месо. В същото време е много популярен предмет на спортен лов.
Това животно се отнася до онези видове животни, чийто брой изисква постоянно наблюдение. С голямо разнообразие от фураж и ниско изобилие на хищници, лосовете се размножават бързо и често достигат плътност на землището, което започва да причинява значителни щети на дървета и храсти. особено възобновяването на борове.
За да се поддържа балансът между лосовете и горите в природата, броят на тези копитни животни трябва да се регулира чрез налагането на определен брой индивиди.